fbpx

Készülj a hidegre! – Endura kerékpáros ruházatot teszteltünk

A kemény telet nem lehet megúszni, a kerékpáros ruházaton viszont nagyon sok múlik, ha valaki a hidegben, esőben, hóban is kimerészkedik bringázni. A skót Endura magyarországi forgalmazója rendelkezésünkre bocsátotta tesztelésre három terméküket: egy thermo téli nadrágot, egy esőkabátot és egy sokoldalúan használható hosszú mezt. Elöljáróban csak annyit, hogy több hónapos használat után melegen ajánlom ezeket az Endura ruhákat bárkinek…

endura_2

A Skóciából indulva 20 éves múltra visszatekintő Endura kerékpáros ruházat nem annyira a feltűnő designról, mint inkább a különböző időjárási körülményekhez igazított, tökéleteshez közelítő funkcionalitásról és a tartósságról ismert. Nyugat-Európában és az USA-ban nagyon kedvező ára miatt is szeretik, főleg ahhoz képest, hogy milyen minőségi szintet képviselnek technikai ruházatai. Ugyanezek az összegek nálunk megterhelik az átlag bringás pénztárcáját, de magasan átlagon felüli termékeket is kapunk a pénzünkért.

Ami még az Endura cuccok egyik előnye, hogy a bevált designon nem változtatnak minden évben, így a 2013-ban vásárolt mezünkhöz jó eséllyel még 2015-ben is választhatunk újra ugyanabból a kollekcióból nadrágot. Ráadásul a külső általában nem túl hivalkodó, mégis sportos, modern. Az Endura azon kevés cégek közé tartozik, melyek saját gyárban termelnek, Skóciában tervezik és varrják a ruhákat. Illetve nem csak a ruhákat, ugyanis számtalan más kerékpáros kiegészítő is szerepel az Endura palettáján. Most azonban lássuk a tesztelt termékeket!

Endura Thermolite Pro kantáros hosszúnadrág

Endura Thermolite Pro kantáros hosszúnadrág

Endura Thermolite Pro kantáros hosszúnadrág

Egy olyan kerékpáros nadrágról van szó, amit valódi fagyos körülmények között is felvehetünk, a térdtől felfelé dupla rétegű kompozit szövet véd a hidegtől és a széltől. A Thermolite anyag nem csak melegen tart, hanem vízlepergető tulajdonságú is (Teflon HT bevonat). Használtam a nadrágot esőben is, és valóban működött, bár nyilván egy ilyen lycra-anyag nem vízálló, de 5-10 fokban, kb. egy órán át esőben haladva pillanatra sem éreztem az átütő hideg nedvességet. Sokkal előbb ázott be akkor alulról a cipő, és abszolút nem fázott a térdem, miközben a lábam már fagyni kezdett a kamásliban…

Kemény hidegekben (nekem a 0 fok már ilyen, ha fagy, nem szívesen ülök kerékpárra) szárazon tökéletes volt a nadrág. A fázósabbak közé tartozom, és már rég a kezem, lábam, arcom lefagyásával voltam inkább elfoglalva, miközben a nadrág melegen tartott. Egyértelműen az extrém körülmények között teljesít jól, 10 fok környékén – főleg ha intenzívebb szakaszok is szerepelnek a bringázásban – már könnyen beleizzadhatunk. Menet közben azonban ez nem annyira zavaró, mert a szél kevésbé fújja át, mint egy átlagos bringás hosszúnadrágot.

Felépítését tekintve fontos kiemelni a zipzáras boka részt, ami tökéletesen teljesíti funkcióját. Biztos olvasóink közül is többeknek volt már olyan hosszú nadrágja, amelyiken a bokától kiengedett, állandóan felcsúszott a zipzár, ami borzasztóan idegesítő tud lenni. Nos, ezen a nadrágon ez egyszer sem fordult elő, és a szilikon csík a bokarész pereménél nem mozdul el! A kis zipzár az alhasi részen szintén nagyon hasznos, a kisdolog végzésénél nem kell előregörnyedve, dupla kesztyűben keresgélni, összegyűrve egymáshoz képest a felsőruházatot, mint más nadrágokon.

A nadrágban az Endura új, antibakteriális, 600-as szériás Silver Dry betétje van, ami bőrirritációt semmilyen körülmények között nem okozott, puha, dörzsölésnek nyoma sem volt soha. Az átlagosnál viszont kicsit több időre volt szüksége, amíg betört, és az én alfelemhez a szabása sem a legjobb, nem illeszkedik tökéletesen (hozzátéve, hogy a vastagcombú, nagyseggű kerékpárosokat képviselem). Nem is a betét miatt merül fel ez a probléma, inkább combban szűk kicsit a nadrág, önkéntelenül csúszik magától lefelé, ezért távolodik el a betét is a hajlattól. Méretválasztásnál erre figyeljen oda mindenki.

endura-thermolite-pro-biblongs_2Feltűnő a nadrágon a rengeteg fényvisszaverő felület, zipzárak, logók, hatalmas Endura-felirat, ezek mind a biztonságot és a jó láthatóságot szolgálják. Utóbbi, a comb külső részére vasalt Endura márkajelzés viszont a nadrág gyenge pontjának bizonyult, a betűk hamar kopni kezdtek, két hónap után ez olyan mértéket öltött, hogy inkább levakartam a maradékot is. Innentől kezdve viszont ismét teljes értékű esztétikailag is a nadrág. A tartósság szempontjából egyébként ez volt az egyetlen kellemetlenség, ezen kívül nem nyúlt, nem kopott, nem veszített a tartásából, eredeti fényéből sehol.

Éveken át remekül kihasználható, funkcionális kerékpáros nadrágról van szó, érdemes megvenni, ajánlott fogyasztói ára: 29 390 Ft

Endura Gridlock II kerékpáros esőkabát

Endura Gridlock II kerékpáros esőkabát

Endura Gridlock II kerékpáros esőkabát

A Gridlock II esőkabátot inkább a mindennapi közlekedésben használtam, mint sportoláshoz, de ez is a rendeltetése. Tág hőmérsékleti viszonyok között hordható, attól függően, hogy mit viselünk alatta. Eső ellen tökéletesen véd, viszont esőkabát lévén csodák nincsenek, lélegző tulajdonságai nem olyan jók, mint ami a papírra van írva. Ősszel még mentem vele kimondottan meleg, nyár végét idéző időben, 15 fok környékén vékony felsővel még pont ideális, magasabb hőmérsékleten nekem már izzadós, ha megtekerjük a bringát. Ami viszont rendkívül előnyös tulajdonsága, hogy a hálós bélésnek is köszönhetően rendkívül gyorsan párolog el a belül keletkezett nedvesség, ha megfelelően lélegző aláöltözettel használjuk, száraz, tiszta érzést ad. Több rétegben aláöltözéssel nyilván fagyban is használható, túrázáshoz is.

Legfőbb funkcióját, az eső elleni védelmet hibátlanul teljesíti, volt, hogy közlekedési céllal zuhogó esőben is elindultam benne, tökéletes. Nagyon jó a derék kiképzése hátul, pont annyira nyúlik lejjebb, hogy ne tűrődjön vissza, ugyanakkor a szorossága állítható egy zsinórral alul.

endura_Gridlock_II_Waterproof_Jacket_2Egy esőkabátnál kritikus pont a nyaki rész, az Endura Gridlock ebből a szempontból is első osztályú, szorosan rögzíthetjük a nyakunkra, ugyanakkor ki merem jelenteni, hogy ilyen bőrbarát belső szövettel még nem volt dolgom. Nekem sokszor gond, főleg ha borotválkozós napon biciklizem, hogy egy-egy ruha nyakrésze irritálja a bőröm, nos, ez nem fordult elő. Az ujjaknál is tökéletesen kizárható a csapadék a tépőzárak segítségével, és természetesen az összes zipzár vízálló.

endura_Gridlock_II_Waterproof_Jacket_3A fekete kabát is tele van fényvisszaverő elemekkel, ami a közlekedésben hasznos, ráadásul létezik neonsárga színváltozat is, ami láthatósági ruhadarabként funkcionál. Hátul a nagy fluoreszkáló Endura logó alatt pedig egy tisztességes méretű, zárható bringás zsebet találunk, amiben tárca, telefon, kulcs, de még egy mini tablet is bőven elfér. Elöl is egy zipzározható zsebet alakítottak ki a telefonnak. A kabát egész kicsire össze is hajtható, nem a mezzsebben kényelmesen elfér kategória, de szükség esetén akár.

Összességében nagyon jól kihasználható ruhadarab, közlekedéshez, túrázáshoz, akár nem kerékpározás közben is, mert kiválóan megvéd az esőtől. Ajánlott fogyasztói ára: 23 290 Ft

endura_4

Endura FS260 Pro Roubaix hosszú kerékpáros mez

Az Endura FS260 Pro Roubaix hosszú kerékpáros mez kimondottan sportolásra való, fazonja, kialakítása és a design miatt is. Az fogja szeretni, aki szereti a szűken testre feszülő mezeket, vagy aki éppen olyan sovány, hogy csak az ilyen áll jól neki. Persze a stíluson kívül az anyaga, lélegző tulajdonságai miatt is lehet szeretni ezt a mezt. Az Endura cuccok közül az FS260-at még szeptemberben, jó időben kaptam meg, és hamar kedvenc darabom lett, aláöltözet nélkül nagyon kellemes viselet, a az enyhén bolyhos belső melegen tart, elvezeti az izzadtságot, ráadásul hónaljban különlegesen jól párologtató anyagot találunk.

Endura FS260 Pro Roubaix hosszú kerékpáros mez

Endura FS260 Pro Roubaix hosszú kerékpáros mez

egyéb színváltozatok

egyéb színváltozatok

Következő „fokozatban” aláöltözettel is hordható hűvösebb időben, de ilyenkor már vigyázni kell, mert egyáltalán nem szélálló, ha 10-15 fok környékén egyszer megizzadunk, akkor egy lejtőn kellemetlenül fázhatunk szélmellény nélkül. Végül komoly hidegben aláöltözetként használható remek lélegző tulajdonsága és a bőrnek kellemes bolyhos belső része miatt. Rávéve egy thermo kabátot jó szolgálatot tesz a fagyponthoz közeledve is.

endura_fs260_pro_roubaix_jacket_actionA külsőt tekintve nekem nagyon tetszett a piros-fehér csíkos design, némi képzavarral egyszerre retro és modern is, no meg remekül passzolt a piros Ritchey-hez. Természetesen végig zipzározható, a zipzár nem türemkedik csúnyán sehol, hanem testhez simul. A nyakrész pont annyira magas, hogy októberig még ne fázzon a torkunk, ideális. Hátul három zsebes kialakítású, jobb oldalon zárható zsebbel az aprónak, kulcsnak.

Szerintem stílusos hosszú mez, jó lélegző tulajdonságai emelik ki a konkurensek közül, szintén megkapja az ajánlott címkét, annak ellenére, hogy ajánlott fogyasztói ára nem alacsony: 24 190 Ft

Az Endura termékekről bővebb információkért, aktuális akciókért, hírekért kattints a hazai forgalmazó Facebook-oldalára: https://www.facebook.com/endurahungary

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo