fbpx

Specialized Maraton Szilvásvárad: friss információk a verseny előtt

Vasárnap 12. alkalommal kerül megrendezésre az egyik klasszikus magyar mountain bike maraton, a Specialized Maraton Szilvásvárad, és több fontos változás is van idén, mind a pályák, mind a lebonyolítás tekintetében.

A készülődés finisében a főszervezőt, Tarnai Csabát kérdeztük, hogy mire számíthatnak a bringások, akik ellátogatnak Szilvásváradra vasárnap, illetve egész hétvégére. Érdemes elutazni a családdal is, mert a gyereknap alkalmából a szokásosnál is több program kínálkozik.

Idén nem együtt rajtol az ezernél is több bringás, különválasztották a távokat

Idén nem együtt rajtol az ezernél is több bringás, különválasztották a távokat

A legfontosabb változás, hogy idén külön rajtol a három táv, a 107 kilométeres hosszútáv versenyzői 9:45-kor indulnak, a 64 kilométeres középtáv startja 10 órakor, a 33 kilométeres rövidtávé pedig 10:15-kor lesz.

Változtak a távok is, a rövidtáv még rövidebb lett, mert az utóbbi években már sokan jönnek, akik csak ismerkednek a mountain bike-ozással, és fontos, hogy számukra is élményt jelentsen a táv teljesítése. A középtáv azért rövidült 64 kilométerre, hogy akik eddig rövid távon indultak, de szívesen ugranának kategóriát, ne legyen annyira éles a váltás.

A bánkúti sípályákig a közép- és hosszútávosoknak is fel kell tekerni

A bánkúti sípályákig a közép- és hosszútávosoknak is fel kell tekerni

A pályán a rövidítés úgy néz ki, hogy kikerült egy kis hurok mindkét pályából. Nagymezőn, az Őrháznál eddig balra kellett fordulni az aszfaltozott úton a „T“-elágazásnál, ahol a frissítőpont is található, az új pályán most jobbra kell majd kanyarodni, és egy lankás emelkedőt követően becsatlakozik a nyomvonal a már ismerős helyenként köves hosszú lejtőbe, ami levisz a célig.

A hosszútáv 107 kilométerre rövidül, ennek fő oka az volt, hogy kedvezőtlen időjárás esetén nagyon „belassulós“ volt a pálya utolsó szakasza, most kicsit begyorsul a verseny. Idén nem megy le a nyomvonal Szarvaskőre, hanem a Mész-völgybe kanyarog le az útvonal. Innen a Kálmánhegyi út felől Bél-kőre kell felkapaszkodni, majd Kerek rétnél csatlakoznak a hosszútávosok a másik két kategóriával közös nyomvonalra, hogy teljesítsék a hosszú lejtőt a célig (a Katonasírok siratófala kimarad).

Szintrajzok

Szintrajzok

A talaj állapota kiváló, az elmúlt időszakban nem voltak nagy esőzések, sárra csak kevés helyen kell számítani. A célhoz vezető lejtőn közben van pár rövid szakasz ahol néhány pocsolyában megállt a víz, a hosszútávon pedig a Felsőtárkány előtti lejtő felső részén vannak csúszs szakaszok. Az elmúlt két nap záporai nem változtattak sokat a talajon, amely nagyrészt kemény jellegéből adódóan egyébként is hamar szárad, és akár esőben sem lazul fel, tekerhető.

Alapvetően tehát kimondottan gyors pályára kell számítani, a módosításoknak köszönhetően főleg a hosszútáv utolsó harmada gyorsult fel. Fontos még megemlíteni, hogy a hőmérséklet most kicsit hűvösebb a szokásosnál, ami a Bükkre különösen igaz, ezért a ruházat megválasztásánál ezt mindenki vegye figyelembe!

A köves talajon a víz is hamar elfolyik

A köves talajon a víz is hamar elfolyik

A versenyzők kiszolgálása érdekében nem csak a frissítőpontokon (rövidtáv 1, középtáv 3; hosszútáv 6) lesz High5 Zero ital és szilárd táplálék, hanem a rajtcsomaba is kerülnek High5 zselék. A kerékpárról a Motorex-sátorban gondoskodnak, a verseny után pedig magasnyomású bringamosók várják a kerékpárosokat. Kiegészítő programokban sem lesz hiány, a gyerekek kedvéért a természetjáró túrával egyidőben például külön kisvasút indul a Szalajka-völgybe…

További információk a Specialized Szilvásvárad Maraton honlapján: IDE KATTINTVA

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo