fbpx

Párizs-Nizza 2018: Eseménydús nap végén helycsere az élen

Ahogyan arra az útvonal alapján előzetesen is számítani lehetett, mozgalmasra sikeredett a Párizs-Nizza 3. szakaszának utolsó 30 kilométere. Több támadást és szökési kísérletet is láthattunk, s a végén egy triónak sikerült is hazaérnie. A szakaszgyőztes mellett az új sárga trikós is közülük került ki.

 

Három 3. kategóriás emelkedő és a végén némi lejtmenet várt a mezőnyre a verseny 3. szakaszán Bourges és Châtel-Guyon között. Hamar megképződött a nap első szökevénycsoportja – Jay Thomson (Dimension Data), Fabien Grellier (Direct Energie) és Przemyslaw Kasperkiewicz (Delko Marseille Provence) -, miközben a főmezőnyt a sárga trikós Arnaud Demare csapata, a Groupama-FDJ igyekezett kontrollálni. A szökevényeket később beérték, noha volt 7 perc feletti is az előnyük.

Az igazi verseny akkor kezdődött, amikor először haladt át a mezőny a célvonalon, hogy aztán még egy 30 kilométeres kört megtegyenek a környéken, beleértve a Côte de Charbonnières emelkedőjét is.  Az már ekkor jól látszott, hogy a Quick Step Floor és az Astana készül leginkább a támadásra, Julian Allaphilippe (Quick Step Floors) végül 5 kilométer múlva tudott ellépni a addigra jócskán megfogyatkozott mezőnytől. Vele csak Tim Wellens (Lotto-Soudal) volt képes lépést tartani egy ideig. Mire azonban elérték az emelkedő tetejét, felzárkózott hozzájuk Jacob Fuglsang (Astana) is, a hegy aljára érve pedig tovább nőtt a kis csapat létszáma két fővel: Ion Izagirre (Bahrain Merida) és Lilian Calmejane (Direct Energie) is csatlakozott.

Mielőtt még befogták volna ötüket az üldözők, azaz egy nagyjából 18-20 fős csoport, Fuglsang támadást indított. Nem sokkal később akadt két társa is Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) és Jonathan Hivert személyében, de végül alig egy kilométernyi szökés után befogta őket is nagyobb csoport.

A következő kísérletező Rémy di Gregorio (Delko Marseille Provence KTM) volt, nem sokkal később felzárkózott hozzá Jonathan Hivert (Direct Energie) és Luis Leon Sanchez (Astana) is. Ők mintegy 17 kilométert tekertek közösen.

Arnaud Demare közben egy csoporttal hátrébb tekert, az emelkedő tetején valamivel 1 perc feletti volt a hátránya az akkori szökevényekhez képest. Később a sík részen sikerült ezen néhány másodpercnyit lefaragni – idővel a két nagy csoport is összezárt -, de értelemszerűen messze nem annyit, hogy meg tudta volna tartani a sárga trikót.

A három szökevény közül végül Hivert hajrázott jól és gyűjtötte be a szakaszgyőzelmet, összetettben pedig Luis Leon Sanchez vette át a vezetést, aki kilenc évvel ezelőtt már egyszer győztesként távozhatott a versenyről.

A nap folyamán Phil Bauhaus (Team Sunweb) és Sam Bennett (Bora-hansgrohe) is kénytelen volt feladni a versenyt.

A szerdai 4. szakaszon egy 18,4 kilométer hosszú egyéni időfutam vár a mezőnyre.

Videón az utolsó kilométer:

Top 10 a szakaszon:

1 Jonathan Hivert (Fra) Direct Energie 5:22:49
2 Luis León Sanchez (Spa) Astana Pro Team
3 Remy Di Gregorio (Fra) Delko Marseille Provence KTM
4 Arnaud Demare (Fra) Groupama-FDJ 0:00:38
5 Mike Teunissen (Ned) Team Sunweb
6 André Greipel (Ger) Lotto Soudal
7 Magnus Cort (Den) Astana Pro Team
8 Matteo Trentin (Ita) Mitchelton-Scott
9 Julian Alaphilippe (Fra) Quick-Step Floors
10 Felix Grossschartner (Aut) Bora-Hansgrohe

Összetett top 10:

1 Luis León Sanchez (Spa) Astana Pro Team 13:21:55
2 Arnaud Demare (Fra) Groupama-FDJ 0:00:29
3 Gorka Izagirre (Spa) Bahrain-Merida 0:00:36
4 Julian Alaphilippe (Fra) Quick-Step Floors 0:00:39
5 Mike Teunissen (Ned) Team Sunweb 0:00:42
6 Tim Wellens (Bel) Lotto Soudal
7 Roman Kreuziger (Cze) Mitchelton-Scott
8 Heinrich Haussler (Aus) Bahrain-Merida 0:00:44
9 Felix Grossschartner (Aut) Bora-Hansgrohe
10 Ion Izagirre (Spa) Bahrain-Merida

(a kísérőkép forrása)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo