fbpx

Peák Barnabás: egy defekt és erős lábak az U23-as időfutamon

A bergeni országúti világbajnokságon ma a junior (U19) lányok és a 23 év alatti férfiak időfutamára került sor, magyar részről az utóbbiban voltunk érdekeltek az első éves U23-as Peák Barnabás révén.

Az U23-as időfutamon egy 16 kilométeres kiskört, és egy 21 km-es nagykört kellett teljesíteni, összesen 37 km-t. Előbbi egy keményebb emelkedőt is tartalmazott, a Birkelunsbakken nehezebb része papíron nem túl vészes, “csak” 1 kilométeres és 8-9 százalékos. A valóságban azonban lépcsőzetes, azonban 15%-os részek lépcsőszerűen követik egymást, rövid síkabb részekkel, ahol nehéz jó ritmust találni.

Ez a sok helyen dimbes-dombos pálya várt Barnára is, aki a UCI központból érkezett Bergenbe és az időfutamra is a svájci intézmény szakemberei készítették fel. A bemelegítést láthatóan koncentráltan kezdte a magyar versenyző, érezhető volt, hogy benne is van és mindent meg fog tenni a jó eredményért.

Barna 3 perccel 3 előtt rajtolt, ami már ideális volt a bemelegítés és a futam szempontjából is, felkúszott a hőmérséklet, sikerült megúszni a délelőtti hűvösebb norvég időjárást.

 

A bemelegítés szűk egy óra volt, először hosszabb progresszív, majd rövidebb fordulat intervallokkal, közte könnyedebb forgatással. Az ellátmány – hasonlóan a tegnap győztes Sunwebes srácokhoz – egy zselé volt a rajtnál és egy futam közben.

A rajtnál minden rendben zajlott, Barna motiváltan indult el és jól sikerült az első kör, amit a nyolcadik idővel zárt. Jó volt látni az elfoglalt pozíciót, a képen is látszik, hogy korábbihoz képest szűkebben vannak a vállak, a Specialized gépen aerodinamikusabb a testtartás.

Ezután következett a nagykör, a pálya azon része, ami elméletben feküdt a magyar fiúnak, a rövid, lépcsőzetes emelkedővel… Sajnos nem sokkal ezelőtt lefelé egy nehéz kanyarkombinációban defektet kapott, amivel lendületet is veszített, továbbá az első kerék cseréjével is elment egy kis idő. A megállás is a legrosszabbkor jött, hiszen az emelkedő előtt nem sokkal kellett újra felvenni a ritmust.

Barna elmondása szerint nagyon jól érezte magát addig, jól forogtak a lábak és a bringát is sikerült szuperül beállítani. Az időfutamgépet egyébként spanyol edzője külön számára kérte kölcsön a vb-re a Quick Step csapatától, hogy az UCI-központban mindenki által használt technikánál is jobb felszerelés legyen alatta.

A defekt benne van a játékban, ezzel nyilván több pozíció is elúszott, felesleges a matek, hogy a 33. helynél mennyivel lehetett volna előrébb végezni. Fontosabb a jó forma, mert pénteken, a mezőnyversenyen újra lehet bizonyítani…

Az időfutamot a dán Mikkel Bjerg nyerte, visszavágva a tavalyi vb után az amerikai Brandon McNultynak, gyakorlatilag agyonverve a mezőnyt. Barna 3:41 perc hátránnyal lett 33. A junior lányoknál kettős olasz győzelem született, Elena Pirrone lett a világbajnok.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo