fbpx

Michael Matthews adta meg az alaphangot -Tour de Romandie 2018 előzetes és prológ eredmények

Egy rövid, csupán négy kilométeres prológgal vette kezdetét kedden az idei Tour de Romandie (2018. április 24-29.). A Fribourg városában zajló szakaszon Michael Matthews (Team Sunweb) bizonyult a leggyorsabbnak. 

Noha a Tour de Romandie  a Giro d’Italia előtti utolsó jelentős többszakaszos verseny, többségében azonban mégsem az olasz körversenyre készülők képviseltetik magukat az eseményen, hanem olyan versenyzők, akik vigyázó szemüket már inkább Párizsra vetik.

A versenyre hangolódásul szolgáló 4 kilométeres prológot az ardenneki klasszikusokat minden bizonnyal felemás érzésekkel maga mögött hagyó Michael Matthews nyerte, csupán egy másodperccel megelőzve Tom Bohlit (BMC), az előzetesen legnagyobb esélyesnek tartott Primoz Roglicot (LottoNL- Jumbo) és a szintén BMC-s (és szintén esélyesnek kikiáltott) Rohan Dennist.

A címvédő Richie Porte némi meglepetésre csupán a 18. helyen végzett, 14 másodperccel lemaradva a szakaszgyőztes mögött.

Top 10 a szakaszon:

1 Michael Matthews (Aus) Team Sunweb 0:05:33
2 Tom Bohli (Swi) BMC Racing Team 0:00:01
3 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo
4 Rohan Dennis (Aus) BMC Racing Team
5 Victor Campenaerts (Bel) Lotto Soudal 0:00:05
6 Geraint Thomas (GBr) Team Sky
7 William Clarke (Aus) EF Education First-Drapac p/b Cannondale 0:00:06
8 Diego Rosa (Ita) Team Sky
9 Pierre Latour (Fra) AG2R La Mondiale
10 Gorka Izagirre (Spa) Bahrain-Merida 0:00:09

Hogyan tovább?

A 2018-as Tour de Romandie vízválasztó etapja minden bizonnyal a pénteki hegyi időfutam lesz. A Col de la Croix emelkedőjén zajlik majd, de a versenyzők nem mennek a hegytetőig, csak Villars-sur-Ollonig. 9,9 kilométer a táv és átlagban 8 százalékos meredekségű, ebből a 2-4 kilométer környékén tűnik a legcombosabbnak. Menetidőt tekintve nagyjából 28 perccel számolhatunk majd, s aki a végelszámolásnál is az élen akar lenni, ezen a szakaszon is benne kell lennie nagyjából a top 5-ben.

A 166 kilométeres 1. szakaszon három 2. kategóriás és egy 3. kategóriás emelkedő vár a mezőnyre, és a végén kétszer is a Col de Bruisberget másszák majd meg. Ez egyben két nagy, közel 30 kilométeres kört is jelent a célállomás, Delémont körül. Az emelkedő 5,3 kilométer hosszú, átlagosan 7%-os meredekségű, nagy valószínűséggel már itt is az összetett elsőségért hajtó versenyzők csapatai dolgoznak majd leginkább, bár nagy különbségek még nem igazán várhatóak.

A királyetap a 4. szakasz lesz szombaton. Sionból indul a mezőny és oda is ér vissza, közben pedig három 1. és két 2. kategóriás emelkedővel ismerkedhetnek a kerekesek. A program csak 149 kilométer hosszú, de ettől még nem lesz sétagalopp. A nap legutolsó emelkedője az 1. kategóriás Les Collons, amely 13 kilométer hosszú, átlagban 6,5%-os meredekségű, legmeredekebb pontján pedig 12%-os. Ez lesz egyébként a leghosszabb emelkedő is a versenyen.

A sprinterek számára a 2. és 5. szakaszon lesz szabad a terep.

Lehetséges főszereplők

A tavalyi győztes Richie Porte  sérülések és betegségek miatt a Santos Tour Down Underen elért összetett második helye óta nem sokat mutatott magából eddig a szezonban, ám számíthatunk rá, hogy oda fogja tenni magát. Tizennégy másodperc egy ilyen versenyen persze már jelentős hátrány, de még messze nem a világvége.

A prológ és a hegyi egyéni időfutam jellege miatt a tavalyi harmadik helyezett Primoz Roglic esélyei is igen komolyak. A Vuelta al País Vasco elsőségét már begyűjtötte április elején, nem lenne meglepő, ha a hónap végén is így tenne a Tour de Romandie-val.

Nem annyira a többszakaszos versenyek során, hanem inkább az ardenneki klasszikusokon mutatott erős formája miatt érdemes figyelemmel kísérni több versenyzőt is: Jacob Fuglsang (Astana), Dan Martin (UAE Team Emirates), Ion Izagirre (Bahran-Merida) minden bizonnyal az elkövetkező napokban is többször megmutatja majd magát, és idesorolhatjuk Michael Matthewst is, aki inkább peches volt az elmúlt hetekben, de amúgy nincs rossz formában.

Geraint Thomas (Team Sky) szintén ott lehet az élen a végelszámolásnál, ahogyan a tavalyi 10. helyezett Emanuel Buchmann (Bora-hansgrohe), valamint Andrey Amador (Movistar) is.

A sötét ló szerepére pedig Rudy Molard-t (Groupama-FDJ) érdemes előzetesen jelölni.

A verseny elején kellemes, napsütéses idő várható, a hétvégére azonban hűvösebb időt és csapadékot mondanak az időjósok.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo