fbpx

Purito élete formájában, Contador egyre idegesebb

Döntő állomásához érkezett a 2012-es spanyol körverseny, a mezőny ma az első klasszikus hegyi szakaszt teljesítette. Emelkedő eddig is volt bőven, még hegyi befutókból is volt jó néhány, de olyan etap, ahol az út az elejétől a végéig vagy felfele vagy lefele mutatott, ráadásul számos kiemelt hegyi hajrával megfűszerezve: ilyen még nem szerepelt a terítéken. Az összetett elsőségért küzdő négyesfogat is újra összemérhette erejét, illetve a hegyi pontversenyben végre megindulhatott a komoly pontgyűjtés.

Az utolsó hegyet, az Puerto de Ancarest a spanyol Mortirolónak is becézik: nem ígérkezett könnyűnek...

Az eddigi 13 szakasz – bár nem nem tartalmazott a maihoz hasonlóan brutális megpróbáltatást – meglepően izgalmasra sikeredett, amely mindenképpen a szervezőket dícséri. Mind az összetett állását nézve, mind a szakaszgyőzelmek tekintetében meglepő fordulatoknak lehettünk szemtanui, sok esetben a küzdelem drámai méreteket öltött. Nem volt taktikázás, teketóriázás, kivárás: mindenki rakta neki, ahogy bírta erővel. Ennek tükrében a közönség és a szakértők azt várta, hogy egy ilyen kiélezett szakaszon az izgalmak csak fokozódhatnak. Elárulhatom: ma sem kellett csalódnunk!

Az esélyeket latolgatva a szakértők egy Contador támadást valószínűsítettek, amelyben az eltiltásáról frissen visszatért spanyol átvehetné Rodriguez “Puritótól” a piros trikót, szerencsés esetben megőrizve az utolsó héten egészen Madridig. Másik forgatókönyv, hogy Purito nem adja meg magát, és foggal-körömmel küzd az összetett elsőség megőrzésért. A szakaszgyőzelem tekintetében még több változat merült fel: például az összetett versenyt megcélzó olasz “Asztanás” Tirralongo is végre felépült az első szakaszon elszenvedett sérüléseiből, kárpótlásként kézenfekvő alakalom számára egy ilyen szakasz elhódítása. Az Euskaltelt sem érdemes leírni e tekintetben: kapásból három olyan versenyzőjük is van, aki az összetettben nem, de a szakaszgyőzelmekben kétségtelenül érdekelt.

Mindenesetre igencsak fel volt adva a lecke Froome-nak, illetve “szupercsapatának”, a Sky-nak, és persze Valverdének meg a Moviestarnak, hogy ne veszítsenek további másodperceket vagy akár perceket a két igazi hegyimenővel szemben. A viszonylag rövid, 150 km-es táv ellenére a körömrágás már kora délután kezdetét vette, lévén 5 nagy hágón kellett átverekednie magát a Vuelta mezőnyének.

Ma már igazi hegyek-völgyek között a Vuelta mezőnye...

A rajtot követően az első szökés hamvába holt, de a második már “megfogant”. 16-an menekültek előre, köztük a francia Moncoutie, aki érdekelt a hegyi pontversenyben, lévén tavaly is ő hódította el ezt a címet a Vueltán. Íme a sor, amelyet 2-3 percre engedett el a mezőny a Contador csapatának vezényletével: Laurent Didier (RadioShack-Nissan), Jan Bakelants (RadioShack-Nissan), Juan Manuel Garate (Rabobank), Simon Clarke (GreenEdge), Serge Pauwels (QuickStep), Dario Cataldo (QuickStep), Maciej Paterski (Liquigas-Cannondale), Alberto Losada Alguacil (Katusha), Amets Txurruka (Euskaltel) Rudy Molard (Cofidis), David Moncoutie (Cofidis), Alessandro Ballan (BMC), Adrian Palomares Villaplana (Andalucia), Blel Kadri (AG2R), Ben Gastauer (AG2R), illetve Javier Moreno Bazan (Movistar).

Moncoutie elvitte az első hágóért járó pontokat, a Saxo pedig rövid pórázra fogta a szökevényeket, mivel akármilyen nehéz is a hegyi befutó – a spanyol Mortirolónak is becézett Puerto de Ancares -, a francia hegyi specialistát nem lehet túl nagy előnnyel elengedni. Az Alto de O Lago hágón Clark megelőzte Moncoutie-t, de az utóbbi még így rendesen “felszívta” magát pontokkal. Contador taktikája kétségtelenül az volt, hogy a nagy tempóval kifárassza Rodriguezt, hogy ne legyen túl robbanékony az Ancares 15%-os utolsó kilométerére.

Az utolsó előtti kaptatón elkezdett lemorzsolódni a szökevénycsoport, egyben előnyük is jelentősen csökkent, azaz a Saxo a szakaszgyőzelemre, a jóváírásra, és természetesen a piros mezre hegyezte ki a taktikát. Minden adott volt, hogy már a hegyi befutó előtti hegymenetben elkezdődjön a “leszámolás”.

Rodriguez élete formájában, Contadornak ma sem sikerült leráznia a népszerű spanyol kerekest...

Rodriguez csapata bölcsen még a szakasz elején előre küldte a szerencsétlen Losadát, hogy ne kellejen a Katyusának tempót diktálni. Losada volt az utolsó mohikán a szökevények közül, és még a hegy derekánál is marad bő fél perc előnye. 3 km-rel a cél előtt Contador robbantott, Valverde simán lereagálta, de a másik két vetélytárs is szép lassan felzárkózott. Egyedül az 5. helyen álló holland Gesink nem volt ott az élen. Froome volt a következő, aki a támadáshullámokban “megúszott”.

2 km-nél Contador végső offenzívára szánta el magát, mindenkitől meglépett, hajtott egyenesen a szakaszgyőzelem felé. Froome meglepetésre felért Puritóékra. A két spanyol visszatámadott. Nem mellesleg a nagy tempó semmivé tette Contador előnyét. Micsoda fordulatos végjáték! Contador ismét visszatámadott. Purito nem hagyta annyiban, és 5 mp-et, illetve a jóváírást verte “Bernire”. Hátrébb Froome ismét kissé leszakadt, így már alig maradt előnye az összetettben Valverde előtt. Tehát ma sem kellett csalódni, nem volt kivárás, taktikázás az utolsó hegyen: a nagyok igazi tűzijátékot rendeztek a szurkolók örömére!

A háttérben Contador szörnyen idegesnek látszott, miután már zsebében érezte a szakaszgyőzelmet: még a riportereknek sem volt hajlandó nyilatkozni...

A 14. szakasz végeredménye:

1. Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team 4:20:28
2. Alberto Contador (Esp) Team Saxo Bank – Tinkoff Bank 0:00:05
3. Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team 0:00:13
4. Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha Team 0:00:35
5. Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 0:00:38
6. Andrew Talansky (USA) Garmin – Sharp 0:00:44
7. Igor Anton Hernandez (Spa) Euskaltel – Euskadi 0:00:56
8. Laurens Ten Dam (Ned) Rabobank Cycling Team 0:01:04
9. Tomasz Marczynski (Pol) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:01:13
10. Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale

Így kell örülni ennek a győzelemnek: most már ki tudja, hogy Purito vagy Contador az esélyesebb az összetett győzelemre!

Az összetett állása:

1. Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team 53:06:33
2. Alberto Contador (Esp) Team Saxo Bank – Tinkoff Bank 0:00:22
3. Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 0:01:41
4. Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team
5. Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha Team 0:04:16
6. robert gesink 0:05:07
7. Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale 0:05:51
8. Andrew Talansky (USA) Garmin – Sharp 0:06:13
9. Laurens Ten Dam (Ned) Rabobank Cycling Team 0:06:34
10. Igor Anton Hernandez (Spa) Euskaltel – Euskadi

A 13. szakasz összefoglalója

A 12. szakasz összefoglalója

A 11. szakasz összefoglalója

A 10. szakasz összefoglalója

A 9. szakasz összefoglalója

A 8. szakasz összefoglalója

A 7. szakasz összefoglalója

A 6. szakasz összefoglalója

Az 5. szakasz összefoglalója

A 4. szakasz összefoglalója

A 3. szakasz összefoglalója

A 2. szakasz összefoglalója

Az 1. szakasz összefoglalója

Ki nyerheti a 67. Vuelta a Espana-t?

A Vuelta a Espana rajtlistája, esélyesek

A 2012-es Vuelta a Espana útvonala

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo