fbpx

Retroblog: Colnago Arabesque remix az idei Eurobike-on

A BikeMag RetroBlog-ot nem érheti az a vád, hogy a világ egyik legismertebb és legpatinásabb kerékpármárkáját figyelmen kívül hagyná. Számos Colnago gyöngyszemet mutattunk be az elmúlt években, a most terítékre kerülő Arabesque modell szerepeltetését pedig az Eurobike kiállítás Colnago standján látott „remix” ihlette.

Gyöngyszem az Eurobike-on: Colnago Arabesque

Gyöngyszem az Eurobike-on: Colnago Arabesque

A mesébe illő történet a következő: egy alkalmazott a Milánó közeli üzem pinceraktárába szöszmötölt, ahol egy kartonnyi díszes muffot fedezett fel. Ezek egyértelműen az Arabesque modell építéséhez kerültek a gyártóhoz.

A

Több mint 30 éve

Hogy pont ez a momentum sarkallta-e a Colnago-t a modell felélesztésére, az távolról sem biztos, de kétségtelen, hogy az Arabesque tökéletesen testesíti meg mindazt, amit imádunk vagy éppen utálunk a 80-as évek olasz acélvázaiban. Nehéz volt egyensúlyt tartani a díszes, egyedi megjelenés, illetve a jó ízlés között: talán még a márka hithű rajongók is egyetértenek, hogy ezen a téren a Colnago gyakran elvetette a sulykot…

Az 1983-ban bemutatott Arabesque kizárólag vázszettként vagy az akkori zászlóshajó Campagnolo Super Record alkatrészekkel volt elérhető. Kézimunkával készült, rendkívül díszes muffjai különböztetik meg a többi Colnago váztól, a Columbus SL és Record csöveket ezek az ékszernek beillő kötőelemek fogják össze.

Díszes muffok

Díszes muffok

Nem tudni pontosan hány darab készült belőlük (a Colnago meglepő módon soha nem „könyvelte el” a termelést!), de a megalakulás 30. évfordulóját ünnepelve, tehát az 1984-es évben az Arabesque lekerült az akkori viszonylatokban szélesnek számító palettáról. Az utolsó darabok már egyértelműen az évfordulós, gravírozott Campagnolo Super Record kiadást kapták.

csövek

Immár Columbus Gilco csőszettel

Ennek egyenes következménye, hogy az Arabesque az egyik legkeresettebb Colnago modell a kerékpárgyűjtők körében: egyesek szó szerint ölni tudnának egy még jó állapotban lévő példányért. Ráadásul a krómozás – mint a 80-as évek acélvázainál gyakran előfordult – a prémium kategóriás Arabesque-nél sem sikerült tökéletesre, normál használat mellett a festékréteg alatt óhatatlanul megindult a korrózió.

Zsírúj

Zsírúj évfordulós Campagnolo Super Record szett

colnago_2016_024Az olvasó szívritmusának kímélése érdekében nem is írnék pontos árat egy „csipkerózsika álmot” aludt modellre: maradjunk annyiban, hogy nemrég egy japán gyűjtő akár egy Mercit is rendelhetett volna Európából az Arabesque helyett!

Így talán már érthető, hogy miért jelentkezik a Colnago idén az Arabesque-kel: kiváló márkaimage építő lépés, biztosan lesz rá kereslet, szép és trendi. Természetesen a modern Arabesque valamelyest haladt a korral: a Masternél megszokott „csillagkeresztmetszetű” csőszettet kapja (Columbus Gilco), de a gyártás szerencsére Olaszországban marad.

A meglévő muffok 400-600 darab limitált sorozatot tesznek lehetővé. A kiállításon megcsodált darab az eredeti Campagnolo szettel szerelt, ellenben ennyi évfordulós Super Record szett valószínűleg nincs a titokzatos Colnago pinceraktárban (bármennyi alkalmazottat küldenek le oda kutakodni), így vázszettként fogják árulni.

További képek:

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo