fbpx

Magyarország első közösségi kerékpáros rendszerének átadása

Fél évvel megelőzve a budapesti BUBI-t, szeptemberben elindul Esztergomban Magyarország első közbringa rendszere, az EBI (Esztergom Bicikli). A rendszert az ország egyik legnagyobb kerékpárgyártója, az esztergomi székhelyű Neuzer Kft. saját erőből, önkormányzati támogatás nélkül építette.

ebi_ÁllomásképKICSI

A város a dokkoló-szigetekhez szükséges helyet biztosította, a felállításhoz szükséges közműszolgáltatói engedélyek beszerzéséről a társaság gondoskodott.

A rendszer öt állomással, 80 dokkolóval és 50 kerékpárral indul, október végéig 8 állomáson 120 dokkolóra és 80 kerékpárra bővül a kiépítés. A teljes kiépítés pedig 2014 tavaszára készül el. Ekkor Esztergomban 10 állomáson 160 dokkolóval működik majd és a kölcsönözhető kerékpárok száma eléri a száz darabot.

A rendszer létrehozására a Neuzer Kft. közel 50 millió forintot fordít saját erőből. A berendezések kifejlesztésére korábban a vállalat a GOP 1.3.1-11/C-2012-0067 pályázat keretében 25 millió forintos támogatást nyert el.

ebi_NEUZER logóKICSIA kerékpárokat legegyszerűbben kölcsönzőkártya kiváltásával lehet igénybe venni, ez 600 forintos egyszeri költséggel jár. A nyilvántartáshoz meg kell adni a személyes adatokat, fizetőképességet kell igazolni és első összegként legalább ezer forinttal fel kell tölteni a kártyát.

A kölcsönzés díja a bevezetés időszakában megkezdett 30 percenként 200 forint. Az esztergomi lakosok és esztergomi munkahellyel rendelkező dolgozók azonban naponta kétszer, alkalmanként 30 percnél rövidebb utazásra térítésmentesen vehetik igénybe a járműveket.

Az esztergomi szállásadók is igényelhetnek kártyákat, azonos feltételekkel, amennyiben szerződést kötnek a szolgáltatóval. Ebben az esetben a turisták a használat díját a kiköltözéskor fizetik a szálláshelyen.

Turistáknak a rövidebb időszakokra a PIN-kódos megoldást ajánlják, melynél a fizetés az interneten, bankkártyával történik, illetve rövid idejű kártya vásárlására is lesz lehetőség, depozit (a kerékpár visszaadásakor felszabaduló biztosíték) fizetése mellett. Turisták számára a bérlés lehetősége az október 30-i tesztidőszak után lesz elérhető.

Az első és hátsó sárvédőkön található reklámfelület bérleti díja 2.500 forint +ÁFA/hó/kerékpár/+nyomtatás, ezt az esztergomi lakosok ingyenes használati idejének fedezésére fordítják.

A Neuzer Kft. által kifejlesztett közbringa rendszer; a dokkoló, a vezérlőoszlop, a kerékpárok, a szervizhálózat és a marketingháttér alkalmas arra, hogy a közösségi kerékpáros rendszer bármely városban bevezethető legyen, Magyarországon és külföldön egyaránt.

EBI_Esztergom_bringa_1

A kerékpárról:

A kölcsönzőhöz egyedi tervezésű kerékpárok tartoznak, vázuk nagy igénybevételre tervezett. Előre csomagtartót szereltek kisebb méretű hátizsák, aktatáska elhelyezésére. A biztonságos esti közlekedés érdekében a járművek első kerekébe dinamót építettek, mely folyamatosan biztosítja a világítást, valamint a kerékpárok gumiabroncsa fényvisszaverős csíkkal van ellátva. Az első és hátsó sárvédő nagy felülete reklámhordozóként értékesíthető.

Az ülés az egyéni igényeknek megfelelően állítható, de speciális műszaki megoldása miatt nem emelhető ki. A kerékpár alkatrészei nem szabványosak, ezért értéktelenek a piacon, valamint könnyen felismerhetők a szokásos kiegészítők között.

A dokkoló:

A kerékpárokat dokkoló egységből lehet kölcsönözni és dokkoló egységbe is kell visszavinni, ami bármelyik állomásnál történhet. A járművön lévő csapot kell beilleszteni a dokkoló nyílásába. A kerékpárokon és a dokkolónyílásokban egyaránt egy-egy elektronikus eszköz található, melyek egymással kommunikálnak.

EBI_Esztergom_bringa_2A kölcsönzés a dokkoló fejegységébe beszerelt kártyaolvasón keresztül történik, a feltöltött kerékpárkölcsönző kártyát a dokkoló kártyaolvasójához érintve a szerkezet szabaddá teszi a kiválasztott járművet.

A dokkolón belüli zár a kerékpárt akkor is képes visszavenni, ha a rendszer egy esetleges áramszünet vagy az állomásban lévő akkumulátorok lemerülése miatt nem működne. Miután a rendszer helyreáll, a visszahozott kerékpárok díjszabásában az áramszünet alatti időtartamot nem számolják fel.

Kerékpáros kártya:

A kerékpáros kártyát (EBI-kártya) értékesítő helyeken lehet kiváltani. A kártya kiadásakor a bérlő személyi adatait rögzítik egy szerződés keretében, ez garanciát képez a kerékpár elvesztése esetén.

A kártya a kibocsátó helyszíneken, vagy bankkártyával az interneten tölthető fel fedezettel. A használat időtartamát a diszpécserközpont rögzíti, díját a kártyára feltöltött összegből vonják le.

Bankkártya:

Fejlesztés alatt van a bankkártyás fizetés, ami a nem rendszeres és külföldi felhasználók számára történő kölcsönzést teszi lehetővé. A koncepció szerint a bankkártyával közvetlenül az állomásnál történik a regisztráció. A kártya beolvasása és adataink megadása után egy PIN kódot kapunk mellyel a kölcsönzés megkezdhető. A PIN kód a vezérlő oszlopon lévő billentyűzet segítségével adható meg. A visszaélések elkerülése érdekében a rendszer kölcsönzéskor 40.000 forintos biztosítékot terhel a kártyára, mely a kerékpár visszavételekor felszabadul. A kölcsönzés díját a használat időtartamának megfelelően levonják a bankkártyáról.

A vezérlő oszlop:

A vezérlő oszlopban található a vezérlő számítógép, az olvasó rendszer, a monitor és a kódok megadására szolgáló vandálbiztos billentyűzet. A vezérlő számítógép kapcsolatban áll a diszpécser központtal, jelzi a kerékpárok kölcsönzésének kezdetét és végét valamint a kikölcsönzött kerékpár sorszámát és a felhasználó adatait.

A vezérlő oszlopban elhelyezett kártyaolvasó beolvassa a felhasználó tulajdonában lévő kölcsönző kártyát, tájékoztatást ad a kártyán szereplő egyenlegről, ezen felül az útirányként megválasztott következő kölcsönző is megtekinthető, információt kapunk dokkolóinak telítettségéről.

EBI logóKICSIKözponti diszpécser állomás:

A központi diszpécser állomás napi 24 órás üzemmódban dolgozó rendszer, mely a bemenő és kimenő kerékpárok felügyelete mellett a kerékpárok helyes eloszlásáért, a használati időtartamok rögzítéséért, a dokkoló állomások és kerékpárok karbantartásának irányításáért felel, valamint intézi a kölcsönzés díjának levonását a kerékpáros kártyáról és a kártyák felöltését.

Ha az ország több településén is működik a NEUZER-rendszer, akkor mindegy lesz, hogy melyik magyar városból érkezik valaki, ugyanazzal a kártyával tud kölcsönözni.

Szerződött partner:

A szerződött partner az adott városon belül a kerékpárok eloszlásának megfelelő arányáért, a kerékpárok karbantartásáért, az állomások és a járművek karbantartásáért és az esetleges rongálások kijavításáért felelnek.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓK A NEUZER Kft-ről:

Az 1996-ban alapított Neuzer Kft. Magyarország legnagyobb kerékpárgyára, a termelés felét Hollandiába, Németországba, Szlovákiába és Szlovéniába exportálja. A vállalat 2012 márciusában adta át új üzemépületét az Esztergomi Ipari Parkban és 2013 januárjában 110 millió forintból további korszerűsítéseket végzett az üzemben. A társaság teljes kapacitáson működve 130 főnek ad munkát és évente 140 ezer kerékpár legyártására képes.

A cégcsoport Magyarországon több mint 170 főt foglalkoztat, forgalma 2012-ben elérte a 4 milliárd forintot. Kizárólag saját fejlesztésű és tervezésű kerékpárokat készítenek, termékeiket saját hálózatukban értékesítik. A cégcsoport tagja a Marosvásárhelyen működő Neuzer Románia, ahol összeszerelő üzem és nagykereskedelmi raktár működik.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo