fbpx

Kirchberg- a bringások paradicsoma Tirolban

A Eurobike Media Days eseményt Tirol szívében Kirchbergben tartották. Ugyan Kitzbüchel ismertebb a túrázók és síelők körében, a bringásoknak viszont az igazi paradicsomot ez a kisebbik település jelenti. No meg persze a környező hegyek!

Gyönyörű környezet, osztrák tisztaság és precizitás

Gyönyörű környezet, osztrák tisztaság és precizitás

Tirol azon régiója Ausztriának ahol viszonylag magas a bringás paradicsimok aránya, gondoljunk csak Serfaus-ra, Paznaun-ra az Ischgl Ironbike helyszínére, a Zugspitz Arena-ra, vagy éppen az Ötztal-ra. Akár heteket el lehetne bringázni úgy a környéken, hogy kétszer ugyanazon az ösvényen nem tekersz. Mert azokból bőséges a kínálat, méghozzá kitáblázva, legálisan!

Mi is évek óta visszajárunk ide tesztelni

Mi is évek óta visszajárunk ide tesztelni

A 2017-es bringák teszt helyszínét nem véletlenül rakták idén is Kirchbergbe, közvetlenül a Fleckalm lábához! Egyrészt innen indul a felvonó a hegyre, ahonnan nem kevesebb mint 1000 m szintet tudsz lejtőzni a Fleckalm Trail-en, másrészt akár odafentről is indíthatod az aznapi túrádat, hiszen ösvények tucatjai vezetnek szebbnél szebb helyeken. A szintkülönbség azonban nem viccel, 3-4 kör után eléggé el tud fáradni az ember ha nincsen edzésben, és hát arra nehéz itthon készülni, hogy 20-30 percet lejtőzöl egyszerre, többnyire a hátsó kerékre ülve.

A Fleckalm trail 1000 m szintet tartalmaz. Lefelé!

A Fleckalm trail 1000 m szintet tartalmaz. Lefelé!

Aki viszont enduro vagy downhill versenyekre akar edzeni, annak ideális a hely! És hát arról se felejtkezzünk el, hogy a Kitzalp Bike maraton útvonalában is benne van a híres pálya, pedig itt nem 200 mm-t mozgó szörnyekkel ereszkednek lefelé a bringások, hanem XC/maraton gépekkel….

Megannyi móka kezdete a haverokkal a Lisi Osl Trail tetjén

Megannyi móka kezdete a haverokkal a Lisi Osl Trail tetjén

Ha valaki úgy érzi nem elég edzett/ügyes/technikás még a „nagypályához”, akkor sem kell elkeseredni, ugyanis alig pár perc tekerésre ott a Lisi Osl Trail-hez vezető Gaisberg felvonója ami azért jóva könnyebb pályához visz. Már ha fent balra fordulsz, és nem jobbra a Gaisberg Trail-re 🙂 A „lizi” rengeteg szűk, döntött kanyart tartalmaz, így 5-6 kör alatt biztosan meg fogsz tanulni kanyarodni, és azt hogyan ne veszítsd el a lendületedet. Mi is ezeket a pályákat hívtuk segítségül a bringatesztjeink alkalmával. Persze nem muszáj felvonót igénybe venned, a Gaisberg aszfalt majd végül murvás úton simán megmászható ha van erőnléted, de például Matusek Robi, akit hazai versenyekről is ismerhettek, úgy ment öt kört a Fleckalmon, hogy mind az öt alkalommal meg is mászta az ezres szintet fölfelé!

Akár a KitzAlpBike útvonalát is bejárhatod!

Akár a KitzAlpBike útvonalát is bejárhatod!

Azonban nem mindenkinek a lejtőzésről szól az élet, viszont nekik sem kell csüggedniük. A helyben kapható kifejezetten bringás turistatérképek alapján több száz kilométernyi könnyű, közepes, vagy nehéz útvonalat tudsz bejárni, vagy akár teljesítheted versenyen kívül a már említett KitzAlpBike maraton útvonalát is.

Keménynek kell lenned ha ide fel szeretnél tekerni! De mindenképpen megéri!

Keménynek kell lenned ha ide fel szeretnél tekerni! De mindenképpen megéri!

Hallottál már Európa legmeredekebb emelkedőjéről a Kitzbüheler Horn-ra vezető 23 km-es aszfaltcsíkról? Országútisoknak kötelező célpont, mondhatni bakkancslistás! Erőnlét viszont kell hozzá, különben tolhatod felfelé balettcipőben…. Átlagosan 13 %-os meredekségű, de van benne 19, és 22 %-os rész is. A legnehezebb része az, hogy nincsen pihenő, végig meredeken emelkedik. Mikor rugdosod fel a pedált, akkor elgondolkozhatsz azon, hogy milyen erősnek kell lennie az osztrák körversenyen való részvételhez, akik egy hosszú hegyes nap végén érkeznek meg ehhez az emelkedőhöz.

Montis és országútis paradicsom is egyben!

Montis és országútis paradicsom is egyben!

Soknak találod ezt az utat? Sebaj! Tucatnyi országútis körből választhatsz Kirchbergi indulással, legyen szó az aschaui vízeséshez vezető kellemes túráról, vagy akár egy komoly napról amiben a Thurn Pass és Kaprun érintésével megmászod a Grossglockner Hochalpenstrasset. Ez utóbbi szintén bakkancslistás az országútisoknál, amit megértek! Akárcsak a Kitzbüheler Horn-ra vezető út elején, úgy itt is az autók/motorok számára fizetős kapunál, kiveszed az időmérő gépből a kis vonalkódos kártyát, és a tetőre érve érvényesíted azt, megtudva ezzel az idődet. Persze ez a Strava korában már viccesen hangzik, de én is mai napig a vitrinemben őrzöm ezeket az emlékeket.

Tökéletes hely az aktív nyaraláshoz

Tökéletes hely az aktív nyaraláshoz

Ha hosszabb időt töltesz el ezen a környéken, akkor érdemes montit és országútit is hoznod (már ha van), de bármelyiket tudsz is kölcsönözni, hiszen erre is fel vannak készülve a helyi vállalkozások. Szálláslehetőségből is széles a választék, a kedvezőbb árú 20-30 EUR-s helyektől a wellness csomagokkal összekapcsolt aktív luxus pihenést biztosító akár több száz EUR-s hotelekig.

A "hüttézés" pedig kifejezetten kellemes esti elfoglaltság :)

A “hüttézés” pedig kifejezetten kellemes esti elfoglaltság 🙂

Szerencsére az osztrákok maximálisan felkészültek minden téren, és ez az információ elérhetőségére is vonatkozik. Az alábbi weboldalakon mindent meg tudsz találni amire szükséged lehet!

Infóbox:

Távolság Budapesttől: 620 km / 7 óra

www.tirol.at

http://www.ausztriainfo.com/tirol

http://www.tyrol.com/things-to-do/sports/cycling/road-biking

https://www.kitzbuehel.com/en/summer-holiday/cycling

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo