fbpx

Mavic Aksium Thermo kesztyű

A Mavic Aksium Thermo Glove érdekes alternatívát kínál a kerékpáros kesztyűk változatos világában. Rendkívül vékony, víz- és szélálló, ráadásul még könnyű és strapabíró is. Persze minden előnyös tulajdonság nem élvezhető egyszerre, főként nem a Aksium Thermo viszonylag alacsony árszintjén. A Mavic fejlesztői a fokozott hőszigetelést és szellőzést áldozták be, ennek ellenére a legtöbb kerékpáros számára a kesztyű ideális kompromisszumot kínálhat.

Mi alapján válasszunk téli kerékpáros kesztyűt? Általánosságban elmondható, hogy a hőszigetelés csak egyik szempont, a rugalmasság, a kerékpár-irányításhoz elengedhetetlen közvetlen érzet biztosítása ugyancsak döntő érv egy kesztyű mellett vagy éppen ellen. Továbbá a nedvesség és a menetszél elleni védelem ugyancsak fontos tényező, a kézfej pedig részt vesz az izzadtság elpárologtatásában, tehát a belül képződött nedvesség elvezetése is szempont lehet. Nem igazán létezik olyan téli kesztyű, amely a felsorolt kívánalmaknak mind eleget tesz, amelyek pedig ezt megközelítik, az alkalmazott “űrtechnikai” alapanyagok miatt nem filléres darabok.

Vékony, meleg és biztos fogást tesz lehetővé...

Vékony, meleg és biztos fogást tesz lehetővé…

A Mavic Aksium Thermo sok szempontból “kakukktojás” a BikeMag téli ruházati körkép kesztyűfelhozatalában. A sematikus megközelítés helyett a francia fejlesztők más irányt választottak: az alapanyag vékony “softshell” típus (nem a vastagabb neoprén variáns), amelyet belül puha bolyhos béléssel, kívül pedig a legmagasabb szintű kesztyűmodelleknél alkalmazott DWR membránnal láttak el.

Fényvisszaverő nyomatok

Fényvisszaverő nyomatok

Az eredmény egy érdekes kompromisszum. Az Aksium Thermo akár fagypontig melegen tartja a kezet, a menetszél nem hatja meg, a víz lepereg róla, továbbá meglepően könnyű és vékony. Lényegében a hosszú ujjas MTB tavasz-nyári kesztyűk esetében élvezett irányítást kapjuk többlet hőszigeteléssel és védelemmel. Ha pedig valaki első látásra úgy gondolná, hogy a vékony „softshell” sérülékeny, keressen rá a neten a Mavic Aksium Thermo Glove-ról megjelent felhasználói véleményekre!

Meglepően meleg bélés, megfelelő záródás...

Meglepően meleg bélés, megfelelő záródás…

A francia fejlesztők emellett a kényelemre és a kontaktuspontok tapadására is gondoltak. A kesztyű EVA habbal kiegészített Ergo Palm kialakítást kapott, az ujjakon pedig a pontos irányításhoz szükséges szilikonnyomatot találunk. Az Aksium Thermo szabása a behajlított kézhelyzet mintájára előre formázott, a csukló védelme érdekében hosszú kialakítású, fent pedig tépőzáras rögzítést is kap. Megtaláljuk rajta a szokásos mikroszálas törlőrészt, illetve a külső felületén a biztonságot szolgáló fényvisszaverő nyomatokat.

Sokak számára nyújt ideális kompromisszumot...

Sokak számára nyújt ideális kompromisszumot…

Mavic Aksium Thermo-val szemben két ellenérv merülhet fel, de szerintünk mindkettő egyénfüggő. Az egyik hiányosság a nem túl hatékony szellőzés, amely főleg az izzadós kezűeket érinti. Minden kívánalom ugyebár nem teljesülhet egyszerre, a softshell alapanyag a vízhatlan bevonat a nedvesség elvezetését valamelyest korlátozza, bár érdekes módon a DWR-membrán más alapanyaggal párosítva e téren sokkal jobb teljesítményt eredményez. Továbbá a kesztyű illeszkedése lehet még problémás, lévén az ujjak a szokásosnál kissé hosszabbak és vékonyabbak, a „lapátkezű” kerékpárosokon a hosszban megfelelő méret esetleg feszülhet. Persze az anatómiai sajátosságokat más kesztyűmodellek sem kompenzálják tökéletesen, de az Aksium Thermo Glove esetében alkalmazott softshell alapanyag kevésbé „engedékeny”.

Mindazonáltal ha az említett két tényező az esetünkben nem kizáró ok, a Mavic eme érdekes kezdeményezésében megtalálhatjuk az ideális megoldást a Kárpát-medencére jellemző őszi-téli időjárásához. Fagypont alatt már hosszabb kerékpározást szerintünk nem érdemes tenni az Aksium Thermo-ban, 10 fok feletti hőmérsékletben pedig felmerülhet a már említett befülledés. Mindazonáltal bőven van olyan nap az évben, amikor a hőmérő higanyszála pont eme két érték közt „ingázik”!

Praktikus törlőrész

Praktikus törlőrész

Jellemzők:

 • vékony, hőszigetelt, víz- és szélálló, hajlított formájú szabással készült kesztyű
 • softshell alapanyag
 • bolyhos belső bélés
 • DWR víz- és szélálló bevonat
 • nagy sűrűségű EVA habréteg
 • Ergo Palm szabás
 • fagypontig megfelelő hőszigetelés és védelem
 • alacsony tömeg és közvetlen érzet
 • meghosszabbított csuklórész tépőzáras rögzítéssel
 • szilikonnyomatok az ujjbegyeken a fokozott tapadás és jobb irányítás érdekében
 • megerősített kontaktuspontok
 • mikroszálas törlőrész
 • fényvisszaverő nyomatok az ujjak külső részén
 • érintőképernyő kezelését is lehetővé teszi
 • többféle színben (a tesztelt „klementin” – vagyis narancs – feltűnő jelenség a forgalomban)

Mért tömeg: 73 gramm/pár.

Ajánlott fogyasztó ár: 9600 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

Ajánljuk kipróbálásra!

Ajánljuk kipróbálásra!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo