fbpx

Kerékpárteszt a Moab-nál: vidd el, hasonlítsd össze, beszéld meg, döntsd el…

Ruhát is úgy vásárol szívesen az ember, ha előbb felpróbálhatja, a kerékpár esetében is így van ez, ezért egyre népszerűbbek a kerékpárüzletek által ajánlott teszt lehetőségek. A budai Moab kerékpárüzletben több népszerű márka modelljeit – Giant, Merida, BMC – is kipróbálhatjuk. Mi is elkísértük egy kerékpárteszt-megmozdulásra a srácokat, amihez hasonlón bárki részt vehet előzetes egyeztetés után…

moab_02

Örömteli, hogy az utóbbi években egyre jobban elterjed ez a szolgáltatás, hiszen olvashatunk bármit a neten a különböző bringákról, az nyilván segít a döntésben, egy kerékpártesztből is sokat megtudhatunk a kerékpárról, de mindez csak kiegészítő információ, ha a személyesen is kipróbálhatjuk a gépet.

moab_06

A Moab Kerékpárüzletben ráadásul a tesztelhető márkák szempontjából talán a legszélesebb a paletta, hiszen Giant, Merida, BMC gépeket tesztelhetünk. Lévén Magyarországon is a legaktuálisabb kérdés mostanság a bringások körében, hogy váltsanak-e 29-es kerékméretre, a tesztelhető paletta főleg ilyen gépekre koncentrál.

moab_05

Mivel a Moab-os srácok hosszú évek óta a mountain bike maraton és XCO-versenyek résztvevői, nagy biztonsággal segítenek eldönteni a próbát követően, hogy megéri-e 29-es gépbe beruháznod, esetleg érdemes össztelós bringában gondolkozni, ha igen, milyen rugóúttal…

moab_11

Mire elég egy menet bármilyen kerékpárral? Nos, gyakorló tesztelőként azt mondhatjuk, a legtöbb lényeges információ, és a legfontosabb, hogy szerethető, illik-e hozzánk, könnyen megszokható-e a kerékpár, nagyjából az első alkalommal kiderül. Úgy is fordíthatjuk, amit nem tudunk meg az első napon, ahhoz hónapokra van szükség, például az alkatrészek hosszú távú viselkedése, harmóniája, együtt dolgozása, vagy akár a kerékpár viselkedése versenykörülmények között.

moab_07

Vagyis egy tesztút hasonlóra ad választ, mint a bevezetőben említett ruhapróba: jól áll-e, kényelmes-e, illik-e hozzánk. Ezt az állványon ránézve lehetetlen megmondani a bringáról, a hosszú távon megmutatkozó tulajdonságokról pedig valóban lehet tesztekből, fórumokról tájékozódni.

moab_08

Főleg össztelós rendszerek esetén igaz, hogy hiába olvasunk bármit egy tesztben, az ott leírtak a tesztelő és a kerékpár vonatkozásában állják meg a helyüket. Más stílusú rider, aki máshogy kezeli a bringát, máshogyan mozgatja a testével a gépet, előrébb vagy hátrébb mozog a súlypontja, stb., máshogyan fogja értékelni ugyanazt a felfüggesztést. Ráadásul az alkat, testsúly is befolyásolhatja mindezeket, és adott villa, vagy rugóstag is máshogy viselkedik különböző bringások alatt.

moab_09

Ha egy bringa vásárlásán gondolkozunk, természetesen sokat segít, ha előbb elolvassuk a fellelhető információkat, tájékozódunk, szűkítjük a kört. Ha pedig versenyben marad néhány kerékpár, akkor már tudni fogjuk, mire vagyunk kíváncsiak a menetpróbán.

moab_04

Nagy segítség, ha szakértő eladóval van dolgunk, aki egyrészt saját bőrén is sokat tapasztalt, másrészt a legkülönbözőbb bringásokkal találkozott már, akiknek ismeri a szokásait, ezek alapján a menetpróba után is nagyban hozzá tud járulni a jó döntéshez. A megfelelő kérdések feltételéhez azonban sokunknak szüksége van a tesztre…

moab_12

Amennyiben sikerül megbeszélni és összehozni ismerősökkel, a leghatékonyabb tesztet a közös tekerés jelenti, főleg ha méretben is nagyjából fedik egymást a riderek és a bringák. Mi is így tettünk néhányan a János-hegy környékén, és pláne, hogy célzatosan tesztelésről szólt a történet, sok új információval, tapasztalattal gazdagítottuk egymást, pedig külön-külön volt már dolgunk a tesztelt gépekkel is.

moab_10

Száz szónak is egy a vége, minden szempontból csak javasolni tudjuk a menetpróbát, ha van rá lehetőség! Az alábbiakban a Moab Kerékpárüzletben most tavasztól-augusztusig tesztelhető kerékpárokról olvashattok jellemzést pár szóban, a teszt feltételeivel kapcsolatban pedig vegyétek fel a kapcsolatot a bolttal (http://www.moab.hu/)! A kerékpárok tesztelésének feltételei típusonként eltérőek lehetnek, személyi igazolvány minden esetben szükséges.

moab_merida_testbike

Tesztgépek:

BMC Teamelite TE03 29: A BMC XC/maraton versenyzésre hangolt merevfarú 29-ese már a világkupa pályákon is bizonyított, a kedvező árú triplán húzott alucsövekből épülő TE03 ugyanazt az agresszív geometriát kapta mint a karbon nagy testvérek! Az alacsony fejcső biztosítja a sportos üléspozíciót, a kategóriájában extrém rövid láncvilla pedig a fordulékonyságot! Az átütőtengelyes FOX villával és a Shimano SLX-XT szettel kompromisszumok nélkül azonnal rajthoz állítható bármilyen versenyen! – Versenyzőnk, Dina Márton ezt meg is teszi nemcsak a hazai versenyeken, hanem a Cross-country világkupa futamokon is!

BMC Teamelite TE03 29

BMC Teamelite TE03 29

Merida Big Nine Lite 1500 : A Merida igen népes 29’er palettájáról a Big Nine 1500-D a második legjobban felszerelt alumínium vázas változat, Fox villával, Shimano SLX teljes szettel! Ideális versenygép az XC és maraton versenypályákra, de  megbízható társ lehet a mindennapokban a hobbi sportolóknak is! Aki nem próbálta még ki milyen is az igazi 29er érzés, ezzel a géppel a nagy kerekű MTB-k minden előnyét megtapasztalhatja!

Merida Big Nine Lite 1500

Merida Big Nine Lite 1500

Merida Big Ninety-nine XT-M : A Merida új fejlesztésű össztelós 29-ese a nagy kerékméret előnyeit sikeresen párosítja a 100 mm-t mozgó XC/maraton Ninety-nine bringa jól bevált megoldásaival, így a versenyorientált kerékpárosok és az igazi “élménybringára” vágyók is megtalálják vele a számításukat!

Merida Big Ninety-nine XT-M

Merida Big Ninety-nine XT-M

Giant Anthem X 29er 1 : A Giant a jól bevált virtuális forgáspontos MAESTRO rugózási rendszert a 29″-os kerékmérethez is adaptálta! A 29er-ek egyébként is a könnyű gördülésről és a nagyobb stabilitásról híresek, de mindez a 100 mm rugóúttal (elöl-hátul) kombinálva egyedülálló élményt nyújt! Az első igazán jól működő mindenes Mountain bike, ami úgy mászik, mint egy maraton versenygép de lefelé egy Enduro bringa teljesítményét nyújtja! Az már csak a hab a tortán, hogy a rugózást a Fox villája és rugóstajga biztosítja!

Giant Anthem X 29er 1

Giant Anthem X 29er 1

Giant Trance X29er 1: Mi tud egy 125 mm rugóutas MTB a 29-es kerekkel kombinálva? ÉLMÉNYT adni! Hihetetlen dolgokra képes a gép: könnyű, jól kezelhető/ jól tekerhető, de lefelé sokkal többet tud, mint amire a rugóút alapján számítanál! De inkább próbáld ki magad!

Giant Trance X29er 1

Giant Trance X29er 1

További információk: http://www.moab.hu/

(x)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo