fbpx

Szlovák dominancia a salgótarjáni SuperCrosson, Fejes második – FRISSÍTVE

A férfi futamokat mondhatni uralta az északi szomszédunktól érkező kontingens a SuperCross sorozat 4. fordulóján, a Karancs Kupán, az elit és az utánpótlás korosztályokban is domináltak a szlovák versenyzők. Az elit kategóriában a hölgyek között ünnepelhettünk magyar győztest, Dósa Eszter (Vitalitás SE-Scott-Nittrixxion) személyében, a férfiaknál Fejes Gábor (Dr. Bátorfi AKTK) második lett.

A salgótarjáni pálya – némileg a híresztelésekkel ellentétben – nem lett „vészes”, persze a hosszú lépcsősor és az utána következő emelkedők azért emésztették az energiát. Szerencsére (vagy valakinek nem szerencsére) kellemes őszi időjárásban lehetett versenyezni, és a nyomvonal sem csúszott annyira, ahogy korábban számítani lehetett.

Az elit női és férfi dobogósok

A legjobb magyarként végző Fejes így emlékezett vissza az egy órakor rajtoló futamra: „A rajtom nem sikerült túl jól, de a stadion körül már előre tudtam állni, meghúzva az első emelkedőt is. Két kört az élen nyomtam, nagyon bekezdtem, aztán Szilárd, Haring és Gajdosik elém tudtak kerülni később. Az egyértelműen kiderült, hogy Martin Haring a legerősebb, Szilárdnak pedig technikai gondja volt, így egyedül maradtam a második helyen, amit meg is tartottam a verseny végéig.”

A sorozatot eddig vezető Buruckinak ezúttal technikai gondja akadt

Kiemelendő még a veterán Robert Glajza teljesítménye, aki a végére felkapaszkodott a dobogóra,  41 évesen… Buruczki Szilárd (Merida-Kőbánya TC), aki ezúttal szerencsétlenül járt, így kommentálta a Karancs Kupát: „Nagyon tetszett a pálya nyomvonala és a rendezés is, de nem volt szerencsém! Defektet kaptam, amikor megléptünk a futam győztes szlovák Haringal a többiektől. Végül 4. helyen végeztem a leggyorsabb utolsó 4 kört tekerve!”

Bakter újra nyerésben

Az utánpótlás korosztályokat (U19, U17, U15) utalták a szlovák fiatalok, U23-ban Fenyvesi Péter (Bringabanda SC) bizonyult a legjobbnak Szalontay Bence (Merida Maraton Team CST) előtt. Master 1-ben Szabó András (Merida Maraton Team CST), avagy a pályán és országúton többszörös magyar bajnok „Bakter” kezdi megtalálni régi formáját, megkoronázva a sorozatban mutatott egyre javuló teljesítményét ma mindenkit maga mögé utasított.

További kategóriák eredményei a csatolt listában: Teljes eredménylista

Fotók a díjkiosztóról: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.502335516467148.117636.133666210000749&type=1

Videó az elit futamról:

A főszervező, Kéri István (Salgótarjáni HKE) beszámolója:

A SuperCross Sorozat negyedik állomása jelentős szlovák részvétel – és uralom – mellett zajlott, a győzelmet a férfiaknál a világranglista 83. helyén álló Martin Haring (CK Banská Bystrica), míg a nőknél újfent Dósa Eszter (Vitalitás SE) szerezte meg. Megdőlt a SuperCross-versenyek részvételi rekordja is: Salgótarján ezúttal 139 versenyzőt fogadott!

Vélhetően már senki nem lepődött meg azon, hogy a többi „északi” helyszínhez hasonlóan Salgótarján felé is ködös-párás időjárás kísérte az érkezők útját. A régi-új helyszínen kialakított nyomvonal két jól elkülöníthető szakaszból állt: a gyorsabb aszfaltos és salakos részekből, valamint a lassabb erdei talajú, néhol gyökeres szekciókból. A tóstrandi „kultikus” homokfalon való felfutás helyett ezúttal egy harminc fokos lépcsősor törte meg minden körben a lendületet, a pályában pedig elhelyezésre került továbbá egy dupla akadály is.

Újabb rekord létszám a SuperCross Sorozat történelmében: összesen 139 induló

Az első rajt rendhagyó módon két külön indításból tevődött össze. Elsőként az U17-es, a master 3-as és a hobbi férfiak vágtak neki a számunkra kijelölt 5 körnek. Az U17-es szlovák fiatalok olyan tempóban haladtak a pályán, amire senki sem számított. Jól jellemzi az erőviszonyokat, hogy a legjobb magyar eredményt elérő Zathureczky Márk (Bikeexpressz SE) ötödikként futott be – előtte és mögötte is négy-négy szlovák versenyző érkezett. A masterek között a hazai pályán versenyző Huszár László (Karbona) kiegyensúlyozott körözéssel szerezte meg a győzelmet, míg a hobbi kategóriában Záray László végzett az élen Vertich Tamás (Salgótarjáni HKE) előtt.

Az előbbiekben említett lépcsősor volt az oka annak, hogy az U17-es lányok és az U15-ös fiúk egy perccel később, külön rajtoltak. A szervezők ugyanis azt a döntést hozták, hogy ebben a két kategóriában megengedett, hogy – amennyiben a versenyző nem tudja maga megoldani a feladatot – helyette egy segítő vigye fel a kerékpárt ezen a szakaszon. Az aranyszabály ezzel kapcsolatban annyi volt, hogy segítő nem előzhet a lépcsősoron – ezt végül mindenki becsületesen be is tartotta. A két kategória dobogósai azonban nem igazán igényelték a segítséget – még a 11 éves Nagy Vanessza (Vitalitás SE) sem, aki ismét maga mögé utasította idősebb ellenfeleit az U17-esek között. U15-ben Jakub Varhanovsky (BIKE PRO Banská Bystrica) minden körben bő tíz másodperccel növelte a kezdetektől meglévő előnyét, így magabiztosan nyert Karl Ádám és Dian Ábel előtt (mindketten Bikeexpressz SE).

Videó a korábban rajtoló futamokról:

SALGÓTARJÁN CX 2012 from SteveStudio on Vimeo.

A második, 11:45-ös rajtban már minden a megszokottak szerint alakult, a mezőny együtt rajtolt a kiírt 8 körre. Az abszolút élén ezúttal is az U19-esek haladtak, de a személyi összetétel itt is borult a szlovák vendég(ek) révén. David Zverko (SaVS CK Ziar nad Hronom) fiatalabb kollégáihoz hasonlóan az elejétől kezdve egyenletesen távolodott ellenfeleitől s végül magabiztosan nyerte korosztályát. A Pilis CCC duója is jó tempót diktált, végül Meggyesi második, Dina harmadik helyen ért be. A master 2-esek között a már megszokott élmezőny tagjai ezúttal is a verseny teljes ideje alatt gyűrték egymást, végül (szintén megszokott módon) Jordán Péter (CUBE Balaton Team) győzött – immáron negyedszer a SuperCrossban. A nőknél Dósa Esztert (Vitalitás SE) Zuzana Vojtasová (CK Banská Bystrica) végig lőtávolságon belülről követte, de a körönkénti 1 – 7 másodperces különbségek végül fél percesre növelték a balassagyarmati kerekes előnyét.

Buruczki Szilárdot hátsó kerék defekt hátráltatta Salgótarjánban

A záró, 13 órai rajtban 61 versenyző sorakozott fel, köztük nyolc szlovák krosszos. U23-ban Fenyvesi Péter (Bringabanda SC – SWAT) Dósa Eszterhez hasonlóan körről – körre növelte előnyét ellenfeleivel szemben, és végül kategóriájából egyetlenként nem kapott körhátrányt az (elit) férfi felnőtt győztestől. Master 1-ben ketten tudtak hasonló eredményt produkálni: a győztes Szabó András (Merida Maraton Team – CST) és a második Kovács István (Ózdi KE), a harmadikként végző Reitinger Gábornak (Vitalitás SE) mindösszesen 16 másodpercen múlt az utolsó körre való elhaladás.

A világranglista 83. Martin Haring higgadt és magabiztos versenyzéssel vitte el a győzelmet

A férfi felnőtteknél az esélyes szlovák versenyzők (Martin Haring, Robert Glajza, Stefan Gajdosik) a mezőny sűrűjéből rajtolva négy kör alatt zártak össze az élről rajtoló Buruczki – Fejes – Búr hármassal. Igazi összezárásról azonban nem beszélhettünk, mivel a világranglista 83. helyén álló Haring azzal a lendülettel haladt tovább, amellyel érkezett, s ha csak körönként néhány másodperccel is, de folyamatosan és magabiztosan növelte előnyét. A kedélyeket előbb Buruczki hátsó defektje és a vele elvesztegetett mintegy 40 másodperce, majd Gajdosik hátsó váltó problémája és az emiatt összeszedett kettő perces hátránya borzolta az élen. Ezek eredményeképpen Haring az élen, Fejes a második helyen körözött – majd ért célba – magányosan, míg Buruczki előbb beérte, majd meg is előzte a Búr – Glajza duót és minden erőt mozgósítva Fejes után eredt. A Salgótarjánban, 2011 januárjában a SuperCross első szezonjának záró futamát megnyerő, 41 éves Robert Glajza végig „megbújt” a mezőnyben, Búr Zsolttal haladt szinte a verseny teljes időtartama alatt. Dobogót érő villanását az utolsó, tizenkettedik kör legutolsó szakaszára hagyta, amikor a Fejes utolérésére indított hajrában elfáradó Buruczkit is bekebelezte. Egy érdekes adat: záró köridejétől csak Martin Haring második köre volt gyorsabb a futam alatt!

Búr Zsoltot Robert Glajza követi

A Karancs Kupa eredményhirdetésén a támogatók jóvoltából ajándékcsomagokkal és kerámia-érmekkel gazdagodtak a dobogósok. A futam támogatói teljes palettáját reprezentálják a kerékpáros “szegmensnek”, hiszen a Guerciotti és a Motorex a díjazásban segédkezett, míg a zerge.info jóvoltából Polar és Garmin termékekkel ismerkedhettek a résztvevők. A Doctor Bike szervizsátra és bringamosója is népszerűnek bizonyult – hasonlóan a szervezők által biztosított zsíros- és lekváros kenyerekhez. A Karancs Kupa megrendezéséhez nyújtott segítsége kapcsán külön köszönet illeti Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatát.

A III. SuperCross Sorozat egy hétvége szünetet követően, december 9-én folytatódik Balassagyarmaton, ahol a Palóc Cross várja a versenyzőket. A következő futamról részletesen a www.supercross.hu-n, vagy a SuperCross Sorozat facebook-profilján (www.facebook.com/supercrosssorozat) keresztül lehet tájékozódni.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo