fbpx

O’Connor két napon keresztül szökésben és másodjára meglett neki a Giro szakaszgyőzelem

A Giro d’Italia 17. szakasza ismét szökevénysikerrel zárult, ráadásul az előző napi szökés második helyezettje Ben O’Connor ezúttal képes volt megnyerni a hegyekkel teletűzdelt szakaszt. A összetett menők között a várt tűzijáték elmaradt, együtt érkeztek a célba. 

Forrás: giroditalia.it

 

A Giro d’Italia 17. szakaszán elérkezett a mezőny a hegyek közé. Ezen a napon négy kategorizált emelkedő várt a versenyzőkre, három első és egy harmadik kategóriás hegyet kellett leküzdeniük, ráadásul az utolsó első kategóriás tetején volt a befutó, ami kiváló alkalmat teremtett volna arra, hogy az összetettben érdekeltek egymásnak essenek. Az őszi rendezés negatív oldalát jól mutatták a hóval borított hegyoldalak, bár szerencsére a versenyzők ezeket többé-kevésbé megúszták.

A verseny ezen a napon is a megszokott forgató könyv szerint kezdődött, már az első hegy előtt kialakult egy nagyobb szökevény csoport – Ruben Guerreiro (EF Pro Cycling), Mattia Bais (Androni Giocattoli-Sidermec), Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale), Óscar Rodríguez (Astana), Hermann Pernsteiner (Bahrain McLaren), Victor de la Parte, Ilnur Zakarin (CCC Team), Jesper Hansen (Cofidis), Kilian Frankiny (Groupama-FDJ), Thomas De Gendt, Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), Héctor Carretero, Dario Cataldo, Eduardo Sepúlveda (Movistar), Louis Meintjes, Amanuel Ghebreigzabhier, Ben O’Connor (NTT Pro Cycling), Rohan Dennis (Ineos Grenadiers), Diego Ulissi (UAE Team Emirates) – akit a mezőny gyorsan elengedett. Ezután gyakorlatilag két fronton folytatódtak a küzdelmek, elöl a szökésben és hátul a főmezőnyben a rózsaszín trikóért küzdők között.

A szökésben ezen a napon ott volt Ruben Guerreiro, aki a hegyi trikó megszerzését tűzte ki célul, ennek megfelelően gyűjtögette is a pontokat a hegyeken, szám szerint 80-at, mellyel átvette a vezetést a kék trikóért vívott harcban. Mivel az elmenésben olyanok is benne voltak, mint például Pernsteiner, akinek a hátránya az összetettben még nem volt óriási, ezért a Deceuninck-Quickstep csapata nem engedte a szökést nagyon messzire, csak éppen annyira, hogy ne jelentsenek az elöl lévők veszélyt az összetettben vezető Almeidára.

A szakasz végének közeledtével a szökevények között felborult az összhang, az utolsó emelkedőre érve már eléggé megfogyatkozott az elöl lévők csoportja, csak egy maréknyi versenyző vágott neki együtt a hegynek. Kb 8 km-rel a cél előtt indította meg támadását Ben O’Connor, akivel senki nem tudott elmenni. Kicsivel később Pernsteiner vette üldözőbe az ausztrált, de nem tudott rá felérni, mellyel végül két napi szökés után Ben O’Connor nyerte a Giro d’Italia 17. szakaszát.

Hátul a várt óriási csata elmaradt, amire a válasz valószínűleg az, hogy az igazán kemény szakaszok még csak most következnek az idei Giro d’Italián és mindenki azokra spórolt. Persze nyugodt tempóról azért nem beszélhetünk, hiszen erősen megfogyatkozott a végére a főmezőny is, bár az összetettben érdekeltek mind ott tudtak maradni.

Valter Attila a 38. helyen kisebb hátránnyal érkezett ezen a napon a célba, amivel az összetettben továbbra is tartja a 24. helyét.

A Giro d’Italia 17. szakaszának eredménye:

1 Ben O’Connor (Aus) NTT Pro Cycling 5:50:59
2 Hermann Pernsteiner (Aut) Bahrain McLaren 0:00:31
3 Thomas De Gendt (Bel) Lotto Soudal 0:01:10
4 Ilnur Zakarin (Rus) CCC Team 0:01:13
5 Kilian Frankiny (Swi) Groupama-FDJ 0:01:55
6 Harm Vanhoucke (Bel) Lotto Soudal 0:02:49
7 Davide Villella (Ita) Movistar Team 0:03:29
8 Oscar Rodriguez Garaicoechea (Spa) Astana Pro Team
9 Amanuel Gebreigzabhier (Eri) NTT Pro Cycling 0:03:30
10 Jesper Hansen (Den) Cofidis 0:04:32

Az összetett állása a 17. szakasz után:

1 Joao Almeida (Por) Deceuninck-Quickstep 71:41:18
2 Wilco Kelderman (Ned) Team Sunweb 0:00:17
3 Jai Hindley (Aus) Team Sunweb 0:02:58
4 Tao Geoghegan Hart (GBr) Ineos Grenadiers 0:02:59
5 Pello Bilbao (Spa) Bahrain McLaren 0:03:12
6 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:03:20
7 Vincenzo Nibali (Ita) Trek-Segafredo 0:03:31
8 Domenico Pozzovivo (Ita) NTT Pro Cycling 0:03:52
9 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe 0:04:11
10 Fausto Masnada (Ita) Deceuninck-Quickstep 0:04:26

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo