fbpx

Michal Kwiatkowski: a lengyel kerékpársport jövője

Michael Kwiatkowski a nemzetközi kerékpársport egyik legnagyobb tehetsége, tegnapi győzelme után mégis többen kérdezték, ki ez a lengyel srác, ezért most röviden bemutatnánk az Omega Pharma-Quick Step 23 éves versenyzőjét.

Fiatal kora ellenére igazi all-rounderről van szó, testalkat szerint nem, de karakterét tekintve Eddy Merckx-hez hasonlítható: remekül bírja a hegyeket, jól hajrázik, robbanékony, kiváló időfutam-menő, s mindemellett már 23 évesen is képes érett fejjel versenyezni, ezt tegnap is bizonyította a Strade Bianche olasz egynaposon, ahol – lévén UCI 1.1 kategóriás verseny – tiltott a rádiók használata.

michal_kwiatkowski

A tegnapi szenzáció hírértékét növelte, hogy Kwiatkowski napjaink egyik legnagyobb kerékpáros sztárját, a szlovák Peter Sagant verte meg egy az egyben, de nagyon. Nézzük először kronológiailag, milyen úton jutott el idáig a lengyelek legnagyobb reménysége:

2008-ban junior Európa-bajnok és már első felnőtt évében szakaszt nyert a szlovák körversenyen. 2010-ben a Caja Rural csapatában debütált a profik között, 2011-ben a Radio Shack-hoz igazolva dobogóra állhatott a De Panne-i és a nyugat-flandriai háromnaposon is.

2012-ben igazol az Omega Pharma Quick Step-hez, és a kerékpársport rajongók talán ekkor figyeltek fel rá először nemzetközi szinten, ugyanis a Lengyel Körversenyen harcban volt az összetett győzelemért, végül csak 5 másodperccel maradt el a hasonlóan szemtelenül fiatal Moreno Moserrel szemben.

Michal Kwiatkowski, Omega Pharma-Quick Step, WorldTour

Michal Kwiatkowski, Omega Pharma-Quick Step, WorldTour

Tavaly a Tour de San Luis-on mutatta meg oroszlánkörmeit a világ legjobb hegyimenői között, és a tavaszi klasszikusokon is villogott, sokáig szökésben volt a Flandriai Körversenyen. Élete első Tour de France-án éppen hogy kiszorult a top 10-ből, ami óriási eredmény, viselte a legjobb fiatalnak járó fehér trikót, ami később az összetett második kolumbiai Nairo Quintanára került át. Tagja volt az Omega Pharma-Quick Step időfutam-világbajnok sorának, és megnyerte az országúti bajnokságot Lengyelországban.

Idén, még mindig csak 23 évesen, fantasztikusan kezdte a szezont, két szakaszt nyert az Algarvei Körversenyen, hegyi etapot és időfutamot, ami összetett sikert is ért egyben, megnyerte a Mallorca Challenge részeként a Trofeo Serra de Tramuntana viadalt, tegnap pedig úgy hagyta állva a szlovákok sztárját, Peter Sagant, ahogy talán senki az utóbbi években.

Kwiatkowski 176 centi, 68 kiló, alkata alapján a klasszikusokon és a GT-ken is van keresnivalója, azok közé tartozik, akik az idei Tour de France meglepetésemberei között lehetnek. Az Omegához igazoló kolumbiai Rigoberto Uran-hoz képest nagy előnye, hogy kora ellenére fifikás versenyző, hosszú távon ő lehet a belga csapat első számú kapitánya háromheteseken. Mivel a Movistarból Nairo Quintana idén a Girón indul, Kwiatkowski már az idei Tour de France-on a legjobb fiatalnak járó fehér trikó fő esélyese lehet, és a tavaszi klasszikusokon is biztosan főszerephez jut majd.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo