fbpx

Párizs-Roubaix: a legjobb helyre került a kockakő… – videó

A legerősebb csapat nyerte a 112. Párizs-Roubaix-t, és egy olyan versenyző, aki nagyon megérdemelte, hogy nyerjen egy igazán nagyot, egy „monumentumot”: Niki Terpstra!

Niki Terpstra a díjjal

Niki Terpstra a díjjal

A 29 éves Niki Terpstra, aki rengeteg grandtour-hajrán feszült már meg segítőként, sokszor játszott nagy szerepet az aktuális csapatkapitány győzelmében, végre aratott egy hatalmas győzelmet! A francia kockaköves klasszikus, a Párizs-Roubaix végjátékában a tízfős élbolyból a három(!) állva maradt Omega Pharma-Quick Step versenyző közül ő indított a legjobbkor, és az utolsó kilométereket egyedül megtéve 20 mp előnnyel érkezett a Roubaix Velodrómba.

A 257 kilométeres versenyen az első komoly pavé-szekció, az Arenberg-erdő nem okozott komoly szelekciót 96 kilométerrel a cél előtt, az esélyesek közül egyedül a norvég Alexander Kristoff került vesztes helyzetbe. Defektet kapott, s miután felért a mezőnyre, rögtön bukásba is keveredett. A száraz időben zajló verseny menete ezután szokatlanul alakult, nem voltak sokáig elsöprő erejű klasszikus támadások, de a favoritok közül mégis „előre szivárgott” valahogy a négyszeres győztes Tom Boonen, a norvég veterán, Thor Hushovd és a brit Geraint Thomas is.

Videón az utolsó 10 kilométer:

Ahogy jöttek az egyre nehezebb pavé-szektorok,  fogyott a mezőny, és a belga Sep Vanmarcke volt nagyon aktív, valamint Peter Sagan, aki fel is értek Boonenékre. A csoportok közötti időkülönbségek azonban nem voltak nagyok, a címvédő Fabian Cancellara is felzárkózott hamarosan Degenkolb és két Quick Step-versenyző, Stybar és Terpstra társaságában. Az utolsó 10 kilométerre összeért egy tucatnyi élboly, amelyben mindenki ott volt, akire számítottunk: Boonen, Stybar, Terpstra (OPQS), Vanmarcke (Belkin), Cancellara (Trek), Degenkolb (Giant), Sagan (Cannondale), Wiggins és Thomas (Sky), valamint Langeveld a Germinból.

Innentől kezdve elég egyszerű volt a helyzet, az Omegásoknak támadni kellett, a többieknek meg védekezni „kellett volna”, de a toronymagasan legjobb sprintert, a német John Degenkolbot érthető, hogy senki nem akarta elcipelni a célig. Gyakorlatilag az első OPQS-akció sikeres volt, Terpstra pedig ahogy lélegzetvételnyi előnyhöz jutott, hajtott, ahogy a csövön kifért, az üldözők pedig nem álltak össze egyetértésben. A velodrómban a holland fiúnak bőven maradt ideje ünnepelni, a második helyet Degenkolb könnyen megszerezte, és választ adott az esélylatolgatásban feltett „nagy kérdésre” is, nagyon komolyan kell számolnunk vele a Roubaix-n az elkövetkezendő 10 évben…

Niki Terpstra a célban

Niki Terpstra a célban

Eredmény:

1 Niki Terpstra (Ned) Omega Pharma Quick Step 6:09:01
2 John Degenkolb (Ger) Team Giant-Shimano 0:00:20
3 Fabian Cancellara (Swi) Trek Factory Racing
4 Sep Vanmarcke (Bel) Belkin Pro Cycling
5 Zdenek Stybar (Cze) Omega Pharma Quick Step
6 Peter Sagan (Svk) Cannondale
7 Geraint Thomas (GBr) Team Sky
8 Sebastian Langeveld (Ned) Garmin Sharp
9 Bradley Wiggins (GBr) Team Sky
10 Tom Boonen (Bel) Omega Pharma Quick Step

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo