fbpx

SKS 2015 – pumpagyártás bő 90 éves tapasztalattal

„Germanengineering” – hirdeti mindenhol büszkén magáról az immár 93 éves német cég. Az 1921-ben alakult gyártó főleg pumpáiról és sárvédőiről ismert, de ma már néhány egyéb ötletes és minőségi kiegészítőt is kínálnak.

sks-gal04

A dicső múlt érdemei mellett nem kényelmesedett el az SKS. A fejlesztés folyamatos, például 2015-re teljesen megújul a minipumpa-kínálat, a fejlesztőgárda nem kevesebb, mint öt új pumpát alkotott. Ezek különböző felhasználási területre nyújtanak praktikus, mind technikailag, mind ergonómiailag fejlett megoldást. Jövőre a kerékpárosok minden felhasználási területre találnak céljuknak megfelelő modellt az idén is a palettán szereplő, már bőven bizonyított modellek mellett az új fejlesztéseket is a német gyártótól megszokott innovatív technológia és ergonómikus dizájn jellemzi. Nem utolsósorban a pumpák és kiegészítők piacán egyedülálló módon az SKS minden termékre 5 év garanciát vállal!

sks01

Kezdjük a bemutatást a legapróbb új jövevénnyel: az SKS Airboy minipumpa-sorozattal, amely 2015-ös új fejlesztés, kétkamrás belső mechanikát kap, így a minden karmozdulatra lényegesen több levegőmennyiség jut a szelepbe, mint az „egyutas” mechanikájú pumpák esetében. Két méretben lesz elérhető: országúti kerékpárok felpumpálásához optimalizált dugattyúval Airboy, illetve MTB kerekekhez “Airboy XL” változatban. Természetesen a „sima” „aszfaltos használatú” Airboy nemcsak kisebb de könnyebb is, továbbá 120 psi, avagy 8 „metrikus” Bar nyomás is elérhető vele.

sks02

A 62 grammos “súlybajnok” mellett testesnek tűnik az Airboy XL, de 90 grammos tömege nem fogja megterhelni a mezzsebet, vagy kulacstartó konzolt. Az XL 5 Barnyomásig hitelesített, és még a ballonos köpenyek esetében is hamar biztosítja a megfelelő nyomást. Mindkét változat nagyobb, ergonómikus fogantyút kap, használatuk kényelmesebb, illetve kisebb a kéz becsípésének veszélye.

sks03

Az igazán nagy durranás viszont az Airboy CO2, mely egyszerre CO2 patronos és hagyományos pumpa. Le sem kell venni a szelepről, amikor váltunk a kettő között. A patronjával egy 23 mm-es országúti külsőt 7,5 Bar-ra képes „felnyomni”. Jár hozzá egy, a kulacstartó alá rögzíthető praktikus tartókonzol, amely megoldja a pumpa és a patron rögzítését is. Így mindennel együtt is mindössze 140 grammot nyom a mérlegen.

sks04

Lesz új fejlesztésű változat a Spareo családban is, ez már kétutas konstrukció, és SpareoDouble Action névre hallgat. De nemcsak a könnyű használatot lehetővé tevő mechanika új, hanem például a markolat lepattintható, majd elfordított (T)-állásban csatlakoztatható a nyomórúdhoz jobb fogást biztosítva főleg az utolsó atmoszféra eléréséhez. A hajlékony tömlőszár pedig tetszőleges karpozíciót tesz lehetővé, továbbá a szelepet is kíméli az esetleges sérüléstől. A Spareo mind országúti, mind montis kerekek nyomás alá helyezésére alkalmas, mivel “se nem kicsi, se nem nagy” dugattyúmérete gyors működést és akár 6 Bar nyomás elérését teszi lehetővé. Mindenféle szeleppel kompatibilis. Igazi „dzsolizsóker” modell, más gyártó nem is kínál kétutas, T-markolatos, hajlékony kivezető tömlős megoldást.

sks-gal01

A sikeres SKS Injex pumpacsalád teleszkópos T-markolatos T-Zoom, a sima teleszkópos Lite Zoom és a kis tömegre és árra kihegyezett Lite változat mellé új családtagot kap SKS InjexControl néven. A szelepcsatlakozó fej mögött egy pontos analóg nyomásmérőt találunk, emellett a pumpatest természetesen aluötvözetből készült, teleszkópos konstrukció. A T-markolat kiváló fogást biztosít, a szelepfej univerzálisan használható… mi kell még egy kiválóan használható, tartós, ráadásul pontos nyomásértéket biztosító pumpához? Hol akad ki a mérőműszer? – kérdeznénk. Szuperszonikus 10 Bar-on! A gyártó információi szerint 2015 januárjától lesz a boltokban a kiváló új Injex modell.

 

sks05

Az új Airmenius műhelypumpa az SKS új álló csúcsmodellje, megnövelt dugattyúméretével még gyorsabb működést tesz lehetővé, emellett a fejlesztők erősebb felépítéssel a tartósság tekintetében is javítottak az amúgy sem éppen törékeny konstrukción. Nyomásmérője immár 2 psi lépésekben olvasható, rendkívül pontos, nagyméretű műszer. A markolat testes fogású parafa kivitel, a talpméret növelésével pedig minden eddiginél stabilabban áll az új Airmenius.

Az állópumpáknál további újdonság a Twentyniner típus, amely egy magas minőségű műhelypumpa látványos külsővel, jókora méretű, könnyen leolvasható nyomásmérővel és tisztességes méretű dugattyúval. Utóbbi miatt ajánlják a nagy űrtartalmú 29-es kerekű bringákhoz: innen már csak egy egy kis lépés a gumicsónak-kapacitás! Jár hozzá egy hasonló színű minipumpa is, a Rookie 29er, tehát a kettő együtt szettben kapható. Mindkettő kompatibilis mindenféle szeleppel, ha „nagykerekű” montid van, a praktikus használat végett mindenképpen érdemes erre optimalizált pumpamegoldást beszerezni!

Az SKS 2015-ben új Airbuster CO2 fejet is kínál, amely biztosan megtartja a partont mielőtt még a kilyukasztásra sor kerül. A patront használat előtt kissé kicsavarjuk, amelyre a kis aktiváló kar kifordul, majd ezt lenyomva kell a CO2 patront visszacsavarni. A kar lenyomásával aktiválódik a tű, tehát megkezdődik a kerék nyomás alá helyezése.

sks06

Az SKS a messze földön híres sárvédő kínálatán is több fejlesztést végzett. Az X-Tra-Dry XL ballonosabb 29-er kerékméretű köpenyek esetében is kellő védelmet nyújt, 80 mm-rel növelve a takaró felületet. A vele kiváló párost alkotó Shockboard XL első sárvédő 60 mm-es méretnövelés mellett nyújt fokozottabb védelmet a “traktorkereket” használó montisok számára. Ez utóbbi az első teleszkópvillán rögzíthető, a hátsó pedig az üléscsőhöz.

sks07

Az SKS széles sárvédőválasztéka itthon is közkedvelt, hiszen gyakorlatilag mindenféle bringához, mindenféle méretben gyártanak típusokat. Az SKS Velosárvédőcsalád számos kerékmérethez kapható többféle szélességben: 20”-ostól 29”-es kerék méretig, 42-től 65 mm-es szélességig. Specialitása, hogy pálcával vagy pálca nélkül is használható. Az eddig ismert műanyag sárvédőkkel szemben kialakításának köszönhetően pálca nélkül is stabil, mégis megőrzi a pálca nélküli sárvédők nagy előnyét, azaz a mobilitást. Így a száraz évszakokban egy mozdulattal le- és felszerelhető, a nedves évszak beköszöntével pedig a pálcával kiegészítve egy maximálisan stabil rendszert élvezhetünk. A Velo integrált „leffentyűt”, azaz alsó meghosszabbítást alkalmaz. Kiváló minőségű alapanyagának köszönhetően a Velo biztosan nem „egyszezonos” megoldás.

sks08

Az SKS nyereg- váztáskákat és egyéb praktikus tároló alkalmatosságokat is gyárt, a képen látható Race Bag többféle méretben kapható XS, S és M jelöléssel. A legkisebb 0,5 literes, míg a nagyobbik már 1 literes befogadóképességgel bír. Ötletes az egy mozdulattal oldható rögzítés, amivel gyorsan lepattintható a nyeregsínről, miközben menet közben nagyon erős, lötyögésmentes rögzítést biztosít.

sks09

Az SKS Energy Bag nagyobb túrára, de akár hosszú távú triatlon versenyre is praktikus megoldás, amelyet a felső csövön a kormányszár mögé lehet felerősíteni. Beleférnek a menet közben szükséges energiaszeletek és gélek, melyek így mindig kéznél lesznek, de méretezésének köszönhetően elfér benne az okostelefon és az igazolványok is, ha éppen arra van szükség.

Még több praktikus SKS terméket az SKS gyár honlapján találunk: http://www.sks-germany.com/

…illetve a hazai forgalmazó honlapján: http://bikelogistics.hu/termekek/?r[0]=58

(x)

Szöveg és képek: Bikemag

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo