fbpx

KorszakVáltó Határon-Túra 2010

Az elmúlt hónapok eseményei azt mutatják, hogy kapcsolatainkban határon túl élő honfitársainkkal korszakváltáshoz értünk. A több civil szervezet összefogásával, hagyományteremtő céllal megvalósuló KorszakVáltó Határon-Túra 2010 kerékpáros esemény a sport eszközével új szolidaritást kíván teremteni a határon innen és túl élők között. – mondták el a szervezők a biciklitúra sajtótájékoztatóján 2010. június 16-án.

Eisenkrammer Károly, Erős Zsolt és Révész Máriusz

Eisenkrammer Károly, Erős Zsolt és Révész Máriusz

Az újraértelmezett, minőségibb magyar-magyar kapcsolatok kialakítása érdekében a szervezők úgy látják, nemcsak társadalmi-politikai, hanem közösségi és egyéni szinten is cselekedni kell. Ezt demonstrálva nagyszabású, Magyarországot Erdéllyel összekötő kerékpáros túrát hirdetnek a Vuelta Sportegyesület szakmai támogatásával, valamint a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és a Hármashalom Alapítvány együttműködésével.

„Új, pozitív korszak kezdődik Magyarország és Románia, valamint a határon túl élő magyarok életében, új alapokra helyezzük az anyaország, és a határon túl élő magyarok viszonyát, és közben baráti kezet nyújtunk a szomszédos népeknek is.” – mondta Révész Máriusz, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány kuratóriumának tagja.

A biciklitúra résztvevői augusztus 14-én a budapesti Kossuth térről, egy látványos műsort követően indulnak el. Két nap alatt keresztülhaladnak Magyarországon, majd hatnapi tekeréssel (napi átlagosan 50-100 km-t megtéve) jutnak el Csíkszeredára. A célban ünnepélyesen átadásra kerül a Dévai Szent Ferenc Alapítvány magyar közadakozásból felújított gyermekotthon épülete.

A KorszakVáltó Határon-Túra 2010 során bemutatkoznak az útvonal által érintett városok és települések is. A túra tervezett útvonala mentén, a szervezők a napi részállomásokon helyi kulturális rendezvényekkel fűszerezik a programsorozatot, helyi és magyar fellépők közreműködésével.

Az útvonal

Az útvonal

„A túrára bárki jelentkezhet, akár a 8 napos teljes táv, akár csak egy-egy résztáv erejéig. Várjuk mindazokat, akiket a túra-teljesítmény vonz, akik a jó ügy érdekében csatlakoznának, de azokat is, akik Erdélyt szeretnék kerékpáron felfedezni.” – mondta Eisenkrammer Károly, a Vuelta Sportegyesület elnöke.

A kerékpártúra elkötelezett támogatója Erőss Zsolt, hegymászó – sportoló is. Zsolt erdélyi származású sportember, így átérzi a Túra szellemi és a sportolói fontosságát is:
„Csíkszeredán születtem és a székelyföldi Gyergyó vidékén nőttem fel. A székely-magyar nemzettudatomban mindig nagyon fontos volt a magyarsággal való összetartozás. Úgy látom, Magyarország a közelmúltban kevés figyelmet fordított a határon túli magyarságra, sokan nem is tudnak létezésükről, pedig Erdéllyel érdemes ismerkedni. Biciklivel közelebb kerülhetünk a tájhoz, és az emberekhez is.” – mondta Erőss Zsolt.

Jótékony tekerés

A kapcsolatépítésen túl a KorszakVáltó Határon-Túra adományok gyűjtésével is segíteni kíván: minden befizetett részvételi díj összegéből 1000 Ft a Dévai Szent Ferenc Alapítvány számára kerül átutalásra. A Dévai Alapítvány a Nyárád menti Dózsa György községben épülő Irgalom háza Gyerekotthon berendezésére fordítja az összegyűlt összeget. A szeptemberben átadásra kerülő épületben 18-20 marosszéki gyermek talál majd új otthonra. A KorszakVáltó Határon-Túra 2010 kerékpáros túra fővédnöke Sólyom László, Magyarország köztársasági elnöke.

Az épülő Irgalom háza, Dózsa György községbe

Az épülő Irgalom háza, Dózsa György községbe

Letölthető dokumentumok:
– Közreműködők listája
– Technikai részletek

További információk:
www.korszakvalto.hu
www.facebook.hu/korszakvalto

Forrás és fotó: KorszakVáltó Határon-Túra 2010 sajtóközlemény

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo