fbpx

Tabló: Alpinbike Team Endura Giant High5

 

Talán az Alpinbike Team Endura Giant High5 csapat volt az első, ahol a bolt köré épített csapat modell a nyugat-európai mintához hasonlóan valósult meg. Ebben azóta is az élen áll a folyamatosan fejlődő mountain bike egyesület.

bikemag05

A “Tabló” célja: A Bikemag.hu szerkesztősége lehetőséget biztosít a hazai egyesületeknek, hogy egy riport keretében bemutatkozhassanak az oldalunkon és nem utolsósorban kifejezzék céljaikat, elvárásaikat a hazai kerékpáros sportéletben. Ha úgy tetszik, idővel megteremtve egy közös értékrend alapjait, fórumot adva a párbeszédnek, amibe bárki bekapcsolódhat, nem titkolt célunk megkönnyíteni az egyesületek számára egy közös irány kijelölését. Reméljük, hogy a tabló ezután is tovább bővül, nem szeretnénk kihagyni senkit, aki dolgozik a hazai kerékpársportért.

Az egyesület bemutatása:

Bikemag: Kérlek mutasd be néhány mondatban az egyesületeteket! (Mióta, hányan, hogyan, miből, milyen konstrukcióban működtetitek a csapatot?)

Tasi Gábor: Egyesületünk 2011-ben alakult. Amatőr csapatnak tartjuk magunkat, de természetesen vannak eredményorientált versenyzőink. Szponzori támogatásokból, tagdíjakból és rengeteg társadalmi munkából tartjuk fenn magunkat. Nagyon kis büdzséből kell gazdálkodnunk, így csak néhány kiemelt csapattagunk van, akiket tudunk támogatni a felkészülésben, versenyeken. A többség lelkes bringás, akik bár rajthoz állnak versenyeken, de számukra általában fontosabb a kirándulgatás egy jó társaságban.

Bikemag: Milyen sporteredményeitekre vagytok a legbüszkébbek? 2014-ben és a múltban?

Tasi Gábor: Minden elért eredményre nagyon büszkék vagyunk. Mivel tudjuk, hogy mi amatőrökként vesszük fel a harcot a „profikkal” így sokszor egy jobb időeredmény többet ér, mint egy dobogós helyezés. Ha mégis ki kellene emelnem egy nagy eredményt, akkor egyértelműen a csapat összetett eredményre lehetünk a legbüszkébbek. Az elmúlt éveket nézve, szomorúan kell megjegyeznem, hogy valahogy nem volt szerencsénk. Hol országos bajnoki címet buktunk el, hol csak egy bajnoki mez maradt le. 2014-ben az összetett eredménnyel nincs szerencsénk, így ez a kiemelt eredmény is magunknak maradt.

bikemag01

Bikemag: Mivel foglalkozik az egyesületetek? (Például: utánpótlás nevelés, válogatott versenyzők kitermelése a hazai kerékpársport számára, részvétel hazai vagy nemzetközi versenyrendszerben, részvétel tömegsport rendezvényeken, versenyszervezés, stb. Prioritások a felsoroltak között?)

Tasi Gábor: A tavalyi évben indítottuk el utánpótlás programunkat, kisebb-nagyobb sikerekkel. Elsődleges célunk volt saját oktatóink képzése és hogy egyáltalán beinduljanak az edzésprogramok. Reményeink szerint 2015-ben már a gyerekek toborzása is fókuszba kerülhet. Az utánpótlás edzésekkel egy időben indítottuk el technikai edzéseinket kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 2014. decemberétől pedig funkcionális tréninget is tartunk a Spider falmászó klubban.

Az egyesület igen pezsgő életet folytat a versenyeztetésen kívül is. Számos hazai és külföldi túrát szervezünk, melyek egyre népszerűbbek barátaink, ismerőseink körében. Büszkék vagyunk arra, hogy immár több éve sikeresen szervezzük meg a CrossAlps nevű „mega” túránkat. 2015-től pedig szeretnénk hazai hosszú túrákat is szervezni, amit az idei évben már sikerrel teszteltünk.

bikemag04

Bikemag: Milyen versenyrendszerben versenyeztek/versenyeznétek (amennyiben jelenleg nincs ilyen) szívesen?

Tasi Gábor: A szponzoraink és a csapat számára is a hazai „nagy” maratonok a legfontosabbak, ezekre fókuszálunk. Ezeken felül ki szoktunk választani pár kedvelt helyszínt, ahol próbálunk minél több klubtaggal megjelenni.

Bikemag: Milyen hosszú távú céljaitok vannak az egyesületben?

Tasi Gábor: A megkezdett úton szeretnénk továbbhaladni. Jelenleg azt gondoljuk, hogy ez a megfelelő irány számunkra.

Bikemag: Mi szükséges ahhoz, hogy ezeket a célokat elérhessétek?

Tasi Gábor: Minden klub számára a szakmai és az anyagi háttér megteremtése lenne a legfontosabb.

Bikemag: Milyen forrásokból működtetitek az egyesületet, milyen forrásokból tervezitek a jövőben működtetni?

Tasi Gábor: Tagdíjakból, szponzorokból. Reménykedünk abban, hogy a jövőben a kis klubok számára is lesznek majd megpályázható központi források.

bikemag07

Részvétel a kerékpáros közéletben:

Bikemag: Tagegyesületként részt vettetek-e az utóbbi években a szövetség munkájában, részt vesztek-e a közgyűléseken? Mi jut eszetekbe először, amit megemlítenétek, hogy a ti nevetekhez fűződik a hazai klubéletben/versenyrendszerben?

Tasi Gábor: Érdemben nem vettünk részt eddig és nem is tervezzük a jövőben sem. Természetesen képviseltetjük magunkat a közgyűléseken, de többet jelenleg nem tudunk vállalni. Ha bármelyik csapattársunk felvállal feladatot, azt természetesen támogatjuk, ha bizonyos kérdésekben kikérik a véleményünket, akkor reagálunk, de ennél többet nem tudunk vállalni.

Bikemag: Véleményed szerint egy kerékpáros szövetségnek miben kellene segítséget nyújtani számotokra, hogy az egyesület céljai könnyebben elérhetők legyenek nektek? Vagyis konkrétan a szövetségtől mit vártok el, mit tegyen a ti egyesületetekért?

Tasi Gábor: Mivel eddig sem kaptunk – és nem is igen vártunk el – segítséget, így nem igazán tudunk erre a kérdésre válaszolni.

bikemag03

Bikemag: Mi az a három legfontosabb dolog szerintetek, ami az ismert keretek között fő céljaként fogalmazhat meg a kerékpáros szövetség?

Tasi Gábor: Utánpótlás nevelés. A sportág népszerűsítése a sportot nem ismerő emberek felé (akár országos médiákon keresztül). Ha pedig lenne megjelenés, akkor bővülhetne a szponzorok bevonása is.

Bikemag: Egy működő kerékpáros szövetség tevékenységével kapcsolatban miről szeretnétek folyamatos tájékoztatást kapni?

Tasi Gábor: A minket érintő kérdésekről (versenyek, pályázatok, támogatási formák, stb.)

Bikemag: Mi a véleményetek egy jövőbeni egyszövetségi rendszerről, külön adminisztrációval működő szakági szövetségek nélkül?

Tasi Gábor: Sajnos pontosan látjuk, hogyan is működnek itthon a szövetségek. (Van sok éves tapasztalatunk más sportágakban). Jelenleg olyan, mintha lenne egy cég ahol van 10 főnök és 10 alkalmazott, ezért biztosak vagyunk abban, hogy egy egyszövetség egyszerűbben, hatékonyabban tudna működni.

Bikemag: Egyéb fontos közlendő, amit szeretnétek megosztani a nyilvánossággal?

Tasi Gábor: Köszönjük a lehetőséget!

Szerkesztői lábjegyzet: A Bikemag.hu-n szeretnénk lehetőséget adni mindazoknak, akik aktívan dolgoznak, értéket teremtenek a kerékpársportban. Aki tehát minderről a munkáról be szeretne számolni weboldalunkon keresztül, nyitott kapukat dönget, bármikor megkereshet a megadott elérhetőségeken. Miután a napokban komoly erősítés történt a Bikemag stábjában, 2015-re tovább gondoltuk az egyesületek bemutatását, és szeretnénk újra felpezsdíteni a fórum-életet is, külön felületet adva ennek a bizonyos “Tablónak”. Addig is a “Tabló: a magyar kerékpársport körképe”-sorozat cikkeit a Tabló menüpont alatt kereshetitek majd vissza, szólhattok hozzá. Ha valaki kimaradt, de úgy érzi ott lenne a helye a Tablón, ne habozzon írni nekünk!

A hosszú távú párbeszéd jegyében:

Takács Tamás tt@bikemag.hu

Tóth András andras.toth@bikemag.hu

.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo