fbpx

Magyar győzelmek a Szlovák DH OB-n!

Nehéz lenne rólunk, magyarokról azt állítani, hogy DH-s nemzet volnánk, az elmúlt hétvégi Szlovák Downhill Országos Bajnokság két kategóriájában mégis magyarok happolták el az aranyat. Liszi Attila az Elite, Soronics Olivér pedig az U15 mezőnyét porolta el.

Fantasztikus hétvégét zártak a magyarok a Chopok északi részén fekvő Jasna bikeparkjában megrendezett Szlovák Downhill Országos Bajnokságon, ahol összesen 260 rider tette próbára lejtőzős képességeit. Egész hétvégén gyönyörű szép napos idő volt, bár az eső próbált ijesztgetni minket, de néhány csepp után feladta. Nyolc magyar indulója volt az eseménynek: a LiMiT Racing Team tagjai (Szabó NF Endre, Keresztes Péter, Palotai Gábor és Gács Péter), valamint Liszi Attila Elite kategóriában indultak, Soronics Olivér (U15), Kollár Péter (Open) és Czakó Norbert (Masters) pedig külön-külön próbáltak szerencsét.

Soronics Olivér és Liszi Attila

Soronics Olivér és Liszi Attila

A bajnokság programja a szokásos menetrend szerint zajlott le: a péntek és a szombat volt a két edzésnap, majd vasárnap a reggeli kötelező edzéseket követően a délelőtti órákban belecsaptak az időmérő, délután pedig a döntő futamokba. A LiMiT-es Szabó NF Bandi még pénteken esett egy hatalmasat, aminek következtében egyik kezét sem tudta már megbízhatóan használni, így elbúcsúzott a versenytől. Ellenben a későbbiekben remek felvételeket gyártott a pálya szélén, a gyalogos hegymenetet pedig úgy megkedvelte, hogy már komolyan fontolgat egy túrát a Magas-Tátrában, amit egyfolytában csodálhattunk a pálya mellől.

Iszonyatosan jó hangulatban telt el a hétvége következő napja is, a srácok megállás nélkül köröztek a pályán, ami csak úgy ontotta magából a defekteket. Keresztes Peti gyűjtötte a legtöbbet a hétvége során, ő hattal dicsekedhetett, ráadásul ebben kettőt nem is a pályán, hanem a felvonón szerzett. Hogy hogyan sikerült neki, azt már az örök rejtély homálya fedi, de tuti extra pont járt érte.

Vasárnap, a döntők napján, mindenki feltöltődve gurult ki a pályára, hogy a hétvége legjobb körét fussa meg. Azonban a kötelező edzésen kissé zsúfolt volt a pálya, a lassabb és gyorsabb versenyzők egyszerre voltak a pályán, ezért itt inkább azé volt a főszerep, hogy ki hogy tud elkapni üres járatot, hogy a legtisztább edzőkört teljesíthesse. A felvonónál is egész nagy sorban torlódtak fel a versenyzők, de abszolút belefért még a viselhető kategóriába. A kötelező köröket mindenki teljesíteni tudta, de a feltartások miatt a vasárnapi teli körök az időmérőre és a döntőre jutottak.

Palotai Gábor

Palotai Gábor

A LiMiT Racing Team versenyzői egész jó időket futottak az időmérő futamon, a depóban azonban kiderült, hogy még bőven hagytak tartalékot a pályán, így a céljuk a döntőre 5-7 mp lefaragása volt az idejükből. Palotai Gábor (Elite 25. hely) és Gács Péter (Elite 34. hely) javítottak is magukhoz képest. Keresztes Peti faragott volna a legtöbbet, nagyon jó körön volt, azonban az utolsó nagy ugrató előtti bal íven olyan helyen is tekert, ahol már nem kellett volna. Leakadt az eldobó előtt, így az ugratón egy tripla leszúrt Rittbergerrel kápráztatta el a célban álló szurkoló tömeget, akikben néhány másodpercre bennakadt a levegő. A csodával határos módon Peti felpattant, ugratott még egyet az utolsó farámpás eldobóról és épen és egy darabban, ováció kíséretében gurult be a célba és még így is a 37. helyen zárt.

„Sikerült a döntőre százszázalékosan összeszednem magam és amit az egész hétvégén edzettem, ott akartam kamatoztatni, ami hatalmas kör volt!” – emlékezett vissza Peti a nap végén. – „A célegyenes előtti balosban későn vettem vissza a gázt, összeült a bringa a kanyarban, pedál le, elpattantam az ívemről, a két egymás melletti ugrató közé szedtem vissza a dolgot és mentve a menthetőt, megvolt a felső ugró jobb széle. Ott azonban ív helyett a földet megfogó rönk volt keresztben, el is ugrottam róla, de abban a pillanatban csapta fel a bicaj seggét a fa és csőrösben bumm le az aljába… Szerencsére sikerült annyira hátra helyeznem a testsúlyomat, hogy ne a kormányon essek át, így „csak” első kerékre érkezés és oldalra csapódás volt, ami rám várt. Annyira bennem volt a kör, hogy egyből nekiálltam volna forgatni a bringát, de az oldalam akkor nagyot kapott és emiatt begurultam a célba. Elkeseredettség hegyekkel álltam és néztem ki a fejemből, míg a többiek észvesztve jöttek hozzám, hogy egyben vagyok-e!? Szerencsére semmi komoly bajom nem lett, ám csalódott vagyok, de a hangulat megint mindenért kárpótolt, leírhatatlanul jót bringáztunk megint a hétvégén!”   

Keresztes Péter

Keresztes Péter

A legnagyobb tömeg a célban mindig az Elite kategória döntőjére gyűlik össze és miután Keresztes Peti felrázta a tömeget, nagyobb lett a mozgolódás a dobogós helyezések csatáját várva. A hot seat már nem olyan sűrűn cserélt gazdát, mint a mezőny elején és felgyorsult a verseny is, a szlovák és cseh élmenők egymásnak adták a kilincset a célkapunál. Az északi szomszédjaink természetesen hazai ridert vártak a dobogó tetejére, leginkább Martin Knapec személyében, a másik esélyes pedig a cseh Matej Charvat volt. De végül Liszi Attila 8 tizedmásodperccel elhalászta előlük az aranyat.

 „A versenyre úgy jöttem el, hogy mindenképp jó eredményt szerettem volna elérni, egy dobogós helyezéssel is beértem volna” – mesélte Attila, akinek múlt év végén váltak el az útjai a LiMiT Racing Teamtől és saját csapatot alapított. – „Győzelemben nem is gondolkodtam, mivel az utóbbi hetekben összeszedtem pár komolyabb sérülést, de nagyon örülök neki, hogy mégis összejött. Remélem, a Szlovák Kupasorozat többi állomásán is sikerül a Top3-ban végeznem és a szezon végén elcsípni egy összetett dobogós helyezést. Az elsődleges célom idén mindenképp ez lesz, de a Svájci Kupasorozat versenyein is el szeretnék még indulni, ha belefér a szlovák versenyek mellett. Amit biztos nem szeretnék kihagyni, az a magyar OB, jó lenne visszaszerezni a magyar bajnoki címet.”

Egy aranynál azért nem állunk meg, hiszen a hamarosan 14. életévét betöltő Soronics Olivér is rápirított a kategóriájára. Míg két hete a szlovének országos bajnokságát nyerte meg, tegnap a szlovákoknál bizonyított és akiket eddig nem sikerült, most maga mögé utasított a pályán. Gratulálunk minden magyarnak, hogy helytálltak a 260 fős mezőnyben és képviselték hazánkat a Szlovák Országos Bajnokságon!

A következő Downhill Országos Bajnokság már a hazai lesz, augusztus 16-18-án, részletek a héten várhatóak!

A döntők napjáról galéria itt.

Szombati videó itt, a vasárnapi hamarosan!

Pénteki, illetve szombati beszámoló.

A versenyhétvégéről beszámolók, képek és videók, valamint további információk a LiMiT Racing Team facebook oldalán.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo