fbpx

MKSZ: Sipiczki Róbert az új elnök

Megtartotta rendkívüli tisztújító közgyűlését a Magyar Kerékpársportok Szövetsége (MKSZ). A hegyikerékpárosok és a BMX-esek önállósodását megszavazták a jelenlévők, a szövetség elnöki tisztére az elmúlt ciklusban a mountain bike-osokat képviselő alelnököt, Sipiczki Róbertet emelte a tagság.

A 100 tagegyesületből nem érkezett meg időre a megfelelő számú küldött, így a meghirdetett időpont után egy órával megismételt közgyűlésre került sor; ekkora már 51 klub delegált. Krizsanits János elnök egyéb okokra hivatkozva nem vett részt az április 18-ai eseményen, így az addigi alelnök, Sipiczki Róbert köszöntötte a jelenlévőket, majd levezető elnöknek Dr. Koszorú István ügyvédet kérte föl – a tagság elfogadása mellett -, aki korábban a sportkormányzat jogi munkatársaként is tevékenykedett.

A közgyűlés legfontosabb határozataként, a napirendi pontok tárgyalása során – egyaránt 49 igen szavazat és 2 tartózkodás mellett – támogatta a mountain bike és a BMX szakág önálló országos sportági szakszövetségként való megalakítását, és azok bírósági nyilvántartásba vételét. Emlékeztetőül: a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség március 29-ei közgyűlése döntött az önállósulási folyamatról, melynek első lépéseként megalakította a Magyar Mountain Bike Szövetséget, és kezdeményezte a szakági szövetség megszűntetését.

Mint Sipiczki Róbert elmondta, a sporttörvény adta szabályozás miatt az elmúlt tíz évben sok egyet nem értés született, mára azonban az eredmények, a versenyrendszer és a létszámok is azt mutatják, hogy a hazai hegyikerékpáros sportág megérett az önállóságra. Dr. Koszorú István véleménye szerint az elfogadtatás az állami sportvezetéssel végigvihető, bár – ahogy fogalmazott – „kemény jogi munka szükséges hozzá”.

A meghirdetett tisztújítás során két elnökjelölt közül Sipiczki Róbert többségi akarattal került az elnöki székbe, Tarapcsák Péter így az – országútisokat képviselő – alelnöki posztot kapta. Hasonló státuszban irányítja a kerékpársportot a BMX-et képviselő Dietrich Tamás illetve a hegyikerékpárosok közül „beemelt” Molnár Dénes. Az elnökséget erősíti még az egykori olimpikon, az országúti és pálya-utánpótlást hosszú ideje eredményesen felkészítő és versenyeztető Somogyi Miklós valamint a triál szakág prominense, Schettrer Zsolt. A felügyelő bizottság tagjai Kuthy Tamás, Czeglédi Orsolya és Erdélyi István lettek.

Sipicki Róbert az MMTBSZSZ és az MKSZ elnöke

Sipicki Róbert az MMTBSZSZ és az MKSZ elnöke

Sipiczki Róbert – aki 2004 tavasza óta vezeti a hegyikerekeseket – beszédében kiemelte, hogy átmeneti időszakra vállalta a megbízatást. Az általa vezetett grémiummal szeretné a szakágak szakmai önállóságát megtartani, de a szigorú számviteli és pénzügyi szabályok valamint az alapszabály és a Sporttörvény betartása mellett.

Dietrich Tamás a közgyűlés utáni interjúban elmondta, miután a BMX magyar sportolókkal eredményesen debütált a pekingi olimpián, ők is az önálló működésben látják a jövőt. Azonban a többi szakággal való együttműködést szükségesnek tartja, példa erre a jövő évi, Szingapúrban megrendezendő I. Ifjúsági Olimpia közös hazai felkészülése. Tarapcsák Péter az együttműködés tekintetében hozzátette a szakági átjárhatóságot, a közös licence-elfogadást, példaként említve, hogy országúti kerékpáros indulhasson mountain bike viadalon, a hegyikerekes pedig BMX versenyen.

Fotó: Takács Tamás
Forrás: MKSZ sajtóközlemény

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo