fbpx

Leg-leg-leg: a legnagyobb megtett távolság 24 óra alatt

Jártunk már az egekben, száguldottunk lefele a havas hegyoldalban, a kerékpáros leg-leg-leg harmadik epizódjában az állóképesség lesz a fókuszban. Mi a kerékpárral megtett legnagyobb távolság 24 óra alatt?

leg3_3Nem kevés utánjárás alapján a következő választ tudjuk adni a fenti kérdésre: a francia Jean-Pascal Roux 2009-ben új 24-órás világcsúcsot állított fel a Caderousse-i autós tesztpályán, a megtett táv pedig „kereken” 838 km! Ez hajszál híján 35 km/órás átlagnak felel meg, amely ilyen hosszú táv során egyáltalán nem lebecsülendő.

Természetesen szóba sem jöhet a megállás, pihenés a 24 órás csúcskísérlet során, a táplálkozás menet közben történik, az ügyes-bajos dolgokat is eképpen kell elvégezni. A kihívás ideális ultramaratonisták számára, mint például a RAAM, azaz Race Across America vagy a legendás Párizs-Breszt-Párizs specialistáinak. Az előző 24-órás rekordot a nemrég tragikus körülmények közt elhunyt, többszörös RAAM-győztes szlovén Jure Robic tartotta 835 kilométerrel.

Érdekesség, hogy a csúcsdöntés szponzora és aktív segítője az egykori világhíres Forma 1-es világbajnok pilóta, Alan Prost volt, aki maga is lelkes kerékpáros, rendszeresen indul kerékpáros maratonokon és egyéb megmérettetéseken. Jean-Pascal Roux a sikeres csúcskísérlet után a következőket nyilatkozta:[divider scroll_text=”A legnagyobb megtett távolság 24 óra alatt”]

leg3_2

Bemelegítés a start előtt…

„Nem tudnék most újra felülni a kerékpárra, teljesen kihajtottam magam. Tudtam, hogy Robic csúcsát rendkívül nehéz lesz felülmúlni, de álmodni sem mertem volna, hogy ennyire kimerítő. Végig az ő átlagsebességét követtem egy jó véghajrával megfejelve, 24 órán keresztül csakis a célra összpontosítottam.”

leg3_5Roux nevéhez még egy fantasztikus maratonvilágcsúcs fűződik: ő tartja a legendás Mont Ventoux legtöbbször véghezvitt megmászását 24 óra alatt. A rendkívül szeles, holdbéli tájra emlékeztető emelkedőn sokak számára az egyszeri feljutás is komoly kihívás, Roux ezt 11-szer tette meg egymás után az adott idő alatt!

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]http://www.youtube.com/watch?v=4FUVXqBSF0Q[/youtube]

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo