fbpx

Northwave 2014: teljes lett a paletta, tetőtől talpig

Mind a cipők, mind pedig a ruházat terén vannak említésre méltó fejlesztések 2014-re a Northwave-nél, a cég tervezői próbálnak valamiben mindig elsők lenni, valamivel mindenáron kitűnni. Egyelőre úgy tűnik, ez továbbra is sikerülni fog nekik.

Northwave: tetőtől-talpig

Northwave: tetőtől-talpig

A sort mindjárt a csúcsmodellekkel kezdték. A megújult országúti és MTB cipő is új talpat (utóbbi Vibram talpat) kapott elsősorban a súlycsökkentés jegyében.

NorthWave_2014_008

Northwave Extreme Tech Plus

Az országúti csúcsmodell, a beszédes nevű Extreme Tech Plus mindösszesen 235 grammot nyom a mérlegen. Az új generációs karbon talp 60 gramm tömegű, és a gyártó állítása szerint ötvözi a pillesúlyt a kiemelkedő merevséggel. A direkt vékony talp tervezésekor törekedtek rá, hogy minimalizálják a láb és a pedál távolságát. Ugyanezt a célt szolgálja az új, a SpeedPlay céggel közösen fejlesztett adapter, mellyel a SpeedPlay pedálokkal is kompatibilis a cipő.

A különleges megjelenésű Torpedo Plus

A különleges megjelenésű Torpedo Plus ínyenceknek

A cipő kis tömegének elérését szolgálja az ultrakönnyű talpon kívül a felsőrész tervezése is, melynél kerülték a rétegek átfedését, tűzésre sem volt szükség, mivel az egyetlen darabból készült. A cipő rögzítésére az eddigi S.B.S. csat (Step By Step) és az S.L.W. (Speed Lace System) rendszer kombinációja helyett utóbbi továbbfejlesztett verziója szolgál (S.L.W.2), mindjárt 2 darab cipőnként, de lesz egy három tépőzáras verziója is, mivel sokan azt preferálják.

S. L. W. II. rögzítés

S.L.W. II rögzítés

A második generációs SLW pontos beállítást hivatott szolgálni, már megszorítani és kiengedni is nagyon kis lépésekben lehet. A talpon megtaláljuk természetesen az AirFlow System szellőző rendszert továbbfejlesztett verzióban. A cipő extrém színe persze ezúttal is „alapfelszereltség”, bár elérhető lesz szolidabb fekete verzióban is. Ilyen cipőt használ egyébként a Radioshack (jövőre Trek) csapat is. A 2013-as elődmodellt teszteltük is, melyet itt olvashatsz el.

Northwave mountain bike cipők, balról a csúcsmodell

Northwave mountain bike cipők, balról a csúcsmodell

Nagyjából hasonlók mondhatók el a súlyrekorder MTB csúcsmodellről is, a felsőrész és a rögzítés (dupla S.L.W.2) gyakorlatilag megegyezik az aszfalt modellével. Az új Vibram talp könnyebb, a legjobb súly-merevség arányt adja a piacon. A csúcsmodell „Speedlight Carbon 3D” névre hallgató talpa rendkívül könnyű, a külső rétege kétféle sűrűségű természetes gumiból készült, és mintázata szemmel láthatóan alacsonyabb, lényegében a legszükségesebbre redukálták, hogy a lehető legtöbbet faraghassák le a súlyból. Az új tömegérték így 280 gramm lett. Ilyen cipőben versenyzik többek közt Jose Hermida, Ralph Naef és Gunn-Rita Dahle is.

A kevesebb mintával a talpakon csökken a cipők tömege

A kevesebb mintával a talpakon csökken a cipők tömege

Egy másik nagy újdonság a cég első kifejezetten cyclo-crossra tervezett modellje, a Hammer CX. A színei alapján mintha egyből Buruczki Szilárd lábára tervezték volna, bár a kosz-rezisztensebb fekete színben is kapható lesz. A legfőbb ismertetőjegye a magasított neoprén szár, ami védi a versenyző bokáját a hidegben és gátolja a sár bejutását a cipőbe, valamint a nagyobb vízállósággal bíró felsőrész. A modell amúgy három tépőzárral van ellátva. Talpát tekintve az agresszívebb MTB verziót kapta meg, mint pl. lentebb a Nirvana modell.

A Northwave Hammer CX

A Northwave Hammer CX

Volt miből meríteni a cyclocross cipő életre hívásakor, hiszen a Northwave-nél talán egyik más gyártó sem rendelkezik több tapasztalattal az időjárás-álló/téli kerékpáros cipők készítésében. Nem meglepő tehát, hogy teljes kollekciót kínálnak magas láthatósági, valamint vízállósági szabványnak (EN471, EN343) megfelelő lábbelikből. A már-már legendás Celsiust talán mindenki ismeri, és a képen látható Artic is szintén zártabb kialakítással, magasított bokarésszel, melegebb béléssel készül.

Országúti Northwave modellek minden szinten, minden színben

Országúti Northwave modellek minden szinten, minden színben

A csúcskategória alatt helyezkedik el országúti vonalon a Galaxy, mely az eddigi Evolution modellt váltja majd. A két tépőzár mellé kapjuk az új SLW2-t. Sarokkialakítás tekintetében örökölte a Extreme Tech műanyagborítás nélküli verzióját a kisebb súly érdekében. Érdekessége a nyelv nélküli kialakítás. A jobb szellőzés érdekében itt már több hálós részt találunk a felsőrészen, és dizájn tekintetében is elég egyedinek mondható. Hasonló hozzá MTB vonalon a csúcsmodell kistesója is: 2 tépőzár plusz SLW2. Jobb szellőzés, kicsit agresszívabb talpkialakítás a jobb kapaszkodás érdekében, és némi műanyag külső erősítés a bokarészen.

Northwave Matrix

Northwave Matrix

Az utcai és túra kollekció is frissül, több modell is képviselte ezt a vonalat. Tervezésükkor érezhetően nem a kis tömeg volt cél, sokkal inkább a strapabíróság. A színvilága elég élénkre sikeredett 2014-re, példa rá a képen látható Matrix. Jelentős tulajdonságuk, hogy a tervezők a futócipőkre jellemző sarokbecsapódás-tompítóval látták el, ami kényelmesebbé teszi a járást benne és kíméli az ízületeket.

Northwave Multi App

Northwave Multi App

Érdekes színfolt még a cipőpalettán a Multi App névre hallgató, „multifunkciós” bringás cipő, vékony, jól szellőző felsőrésszel és járásra is alkalmas talppal készül. Így ősszel a spinning jut eszünkbe, mint elsődleges felhasználási terület a szellős kialakítása miatt, de laza kerékpártúrákhoz, de hobbi sportoláshoz is beválhat, akár országúton, akár az erdőben. Sőt, ha valakinek bejön a nem mindennapi design, a hétköznapi közlekedés során is bringázhat ebben.

Öltözz fel bringás stílusod szerint!

Öltözz fel bringás stílusod szerint!

Természetesen ruházat terén is lesznek újdonságok 2014-ben, és a kínálat jobb áttekinthetősége érdekében jól elkülöníthető kategóriákba fogják sorolni a ruhadarabokat: Pro, Extreme Tech Plus, Performance, valamint Sport. A standon ennek megfelelően állították egymás mellé a próbababákat.

Élénk színek a biztonság kedvéért

Élénk színek a biztonság kedvéért

A biztonságra elég nagy hangsúlyt fektetnek az olasz gyártónál, ennek eredménye a már említett magas láthatóságú ruházat, előszeretettel alkalmazzák a neon-színeket.

Különböző bringás stílusokhoz különböző betétek

Különböző bringás stílusokhoz különböző betétek

A nadrágokhoz használt betéteket is a felhasználástól függően csoportosítják a különböző ruházati kollekciókban. Nem ugyanazok az igényei egy profi sportolónak, aki 4-6 órát is eltölt a nyeregben, vagy egy hobbibringásnak, aki kevesebbet bringázik, érzékenyebb az alfele, de mondjuk nem számít annyira a ruha tömege, vastagsága.

Northwave ruházati kollekciók

Northwave ruházati kollekciók

Nem csak a betéteknél találkozunk újításokkal a minél nagyobb komfort érdekében. Mind a nadrágokon, mind a mezeken sokkal szélesebbek lettek a gumírozások, ennek köszönhetően például nem szorítják combunkat. A Treasure Project tervezés jegyében viszont a teljes ruhadarabok afféle kompressziós öltözékként viselkednek a minél jobb vérkeringés érdekében.

Northwave kerékpáros szemüvegek

Northwave kerékpáros szemüvegek

A Northwave igyekezve tetőtől talpig öltöztetni a kerékpárosokat sorban jön ki az ehhez eddig még hiányzó kiegészítőkkel. Pár éve dobták piacra a szemüvegeket, melyekből egyre több modell lett elérhető, rengeteg szín-lencse kombinációval, elérhető áron.

Northwave Zeus

Northwave Zeus

2014-re a Steel és a Zeus az új modell, háromféle lencsével (átlátszó, narancs és sötét) kaphatóak, valamint egy adapter segítségével dioptriás lencsével is használhatók. A szárak a hajlékony, de strapabíró Grilamid-ból készülnek.

Northwave fejvédő kollekció

Northwave fejvédő kollekció

hatalmas szellőzőnyílások

hatalmas szellőzőnyílások

A Northwave-nél újdonságnak számít a fejvédő kollekció. Életre hívásának legfőbb oka saját bevallásuk szerint is az volt, hogy eddig még nem volt, innentől kezdve viszont tetőtől talpig Northwave cuccokba öltözhetnek a bringások.

A Northwave bukók eget rengető fejlesztéssel nem büszkélkednek, az inmold-technológiával készülő modelleknél főképpen a designra helyezték a hangsúlyt. Amíg egyre nagyobb divat a fejvédő-gyártóknál a minél zártabb felsőrész, addig a Northwave-nél hatalmas szellőzőnyílásokkal találkozunk.

Northwave Speedster

Northwave Speedster

A csúcsmodell a Speedster, élénk színvariációkkal, 250 grammos tömeggel, és ami fontos: várhatóan kedvező áron. A Speedster mountain bike változata Storm néven kerül majd forgalomba. A középkategóriás modell az Aircrosser (MTB megfelelője a Scout), szintén hatalmas szellőzőkkel, elöl és hátul is.

Northwave

Northwave Aircrosser

Ha ezek után kedvet kaptál, hogy a nagy olasz márka termékeire, akkor a cég weboldalán minden hasznos információt megtalálsz az éppen elérhető termékekről. A hazai forgalmazó honlapján pedig magyarul is megtalálod mindezeket.

(x)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo