fbpx

Pelikán János nyilatkozik a vb-n elért 24. helyéről

A katari Dohában vasárnapig tartó országúti kerékpáros világbajnokságon ma Pelikán János révén voltunk érdekeltek, aki az U23-as időfutamon indult.

10-10-2016 World Championships U23 Cronometro; 2016, Germany; Mathis, Marco; Doha;

A versenyen talán taktikáztak is a németek azzal, hogy nagyon korán, még nem a legnagyobb melegben kértek rajtidőpontot Marco Mathis-nak, aki alaposan hozzánőtt a hot seat-hez, mert a 29 kilométeres távon végül senki nem tudott gyorsabban hajtani 34:08 perces idejénél.

10-10-2016 World Championships U23 Cronometro; 2016, Germany; Mathis, Marco; Schachmann, Maximilian; Doha;

A magyar versenyző a középső “kalapból” rajtolt, elmondása szerint ma is 40 fok fölött volt a hőmérséklet és meleg szél is fújt, pofaszélben 43, hátszélben 53 km/h körül lehetett haladni. Pelikán az elején nagyon gyors volt, még az előtte induló gyengébb ellenfelek levadászása is növelte talán a tempóját, de a táv második felében láthatóan kisebb krízisbe került.

14615770_10206102975448224_1277805708373301484_o

Innentől kezdve hatalmasat küzdött, passzírozta a kemény áttételt, ami végül a 24. helyre volt elég, 2:18 perccel elmaradva a győztestől a 73 indulóból. Jani rögtön a verseny után így foglalta össze a világbajnoksággal kapcsolatos gondolatait:

A 24. helyen végeztem a dohai időfutam világbajnokságon. Örülök is, meg egy kicsit nem is. Az elmúlt egy héten eléggé szenvedtem a kerékpáron, és úgy tűnt, totál elszállt minden erőm a kiutazás előtt. Mára viszonylag sikerült helyrerakni magamat fizikailag és fejben is.

Magáról a versenyről: az első harmadot éreztem a legjobbnak. Talán túl jól is ment, mert utána nagyon úgy éreztem, hogy megüt a forróság. A lábaim sem forogtak már úgy. Valahogy azért csak elvonszoltam magam a célegyenesig, ahol le is tettem kónuszra, aztán nyéleeeen! 🙂

https://www.strava.com/activities/740311686/

Tudom, hogy lehetett volna sokkal jobb idő és ezáltal helyezés is a – sokak által említett – közel sem ideális pozíciómon javítva. Az OB-n 3 centivel lejjebb volt a könyöklő. Nem is tudtam rendesen erőt kifejteni 10 perc után. A mostani pozíciómban legalább nem durran be semmim. Úgy néz ki, jövőre is BMC kerékpárokat fogok nyúzni, úgyhogy lesz időm rendesen beállítta(t)ni egy hatékony, mégis kényelmes pozíciót.

Egy-két plusz nap kinntartózkodás sem ártott volna. Nem egyszerű megszokni a 41+ fokokban biciklizgetést. Nem nagyon elemeztem az eredménylistát, de abból, amit láttam, az jött le, hogy pár nagy királynak sem esett túl jól a mai sporttevékenység. Most, hogy ezeket leírtam, már kicsit pozitívabban tekintek az egészre.

Köszönöm azt a rengeteg biztatást, amit az elmúlt hetekben kaptam; a mindig jóleső résztávokat Viktornak, a kinti segítséget Atának és Rusinak, illetve a felülmúlhatatlan hangulatot Ádinak és Barnának.

Most pedig megyek enni.

A verseny teljes eredménylistája: http://www.procyclingstats.com/race/World_Championships_U23_-_ITT_2016

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo