fbpx

Tabló: Bemutatkozik a Fittbike SE

A Tablóban a pécsi Fittbike SE-ről olvashattok, melyet Wunderlich Tamás mutat be a megszokott kérdésekre válaszolva.

Bikemag: Kérlek mutasd be néhány mondatban az egyesületeteket!

Wunderlich Tamás: A Fittbike SE 2010-ben alakult, hogy sportolási és versenyzési lehetőséget biztosítson a pécsi amatőr sportolóknak. A főbb szakosztályok sokáig a futás és a triatlon voltak. A 2019-es év végén csatlakoztam a csapathoz, hogy szerény tapasztalataimmal segítsem megerősíteni a kerékpáros szakosztályt. Az összes szakosztály beleértve több mint 100 lelkes sportolóval rendelkezünk, és dicséretes a közösségi szellem. A „profibb” egyesületekhez képest rögtön szembetűnő, hogy egy felmerülő feladat elvállalására tolonganak az emberek.

 

Bikemag: Milyen sporteredményeitekre vagytok a legbüszkébbek?

Wunderlich Tamás: A kerékpáros szakosztály még csak tavaly alakult, de kisebb versenyeken gyakran álltunk már dobogón 2019-ben is. Minden elért eredménynek örülünk és minden csapattársnak szurkolunk. Nekem nagyon kellemes meglepetés volt látni, hogy amikor Fittbike-os versenyzőt szólítanak a dobogóra, a csapattársak hatalmas üdvrivalgással fogadják. Jó érzés volt ezt személyesen is megtapasztalni!

Bikemag: Mivel foglalkozik még az egyesületetek?

Wunderlich Tamás: Egyesületünk a sport szeretetére tanít, és ezt az egészen fiatal korosztályoknál kezdi, tehát egyértelműen mi is bekapcsolódunk az utánpótlás toborzásába és nevelésébe. Korábban több- kevesebb sikerrel próbáltam rávenni felnőtt sportolókat, hogy segédkezzenek az utánpótlás nevelésében, de pár kivételtől eltekintve csak azt látták, hogy ezzel lehet pályázatokon pénzt nyerni, az elhívatottságról pedig megfeledkeztek. Rossz hírem van a számukra, erre a nemes feladatra csak a költségek töredékét lehet megnyerni, és ekkor még nem beszéltünk a befektetett társadalmi munkáról. Itt viszont rengeteg önzetlen segítséget kapok a felnőtt sportolóktól. Nem győzöm hangsúlyozni viszont, hogy amatőr egyesület vagyunk, tehát azt ne várja tőlünk senki, hogy laboratóriumban elemezzük ki a gyerekek edzésértékeit! Elhivatottságunk azonban hatalmas, mindent megteszünk annak érdekében, hogy az utánpótlásnak minél színvonalasabb edzést biztosítsunk és minden gyerkőcöt épségben visszaadjunk a szülőknek! A felelősségünk nagyobb része ebben nyilvánul meg, a kisebbik pedig abban, hogy hány gyerekkel szerettetjük meg hosszabb távon ezt a nagyon szép sportot.

Bikemag: Mi jut eszetekbe először, amit megemlítenétek, hogy a ti nevetekhez fűződik a hazai klubéletben/versenyrendszerben?

Wunderlich Tamás: Azon kevés egyesülethez tartozunk, akik tudják magukról, hogy amatőrök, ebben viszont profik vagyunk.

Bikemag: Milyen versenyrendszerben versenyeztek/versenyeznétek (amennyiben jelenleg nincs ilyen) szívesen? Ha van ilyen, mi a legfőbb hiányossága a magyarországi versenyrendszereknek?

Wunderlich Tamás: Már az előző klubomban is álmodoztam egy dél-dunántúli versenysorozatról, ahol például Pécs, Szekszárd, Tamási, Kaposvár, összefog, és egy összefüggően értékelt versenysorozatot hoz létre. A tárgyalásoknál azonban mindig falakba ütköztem, minden régióban van legalább 2 egyesület, amelyik utálja egymást. Sokszor tapasztaltam azt is, hogy nincs megfelelő kategória az utánpótlás korosztályoknak, olyan is volt már, hogy miután WU15-ös versenyzőink hatalmas hőségben kategória hiányában végigküzdötték a női elit távot, megkértem a rendezőt, hogy kifizetem csak adjanak már valamit az ifjú hölgyeknek. A különdíjat hosszas alkudozás után megkapták, a dobogóra azonban nem hívták fel őket, arra hivatkozva, hogy ez nem fér bele az időbe. Sokszor jó volna még egy igazi hobbi, vagy belépő kategória, hogy a kezdő sportolóknak is legyen sikerélményük! Versenyrendezésben amúgy nagyon jó törekvéseket látok a tamási sporttársaknál, azt hiszem, hogy ők az egyik követendő példa a régióban!

Bikemag: Milyen hosszútávú céljaitok vannak az egyesületben?

Wunderlich Tamás: Fontosnak tartjuk elhivatottságunk és lelkesedésünk megőrzését, ez mindennek a motorja!

 

Bikemag: Mi szükséges ahhoz, hogy ezeket a célokat elérhessétek?

Wunderlich Tamás: Dinya Illés, aki remekül összetartja ezt a csapatot, és persze elhivatottság, lelkesedés, alázat, és hogy az egónk csak ezzel arányosan duzzadjon! Nálunk ez szerencsére nincs veszélyben, de erre rengeteg kerékpárosnak és sportvezetőnek kellene vigyáznia! Mindig jobban tiszteltem azokat a sportvezetőket, akik szívesebben húznak bringásmezt, mint öltönyt és lakkcipőt.

Bikemag: Milyen forrásokból működtetitek az egyesületet, milyen forrásokból tervezitek a jövőben működtetni?

Wunderlich Tamás: Pályázatok, társadalmi munka, önerő….

 

Bikemag: Ha az egyesületek támogatóit nézzük, akár szponzor támogatókat, akár kerékpáros szövetséget, véleményed szerint miben kellene segítséget nyújtani számotokra, hogy az egyesület céljai könnyebben elérhetők legyenek nektek?

Wunderlich Tamás: A magyar kerékpársportban vannak sikerek mostanában ami elismerésreméltó, ilyenkor az MKSZ vezetői szívesen meg is jelennek egy egy interjú, vagy egy szelfi erejéig. Azonban a mai napig tapasztalatból állítom, hogy ezek a sikerek még nem a szövetség által kidolgozott utánpótlás koncepciónak köszönhetőek! Annál is inkább mert egyelőre ilyen még nem létezik, a sok öntapsolás tehát egyelőre indokolatlan. Pedig nagyon jó lenne, ha lenne! Sajnos mi vidéken nagyon keveset látunk abból, hogy a kerékpár a kiemelt sportágak közé tartozik! Persze ürülünk a Giro magyarországi rajtjának is, de nem mindegy, hogy ebből hogyan profitálunk, és mit kezdünk vele ha ettől népszerűbb lesz a sportág! Mindenhol szajkózzák a toborzást, pedig ezzel van a legkevesebb probléma! Rengeteg gyerek szeret biciklizni, de igen csak korlátozott keretek között tudjuk biztosítani nekik a körülményeket. Jelenleg erre még mindig nagyobb az igény, mint a kapacitás. Az egyéb pályázatoknál jó lenne kicsit a tervezhetőséget javítani, így lényegesen hatékonyabban lehetne elkölteni a forrásokat!

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo