fbpx

Shimano Sora R3000 – már nem “szegény rokon” szerepben!

A Shimano 2017-es újdonságai közt prominens helyet kap a teljes egészében újratervezett Sora országúti alkatrészcsalád, amely a japán gyártó széles alkatrész-hierarchiájában betöltött alsóbb “társadalmi státusz” után valódi karaktert kap.

2017-Shimano-Sora-R3000

Immár nemcsak a szerény árcédula terén jeleskedik: a strapabíróság és megbízhatóság is ott lesz tarsolyában, így alkalmassá téve túrázásra vagy mindennapos aktív kerékpárhasználatra.

2017-Shimano-Sora-R3000-schimbatoare

Természetesen túrakerékpárunkra, országúti vagy egyenes kormányos fürge közlekedési eszközünkre nem szívesen szerelünk méregdrága alkatrészeket – itt Közép-Európában semmiképpen! Mindazonáltal a megbízhatóságnak, strapabíróságnak örülnénk, ámbár a Shimano széles országúti felhasználásra tervezett palettáján az ár és a tartósság a ranglétrán eddig kéz a kézben haladt.

2017-Shimano-Sora-R3000-road-bike-brakes02

Az olcsóbb MTB-szettek is szóba jöhetnének, lévén tartósak, de ezek nem kifejezetten az országúti vázakhoz optimalizáltak. Az így kialakult piaci űrt hivatott betölteni a Shimnao új Sora R3000 alkatrészcsalád, számos fejlett technikai megoldást átvéve a felsőbb kategóriás szettektől.

2017-Shimano-Sora-R3000-road-bike-brakes07

A Sora továbbra is 9-fokozatú marad, amely megbízhatóságával és alacsony fenntartási költségével kiváló választás a “kilométerfaló” kerékpárosoknak. Legyen a felhasználás munkába járás, téli alapozó edzés vagy csomagos túrázás, a Sora R3000 pontos, minimális karbantartást igénylő váltást kínál. Természetesen a fékrendszer terén is történtek fejlesztések: az új szett mechanikus tárcsaféket kapott, és akár átütőtengelyes változat is rendelkezésre áll.

2017-Shimano-Sora-R3000-road-bike-cranks01

Az új Sora hajtómű immár 4-karos kivitelű, kompakt áttételezéssel vagy három lánctányéros változatban egyaránt elérhető. Az 5-karos hagyományos modell is kapható lesz praktikus nadrágszárvédővel. A váltó- és fékrendszer választhatóan hagyományos országúti kormányra való vagy egyenes kormányos fitness típus, az utóbbi Rapidfire Plus váltókarral. A Dual Control változat a felsőbb kategóriás rendszerek mechanikai elrendezését kapja. mindkét esetben a legfejlettebb Optislick bowdenek mozgatják az újratervezett, modern váltókat.

2017-Shimano-Sora-R3000-road-bike-derailleurs03

A választási lehetőség a fékezés terén a már említett tárcsafék mellett a hagyományos kétforgáspontos patkófék, amelyet a felső kategóriás modellek alapján terveztek, és 20%-kal nagyobb fékhatást biztosít. Feltételezhető, hogy az új Sora szett teljesítménye a fejlesztéseknek köszönhetően lényegesen emelkedik, mindazonáltal a hangsúly a gyártó szerint a tartósságon és megbízhatóságon lesz. Szerintünk az esztétikumban sem fog csalódni a leendő tulajdonos. A “szegény rokon” így már büszkén viríthat bármely igényes kerékpáron, végre megbecsült tagja lehet a Shimano palettának!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo