fbpx

Szlovén sikerrel zárult a 2014-es MERIDA Tour de Zalakaros

Három távon, összesen közel 1300 nevező várta vasárnap a Zalai-dombság tartogatta kihívásokat. A szervezőknek a legfontosabb területen sikerült javítaniuk.

Aki követi a hazai kerékpáros körforgást, biztosan találkozott az elmúlt hónapokban a zalakarosi verseny beharangozóival. Tavalyhoz hasonlóan, idén is a Merida kerékpárok hazai forgalmazója, a BikeFun Hungary Kft. állt névadó szponzorként az esemény mögé. A nevezési csomag ennek köszönhetően, hazai versenyekhez képest meglepően bőkezű volt. A Merida kulcstartó és fényvisszaverő pánt mellett katalógusok, valamint a Born jóvoltából egy energiaszelet is helyet kapott a zacskóban. Szombati érkezésemkor az átvétel is gyorsan, gördülékenyen zajlott.

A gyerekverseny is hatalmas küzdelmeket hozott

A gyerekverseny is hatalmas küzdelmeket hozott

A nevezés után a gyerekverseny izgalmas futamaiba pillantottam bele, ahol a jövő generáció ifjú tehetségei mérhették össze erejüket, a parkolóban kijelölt pályán. Az eredményhirdetés alatt már elkezdődött a készülődés a késő délutáni, szervezett átmozgató tekerésre. A díjátadó vége előtt nem sokkal el is indult a menet, ami során a résztvevők átmozgathatták az utazás miatt elgémberedett lábakat, illetve megnézhették a pálya utolsó szakaszát. A kellemes kerekezés közben egy megállót is beiktattunk az egyik faluban, ahol páran egy pohár „üdítővel” oltották szomjúságokat.

A Karos Spa szolgáltatásaival még egy Tour de France-menő is elégedett lenne

A Karos Spa szolgáltatásaival még egy Tour de France-menő is elégedett lenne

Szállásunk tavalyhoz hasonlóan a Hotel Karos Spa-ban volt, a bőséges vacsorát követően több program közül is választhattunk. A Szandi koncert retro bája helyett a szálloda férfi lakói inkább a labdarugó-világbajnokság aktuális meccsét favorizálták. Mikor felcsendült a Tinédzser L’amour című örökzöld sláger, én is útnak indultam a rajt-cél területre, ahol kivetítőn figyelhettük a Németország-Ghána mérkőzést.

Idén is együttműködés zajlott a szervezők és a szállodák között, az indulók a nevezés mellé, kedvezményes áron foglalhattak szállást a környék hoteljeiben.

A rajt után a Merida csapat versenyzői kontrollálták a mezőnyt

A rajt után a Merida csapat versenyzői kontrollálták a mezőnyt

Vasárnap verőfényes napsütés várta a versenyzőket. 10 órakor a megújult nyomvonalú, 127 km-es maraton startolt, ahol a győzelemért előzetesen is óriási küzdelemre volt kilátás a Merida Road Team CST, és a Hungarofondo bringásai között, sőt a szlovén versenyzők sem számítottak esélytelennek. Az első szelekciót végül az ebben az évben debütáló gelsei emelkedő hozta meg, 20%-os meredekségével. Ez után az élboly letisztázódott, és még a börzöncei mászás előtt kialakult a nyerő, 6 fős szökés, Ivanics Gergellyel (Hungarofondo), Buruczki Szilárddal (Merida), Kiskó Gáborral, Kriván Andrással és két szlovén versenyzővel.

Buruczki Szilárd is bekerült a szökésbe

Buruczki Szilárd is bekerült a szökésbe

Innentől kezdve a főmezőny nem erőltette az üldözést, hiszen az esélyes csapatok legjobb versenyzői voltak elöl. A dobogós helyek sorsáról az utolsó, zalakarosi domb döntött, a szökevény csoport szétszakadt, Obal Primoz kisebb előnyre tett szert. Ez elégnek bizonyult a célig, másodiknak Buruczki Szilárd, harmadiknak Ivanics Gergely érkezett. A verseny után a Hungarofondo kerekesével váltottam pár szót, aki elmondta, hogy tetszett neki a verseny és jó felkészülés volt a most hétvégén sorra kerülő országúti OB-ra. Az út minősége pár helyen lehetett volna jobb is, de hazai viszonyok között teljesen elfogadható volt. Ha az utolsó emelkedő után még összeálltak volna Szilárddal, talán utolérik a későbbi győztest, mert így a vége mindegyiküknek egy időfutamhoz hasonlított.

Az ifik mezőnyében Merida siker született, Lakatos Tádé volt a leggyorsabb. Abszolút 10. helye elismerésre méltó. A nőknél Chovanyecz Emese (ZKSE) diadalmaskodott.

A Bikemag.hu főszerkesztője, Takács Tamás itt még az élbolyban. Később defektet kapott.

A Bikemag.hu főszerkesztője, Takács Tamás itt még az élbolyban, később defektet kapott

Személy szerint én is élveztem a versenyt, bár az első mászás előtt egy defekt miatt kénytelen voltam elbúcsúzni a főmezőnytől. Szerencsére a Bringaland neutrál kocsija megállt és egy gyors, 3 perces belsőcsere után folytathattam a küzdelmet. Utólag megtudtam, nem én voltam az egyetlen, aki hálás lehet a segítségükért.

Az emelkedő még az erősebbeknek sem volt egyszerű

Az emelkedő még az erősebbeknek sem volt egyszerű

A mezőny végén érdekes eseményeknek lehettem szemtanúja. Gelse rengeteg emberen kifogott, talán többen tolták ott a kerékpárt, mint ahányan sikeresen kitekerték. Börzönce már átlagos erőnléttel teljesíthető volt a nyeregben, vagy legrosszabb esetben kiállva, halszálkázva. A pálya jelölésével ezúttal semmi probléma nem volt, tényleg kellő figyelmet fordítottak a rendezők a kijelölésre és biztosításra is.

Az eredményhirdetés után most sem maradhatott el a tombola, ahol a szerencsések Northwave, BikeFun és CST termékekkel lettek gazdagabbak, sőt fődíjként egy Merida országúti kerékpár is kisorsolásra került.

A nevezés mellé járó ingyenes strandfürdő belépőt szombaton a családosok közül többen, vasárnap a versenyzők számához képest meglepően kevesen használták fel, pedig kifejezetten kellemes volt a bringázás után a lazító úszkálás. Talán a 7 Vezér Történelmi Kalandpark területét lepték el az indulók? Nem hiszem.

Összegzésként elmondható, hogy flottul zajlott minden, a szervezők tényleg a legfontosabb területen, az országúton zajló verseny lebonyolításán tudtak javítani. E mellett megmaradtak a tavaly említett extrák is, így jövőre minden bizonnyal még több bringást és hozzátartozót vonz majd az esemény.

Eredmények

A férfi dobogó: 3. Ivanics, 1. Primoz, 2. Buruczki

A férfi dobogó: 3. Ivanics, 1. Primoz, 2. Buruczki

Férfiak 127 km:

1.Obal Primož 03:10:08
2.Buruczki Szilárd 03:10:19
3.Ivanics Gergely 03:10:28
4.Hajdinjak Dusan 03:10:28
5.Kriván András 03:10:44

Nők 127 km:

1.Chovanyecz Emese 03:45:07
2.Dr. Budai Péterné 03:52:12
3.Benczés Krisztina 03:52:21
4.Hudák Szilvia 04:11:08
5.Nagy Andrea 04:12:34

 Előzetes eredménylisták:

MERIDA_Zalakaros_Maraton
7vezer_Kalandpark_Teljesitmenytura
Karos_Spa_Kis_Balaton_Csaladi_Tura

Képek: Primusz Péter

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo