fbpx

Shimano Rokko 16 kerékpáros hátizsák

A Rokko-hegység a Shimano oszakai főhadiszállása felett magaslik, a Rokko 16 hátizsák tervezői nap mint nap felnéznek féltve őrzött, dús növényzettel borított csúcsaira. A természettel való organikus kapcsolat minden japán városlakó számára kedves, a Shimano gyárterülete például egy valóságos botanikus kert. A kerékpározás iránti szeretet mellett ennek is köszönhető a túrázásra, természetjárásra tervezett Rokko 16 hátizsák igen magas színvonala.

Hazánk fővárosában legfeljebb a Budai-hegység dombjaira tekinthetünk fel, ahol a legtöbb kerékpáros hétvégi túraélményeit szerzi. Mindazonáltal a Rokko 16 maximalista szemléletű, felhasználás-orientált koncepciója, fejlett technikai megoldásai és minőségi kidolgozása eme környezetben is kiválóan kamatoztatható. Lássuk mivel leptek meg minket az oszakai fejlesztők!

A Shimano mindössze néhány évvel ezelőtt vette fel széles ruházati és kerékpár-kiegészítő kínálatba a hátizsákokat. Meglepő módon a tapasztalatlanság legcsekélyebb nyomát sem látni a 2016-os kollekcióban: éppen ellenkezőleg, az Unzen-sorozat például forradalmi megoldásaival egyenesen a túrafelszerelés-gyártók élmezőnyébe repítette a Shimano márkanevet, egyben számos nemzetközi szakmai díjat és elismerést is kiérdemelve. A Rokko 16 kissé más vonalat követ, mint az Unzen, az extrém MTB-sport igényei helyett elsődlegesen a kerékpáros túrázókat és kirándulókat célozza meg. 16-literes kapacitás és a felhasználás szempontjait hűen tükröző funkciók sora jellemzi a sorozat legnagyobbik tagját, amely ideális társ egynapos MTB- vagy trekking-túrákhoz, mindazonáltal a „megamaratonok” résztvevői számára is beválhat.

Erős, húzófüllel rendelkező cipzárak

Erős, húzófüllel rendelkező cipzárak

A Shimano a kényelme irányába hangolta a „Rokko és fivérei” sorozatot. Az ACCU3D ergonomikus koncepció elveit követi, így a lehető legpontosabb illeszkedést biztosítja. Optimálisan párnázott, előformált „habszövet” vállhevedere tág határok közt állítható, hátoldala 8 darab viszonylag kisméretű habpárnát kap, köztük pedig biztosított a bőséges légáramlás. Emellett a testtel érintkező felület nedvességelvezető tulajdonságú, akár egy egész napos kerékpártúra során is kellemes viselet. A meglepően széles derékszíj a súlyt a lehető legegyenletesebben oszlatja el a testen, ezen a japánok tervezők egy-egy zsebet is elhelyeztek. Akár a legnagyobb képernyős okostelefon is belefér, a hátranyúlást nem igénylő tárolózseb pénz, plasztik kártyák tárolására egyaránt alkalmas.

[divider scroll_text=””]
A sportos formát kapott hátizsákon a külső tárolók lajstromát a két nagyméretű oldalsó zsebbel folytathatjuk, ami akár fél literes kulacsot is fogad. A menet közben gyakran igényelt felszerelés vagy táplálék tárolására is ideális, elasztikus szája megakadályozza a kisebb tárgyak kirepülését. A müzliszeletet vagy a multiszerszám a zsák levétele nélkül is elérhető lesz. A Rokko 16 tetején egy akár menet közben elérhető, jobboldalról nyíló zsebet találunk, amely belülről puha szövettel borított. Például ide kerülhet a napszemüveg vagy a telefon – akár csupaszon is. A minőségi kidolgozást nézve mindenképpen érdemes kiemelni az műanyag „húzókarikával” ellátott cipzárakat – kezelésük ennél könnyebb és egyszerűbb nem is lehetne, még téli kesztyűben is menni fog!

Számos tárolózseb és rekesz, mind kívül, mind belül

Számos tárolózseb és rekesz, mind kívül, mind belül

Elkülönítve a fő rekesztől alul egy kisméretű cipzárral zárható zseb kapott helyet, esőkabátot, pótbelső vagy mondjuk szerszám tárolására ideális, lévén ezek eléréséhez így nem kell a főrekeszben „turkálni”, ha pedig koszosak lesznek, nem szennyezik össze a többi cuccot. Legalul egy rejtett zsebet találunk, amiben a tervezők a „láthatósági” színű esővédőt dugták el. Remélhetőleg ritkán lesz használatban! Van még két kis fül, ami elsősorban az esővédő csatlakozó pontja, másrészt a bukósisak is ezzel rögzíthető. A vállpánton még egy szemüvegtartó fül is van, illetve itt tudjuk a mellheveder magasságát szabályozni. A kötelező fényvisszaverő elemeken kívül egy lámpatartó fül is fokozza biztonságunkat.

A zsák belseje sem szűkölködik tárolóhelyekben. A 16 literes űrtartalom a Rokko esetében a vártnál nagyobbnak hat – legalábbis több ruhát tudtunk belepakolni, mint más gyártó hasonló térfogatadattal rendelkező zsákjába. Mivel hidratációs tartály fogadására is fel lett készítve, a Rokko 16 a hát felől egy elkülönített rekeszt kapott. Háromliteres „zacskó” is lazán belefér, a Shimano Hydropak 3L modellel ideális párost alkot. Ha épp arra lenne szükség, ugyanebbe a „fakkba” egy 12”-os laptop is szépen elfér. Ezen felül van még egy hálós és egy hosszúkás zseb, amibe mondjuk egy „ducibb” TB-pumpa pihenhet.

A Rokko-t kipróbálva a vállpántok és a hátrész által nyújtott kényelem azonnal feltűnt. Pontosan annyi szivacsozást kapott, ami a tartást még nem kompromittálja, ellenben fapadosnak sem éreztük. Olyan, mint egy jó nyereg! A derékheveder közreműködik a terhelés eloszlatásában, csökkenti a vállon lévő nyomást, illetve a mellheveder mellett biztosítja a zsák stabilitását is.

„Rokko és fivérei” tetszetős sort alkot a Shimano hátizsákpalettáján, orgonasípként szolgálják a kerékpáros túrázók eltérő igényeit. A körkép keretében most bemutatott 16 literes „nagybáty” szerintünk az igazi mindenes: aszfaltos vagy montis használatra egyaránt beválhat. Talán olyan bicajos hátán kamatoztathatja leginkább funkcionalitását, méretéből adódó a sokrétűségét, aki a kerékpárt is eszerint választja: azaz a Rokko 16 a „hátik crossbicaja”. A hazai MTB-maratonokra, -versenyzésre szerintünk valamelyik kisebb űrtartalmú Rokko-fivér lesz a befutó!

Sportos megjelenés, de nemcsak sportolásra alkalmas!

Sportos megjelenés, de nemcsak sportolásra alkalmas!

A szakember véleménye:
Kellemes egész napos használatra tervezett túrazsák. Van tartása, de mégsem merev, könnyen megpakolható. Jól működnek a csatok és a cipzárak, kiváló anyagokból készülnek, a zsák kényelmes hátmegoldással rendelkezik. Megtaláljuk benne az összes szokásos „extrát”: esővédő, villogótartó vagy éppen szemüvegtartó fül. Ami az R16-os esetében nagyon tetszett, az a derékpánton lévő zsebek kialakítása, sőt ezen a zsákon találunk külső, akár a kulacsot is könnyedén befogadó oldalzsebek is! Ez egy vérbeli általános használatra tervezett bicajos hátizsák: semmi kirívó extra funkció, megoldás nem szerepel az „étlapon”, de ami benne van, az mind alaposan megtervezett, továbbá mintaszerűen kivitelezett. Aki egyetlen zsákot használ, pontosan a Rokko-ra van szüksége!

Esővédő huzat...

Esővédő huzat…

Jellemzők:

 • általános felhasználásra, túrázásra tervezett hátizsák
 • ergonomikus ACCU3D hátrész- és vállpánt-kialakítás
 • hatékonyan szellőző hátrendszer
 • kiváló szellőzés és nedvességelvezetés
 • 3-literes víztartállyal is kompatibilis
 • stabil tartást biztosító széles derékheveder
 • állítható magasságú mellheveder
 • sisaktartó konzol
 • erős, húzófüllel rendelkező cipzárak
 • számos tárolózseb és rekesz, mind kívül, mind belül
 • kulacstartó zsebek
 • bolyhos bélésű zseb
 • alsó tárolózseb
 • derékpárton vízhatlan cipzáras zsebek (akár telefonnak is megfelelő méret)
 • vállpánton szemüvegtartó fül
 • fényvisszaverő nyomat a zsák hátulján
 • lámpatartó fül
 • esővédő huzat
 • többféle színben
 • 16 liter űrtartalom
 • 740 g

Ajánlott fogyasztói ár: 22 990 Ft.

További információ a gyártónál, valamint a Shimano partnerkereskedőknél.

Bolyhos bélésű zseb szemüvegnek, telefonnak, fényképezőnek...

Bolyhos bélésű zseb szemüvegnek, telefonnak, fényképezőnek…

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo