fbpx

Szlovák DH Kupa második forduló nagyobb különbségekkel

Megszakadt Liszi Attila meseszerű győzelmi sorozata a Szlovák DH Kupában, miszerint a legutóbbi négy versenyén mind nyerni tudott. Ám ezúttal sem kellett szégyenkeznie, hiszen a döntőbéli negyedik helyével továbbra is harcban van az összetett elsőségért!

A 2016-os Szlovák Kupasorozat második állomását Mala Lucivna-n rendezték, ahol egy-két kivétellel szinte sose alakultak kedvezően az események a magyar versenyzők számára. Számtalan defekt, kisebb sérülések és szerencsétlen esések, amik között több döntő utolsó kanyaros is szerepel. Ezekhez még hozzájönnek azok, amelyek a mezőny egészét érintik, ilyenek például a többször is előforduló döntőre érkező esőfüggöny, illetve tavaly olyannyira sok csapadék és felázott talaj boldogította a versenyzőket, hogy a pályán szinte tolni kellett lefelé a biciklit a beragadó sártól, pedig lejtés van bőven a Kis-Fátra eldugott síhelyén. Szóval mindig egy kis fenntartással várjuk ezt a hétvégét és ezúttal sem maradt el a meglepetés.

Liszi Attila Fotó: Marian Vejcik

Liszi Attila
Fotó: Marian Vejcik

Idén talán jóvá akarta tenni az időjárás a tavalyi szinte versenyezhetetlen körülményeket, és míg egész héten viharokat, zivatarokat jósoltak a hétvégére és mindenhol máshol esett is, addig az amúgy minden lehetséges csapadékot bevonzó szűk völgy most menedéket nyújtott. Egy pénteki zápor, illetve a Masters döntő kivételével végig kiváló időben zajlott az esemény, ám azt tudni kell, hogy sem a talaj, sem a sűrű erdő nem hagyja itt a gyors száradást, így még vasárnap délután is sok helyen kenőcsös volt a pálya.

A nyomvonal 2100 méter hosszú és 500 méter szint van benne, a felső kétharmada viszonylag meredek, alul pedig egy laposabb, ugrálós, tempózós, sípályás részen lehet még néhány tizedet nyerni, avagy sokat veszíteni.

Liszi Attila az első fordulóban szerzett győzelme után az összetett éléről vágott neki a hétvégének, azaz az egyes rajtszám ismét a négyszeres bajnok villáján volt. Azonban a Szlovák Kupában kihívó akad bőven, három ország élmezőnye csap össze az elsőségért. Köztük a cseh Stanislav Sehnal, aki Mraznicában Attila mögött végzett a második helyen és a kiváló formáját mutatja, hogy a willingeni Európa Kupán a negyedik helyezést érte el, ettől aztán a hétvége legnagyobb favoritjává lépett elő.

Stanislav Sehnal (CZE) Fotó: Marian Vejcik

Stanislav Sehnal (CZE)
Fotó: Marian Vejcik

Az esélyeinket sajnos reálisan kellett látni, még csak nem is azért mert a srácok elmondása alapján idén eddig ez a legfárasztóbb, leggödrösebb pálya, hanem egyszerűen ez a nyom nem fekszik nekik annyira, túl sokat kockáztatni pedig nem érdemes. Attilánál a valós cél tehát a dobogót jelentő első öt volt és hogy a csapat összetettben megtartsuk a második helyet.

Három kategóriában (Elite Férfi, Junior és Masters) összesen 11 magyar nevező volt a már megszokott két csapatból (Freeriderz SC és LiMiT Racing Team), közülük sajnos ketten nem jutottak el a végéig, Zacsik Ádám és Lubinszki Ádám (mindketten Freeriderz SC), ezúton is jobbulást kívánok nekik.

Adam Rojcek (SVK) Fotó: Marian Vejcik

Adam Rojcek (SVK)
Fotó: Marian Vejcik

A magyarokat érintő kategóriák közül elsőként a 30 év felettiek mérték össze tudásukat, ahol az első két hely nem is lehetett kérdés, nagy előnnyel ismét a cseh Vlastimil Hyncica (Peksport Specialized) nyert, mögötte Petr Kantorek (Specialized Planet Bikes Team) végzett, ugyanúgy ahogy az első fordulóban is. A harmadik helyért viszont nagy csata volt, amibe még a kizárólag a Masters döntőre érkező eső se szólhatott bele. Többen is bejelentkeztek a bronzéremre, de végül páros csata lett, ahol mindössze két század másodperc döntött Michal Wiesenganger (Kellys Factory Team) javára Gács Péterrel (LiMiT Racing Team) szemben. Nagy Dániel (Freeriderz SC) 10., Polnai Zsolt (Freeriderz SC) 12. Az összetettben természetesen Hyncica-Kantorek a sorrend, Gács Péter a negyedik helyen.

Az junioroknál két honfitársunk maradt, Tóth Péter (Freeriderz SC) és a még csak 16 éves Muszula Balázs (LiMiT Racing Team). Peti esések miatti fájdalmaktól szenvedett a futamokban, így nem tudta megismételni legutóbbi ötödik helyét és végül közel fél perces hátrányban a 11. lett. Balázs nagyon ígéretes időmérőt produkált, ami a 4. helyet tudta, igaz sokan hibáztak futamukban. Ezáltal várható is volt, hogy nem tudja majd megőrizni a döntőben ezt a helyezést, de ideje van még bőven, hiszen még két év múlva is ugyanebben a kategóriában versenyezhet majd. Az Európa Kupában vitézkedő Banshee-s Adam Rojcek magabiztosan nyerte mindkét futamot, mögötte viszont volt nagy kavarodás, főleg a negyediktől lefele. Balázs szinte teljesen ugyanolyan futammal a hetedik helyen végzett, azaz a múltkori kilencedik után ismét megdöntötte eddigi legjobb junior eredményét a Szlovák Kupában. Elmaradtak viszont a szokásos szoros idők, mindenki tisztes távolba került az előtte és mögötte lévőtől is. Ez nyilvánvalóan a pályát dicséri, még ha sokan nem is annyira szívlelik. Összetettben Balázs szintén 7., Peti 8.

Nos, akkor az Elite Férfiak! A legnagyobb csata náluk ígérkezett, de a szintén Banshee-s Stanislav Sehnal az Európa Kupa után hozta a kötelezőt és rajt-cél (időmérő és döntő) győzelemmel átvette a vezetést az összetettben is. Az izgalmakat Liszi Attila kicsit borzolta azzal, hogy az időmérőben elesett a sziklakert végén lévő balosban és így 11. lett az első futamban. Igazán senki se tudta, hogy pontosan mire lesz képes a döntőben. Az ellenfelek attól tartottak, hogy óriási javulással ismét megnyerheti a versenyt, mi pedig bíztunk benne, hogy a dobogót jelentő első ötbe befér. Attila főként a nagy igénybevételnek tulajdonítja, hogy ezúttal nem volt esélye a győzelemre: „Az idei szezon eddigi legkondisabb versenye volt, úgy gondolom ezt az eredmény is tükrözi. Brutál féktávokat kellett venni, és a döntő napjára kellemesen szétkopott a pálya. Nagy gödrök, csúszós gyökerek, kövek, esések, volt minden. Örülök, hogy végre “igazi” DH pályán versenyezhettünk, nagyon élveztem.”

Elite Férfi dobogó

Elite Férfi dobogó

A második és harmadik helyen a két Kellys Factory Team-es Rastislav Baranek és Jozef Ondic végzett, mögöttük Liszi Attila jött fel a negyedik helyre. Az ötödiktől indult a nagy daráló a százados-tizedes különbségekkel. Keresztes Péter (LiMiT Racing Team) 11., Palla Gergő (Freeriderz SC) 22., Nagy Márton (Freeriderz SC) 24.

Külön kiemelendő Keresztes Péter, még ha a helyezés nem is teljesen tükrözi, de egyértelműen kiváló teljesítményt nyújtott a hétvégén. Már a szezon előtti sanremoi edzőtáborban is kiderült, hogy Peti kondija DH-ra nagyon rendben van és igaz végzett ő már előrébb is, de ha az időket nézzük, akkor látszik, hogy nagyot jött. Egyrészt mindössze 9 századra volt a top10 és a 9. hely is csak 27 századra. Ennél azonban sokkal lényegesebb, hogy Attilától mindössze 5 másodpercet kapott, ami az erőviszonyokat és a pálya nehézségét ismerve messze várakozásokon felüli.

Keresztes Péter Fotó: Marian Vejcik

Keresztes Péter
Fotó: Marian Vejcik

A csapatversenyt a Kellys Factory Team nyerte, a LiMiT Racing Team negyedik lett, amivel továbbra is az összetett második helyen áll. A Freeriderz SC 11. lett, összetettben a 8.

Tehát Sehnal átvette a vezetést az összesítésben, de Attila mögötte a második helyen sikerre éhesen várja a következő fordulót. Tudni kell, hogy mindkettőjüknek legalább egy futam kimarad majd, hiszen a franciaországi Európa Kupa üti a Kubinska Hola síhelyének fordulóját. A kérdés az, hogy tud-e majd valaki lőtávolon belül maradni és kihasználni az aktuális éllovasok távolmaradását, illetve hogy a harmadik Jozef Ondic-nál mit tart majd a csapat nagyobb preferenciának.

Addig viszont van még egy forduló, ami már-már a downhillezés ünnepe lesz, minden adott lesz hozzá. Jasna közkedvelt pályája idén nem kevesebb, mint 4 eseménynek ad otthont június utolsó hétvégéjén! Szlovák Kupa, Szlovák OB, UCI C2 világranglista pontszerző verseny és Magyar Kupa futam is lesz!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo