fbpx

Október 25-én indul a Magyar Cyclo-cross Kupa!

Idén először a Magyar Kerékpársportok Szövetsége saját cyclo-cross kupasorozatot indít, amely október végén indul, négy kupafutamból és egy országos bajnokságból áll majd.

A sorozat első futama október 25-én kezdődik az Eddekor‐Ózd Kupával (versenykiírás hamarosan), a második a Veszprém Cross lesz november 14-15-én, majd két BringaPark Kupa kerül megrendezésre, november 22-én és december 13-án.

(Fotó: Vanik Zoltán)

(Fotó: Vanik Zoltán)

Magyar Kerékpársportok Szövetsége cyclo-cross versenykiírása a 2015/2016-os szezonra:

A Magyar Kerékpársportok Szövetsége a 2015/2016-os szezonban négy kupafutamból és egy országos bajnokságból álló téli versenysorozatot rendez.

Letölthető versenykiírás – PDF verzió >>

A 2015/2016-os év Cyclo-cross Magyar Kupafutam versenyei:

A 2016-os év Cyclo-cross Oszágos Bajnoksága:

 • január 10. Országos Bajnokság

Ez az első szezon, hogy a szövetség saját terepkerékpár sorozatot indít. A versenyeken az alábbi szolgáltatásokat biztosan adják a rendezők:

 • Mentős egészségügyi biztosítás,
 • Sportági versenybíró,
 • A versenyidő az UCI szabályoknak felelően lesz megtartva, azaz az első kör ideje határozza meg a teljesítendő körök számát,

Kategóriák:

Kategória Születési év Versenyidő
Lány U11 2006- 10-15 perc
Lány U13 2004-2005 10-15 perc
Fiú U11 2006- 10-15 perc
Fiú U13 2004-2005 10-15 perc
Férfi U15 2002-2003 25-30 perc
Női U17 2000-2003 25-30 perc
Férfi U17 2000-2001 25-30 perc
Férfi U19 1998-1999 40-45 perc
Férfi U23 1994-1997 55-65 perc
Női felnőtt (Elit) -1999 40-45 perc
Férfi felnőtt (Elit) 1987-1993 55-65 perc
Férfi master 1 1977-1986 55-65 perc
Férfi master 2 1967-1976 40-45 perc
Férfi master 3 -1966 25-30 perc
Hobbi férfi 25-30 perc

Szabályok:

Átnevezések: Bármely versenyzőknek lehetséges a felnőtt korosztályba (Elit) való nevezés, legyen az akár U15-ös, vagy master 3-as korosztályú induló. Adott versenyző a korosztályának megfelelő kategóriába, vagy a Felnőtt férfi (Elit) kategóriába nevezhet be. Egy szezonban egyszer lehetséges kategóriát váltani, csak az erősebb kategória felé! (Az összetett eredményeket érintő következményeket lásd: Összesítés.)

 • Egyik kategóriában sincs a kerékpárra vonatkozó megkötés – bármilyen, megfelelő műszaki állapotú (egyszemélyes, két működő fékkel rendelkező, stb.) kerékpárral rajthoz lehet állni. Ez alól kivételt képez az Országos Bajnokság, ahol az UCI kategóriákban (Férfi U19, Férfi U23, Elit nő, Elit férfi) csak és kizárólag az UCI szabványoknak megfelelő kerékpárral lehet rajthoz állni.
 • Hobbi kategóriában a 2015. január 1. óta a Magyar Kerékpársportok Szövetsége által kiállított licensszel rendelkező versenyző nem indulhat. Ezt a kategóriát azon versenyzőknek ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni ezzel a versenyformával.

Időrend:

A verseny időrendjét az adott futam rendezője határozza meg.

Rajtszám:

A verseny rajtszámairól az adott futam rendezője gondoskodik.

Nevezési díj:

A nevezési díjat és a nevezés módját az adott futam rendezője határozza meg.

Pontszámítás:

Az UCI Cyclo-Cross világkupák pontozása alapján:

pontszamitas

Összesítés:

 • A sorozat összesítésénél a 4 legjobb futamon elért eredmény teljes egészében számít, vagyis nincs kieső futam. (Pontegyenlőség esetén az alábbi összehasonlítás szerint kerülnek eldöntésre a helyezések: bármelyik futamon elért előkelőbb helyezés; több előkelőbb helyezés; megegyező helyezések esetén egymáshoz viszonyított időeredmény a közös futamok összesítése alapján.)
 • Az adott futamon elindult, de célba nem ért (DNF) versenyzők 1 pontot kapnak. El nem indult (DNS) vagy kizárt (DSQ) versenyző 0 pontot kap.
 • Kategóriaváltás esetén a versenyző a korábbi kategóriájának összesítésében az utolsó helyre kerül (pontszáma feltüntetésével). Egy szezonban egyszer lehet kategóriát váltani, azt csak és kizárólag az erősebb kategória irányába, és csak Férfi felnőttbe (Elit).
 • Hobbi kategóriában nincsen összesített végeredmény.
 • A Magyar Kupasorozat összetett pontszámításánál az adott kategóriában induló licensszel nem rendelkező versenyző is gyűjthet pontot.
 • A Magyar Kupasorozat összetett győztese a „2016. évi Magyar Kupagyőztes” címet kapja, az Országos Bajnokság győztese pedig a „Magyarország 2016. évi terepkerékpár bajnoka” címet kapja.
 • A Magyar kupa Összetett díjátadója, minden esetben a Magyar Kupa utolsó állomásán kerül átadásra.

Szolgáltatások:

A sorozat minden állomásán kulturált parkolási, wc, zuhanyzási-, öltözési- és bringamosási lehetőséggel várjuk a versenyzőket, a futamokat elektronikus időméréssel biztosítjuk.

Minden Magyar Kupafutam egészségügyi biztosítása mentővel történik.

Egyéb szabályok:

 • Fejvédő viselése minden pályára lépő számára (pályabejárás és a verseny ideje alatt is) kötelező!
 • A versenyző számára kerék- illetve kerékpárcsere, szerelői segítség, frissítő beadása csak és kizárólag a frissítő/technikai zóná(k)ban történhet.
 • A pályán csak a haladási irányban lehet közlekedni, a technikai zónába (és bármilyen egyéb okból) visszafordulni tilos!
 • A lekörözésre kerülő versenyzőknek elsőbbséget kell adni a leköröző versenyzőknek, a legelső alkalommal amint az lehetségessé válik.
 • Az elhelyezett akadályok megkerülése, a pálya lerövidítése vagy sportszerűtlen magatartás tanúsítása akár azonnali kizárást vonhat maga után.
 • A szabályok be nem tartása a versenyrendezőség döntése alapján figyelmeztetést, az összetett eredményeket érintő pontlevonást, az adott eseményre érvényes időbüntetést és kizárást is vonhat maga után.
 • Vitás kérdésekben, óvás esetében a helyszínre delegált MKSZ bíró dönt. Észrevételekkel, óvással legkésőbb az eredményhirdetés előtt 15 perccel kell jelentkezni.

A versenyzők a nevezésnél aláírásukkal nyilatkoznak a következőkről:

 • A verseny teljesítéséhez megfelelő fizikai állapotban vagyok, a teljesítést akadályozó betegségben nem szenvedek.
 • A versenyen teljes mértékben saját felelősségemre indulok, bármely a verseny előtt/alatt/után bekövetkező sérülésért, illetve anyagi kárért a rendező egyesület, a rendező- és a rendezőség által megbízott személyek/szervezetek, továbbá a verseny útvonala által érintett területek tulajdonosai illetve kezelői semmilyen címen felelősséget nem vállalnak, illetve felelősségre nem vonhatóak.
 • Lemondok minden, a versennyel bármilyen kapcsolatba hozható elszenvedett baleset vagy kár esetén az előző bekezdésben felsoroltakkal szembeni jogi eljárásról. Tudomásul veszem, hogy baleset esetén semmiféle igényt nem támaszthatok a fentebb felsoroltakkal szemben. A verseny előtt/alatt/után minden általam okozott kárért személyes és anyagi felelősséggel tartozom.
 • Elfogadom, hogy a sporteseményről készült film-, és képanyagokon valamint azok reklámcélú felhasználásában szerepelhetek, ellenszolgáltatást ezért nem kérek.
 • Elfogadom, hogy a nevezési adatlap pontatlan kitöltéséből, a nevezés során helytelen adatok megadásából adódó problémákért a rendezők nem vállalnak felelősséget.

A szervezők a szabályok változtatásának jogát fenntartják!

(forrás: bringasport.hu)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo