fbpx

Parti és Benkó a mountain bike cross country magyar bajnokok

Sok év kihagyás után ismét mountain bike cross country versenyt rendeztek Sopronban, s egyből országos bajnokságot. A Focus Team Hungary a soproni Tolvaj-árokhoz hívta randevúra a cross country szerelmeseit a Dr. Lenkei Vitamin Sopron Olimpiai Cross Magyar Bajnokságra. Az elit futam győztesei idén is Parti András (Waberer’s Areus Cube MTB Team) és Benkó Barbara (Focus Elite Team) lettek.

cross-country ob_1071239_546440878736365_468842764_

A „klasszikusnak” vagy „old school”-nak mondható pálya nem a modern kori cross country nyomvonalakra hasonlított, az első fele különböző meredekségű és nehézségű emelkedőből tevődött össze, míg a második fele jellemzően a downhillpályán vezetett végig. Így akinek sikerült túlélnie a helyenként 30% körüli meredekségű mászást, az még csak fél sikert könyvelhetett el, ugyanis a lejtőn sok nyaktörő ugrató és letörés tette próbára a versenyzők technikai tudását. A 31 fős amatőr mezőny a számukra kialakított chicken-way-eken biztonságosan tudta teljesíteni a pálya ezen szakaszát is.

cross-country ob_1077154_546441615402958_881992980_o

Ahogy már korábbi cross-country versenyeken, ezúttal is az utánpótlás korúak domináltak. A több mint 70 fős U9-től U17-es korosztályig induló gyerek iszonyat jó és izgalmas versenyt produkált. Élvezetes volt nézni, ahogy a 10 év körüli kislányok vicsorogva utasították rendre az őket feltartó fiúkat. A futamuk végén megható volt látni, hogy a célban a kicsik szüleik óvó karjai közt örömkönnyeket hullattak. A 15 órai rajtnál a juniorok futama volt a legnagyobb show, hiszen az első öt hely sorsa teljesen nyitott volt és ezért nagy csatákat is vívtak, a felnőtteket megszégyenítő időket hajtva.

A felnőttek futamában sajnos már nem alakult ki ádáz küzdelem: a férfiaknál Blazsó, Búr és Buruczki sem állt rajthoz, így szinte borítékolható volt, hogy a Waberer’s Areus Cube csapata töltheti meg a dobogót, ahogy ez a maraton országos bajnokságon is történt. Parti András győzelmével nem is történt meglepetés, ahogy a nőknél sem, mivel Benkó Barbara bizonyult ismét a leggyorsabbnak, bizonyítva rátermettségét a német gyári csapatban.

cross-country ob_1072102_546440275403092_637102589_o

Benkó Barbi röviden így foglalta össze a versenyt:

“Kemény volt és nekem abszolút nem feküdt a pálya. Végig szenvedtem, de azért örülök, hogy ismét győzni tudtam. A felfelék jobban mentek, mint gondoltam. A lányok közül nem tudom, hogy a többiek beugrották-e az ugratókat, én megcsináltam, ami valószínűleg sok másodpercet jelentett. Örülök, hogy végre túl vagyunk rajta, mert mindenki szinte kötelező címvédést várt el tőlem. De ez nem ilyen egyszerű, hiszen technikai sport és csak akkor biztos, ha már a célban vagyunk.”

Teljes eredménylista itt érhető el:

http://www.temposport.hu/download/2013_sopron_xco.pdf

Fotók: Káldi Tamás

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo