fbpx

Kedden rajtol a Tour de Hongrie!

Augusztus 4-én kedden Szombathelyen rajtol és hat nappal később, augusztus 9-én vasárnap Budapesten ér véget Magyarország legnagyobb kerékpárversenye, a Tour de Hongrie. A 96 fős nemzetközi mezőny a hat nap során összesen 700 kilométert tesz majd meg, a legjobbak a díjakon kívül olimpiai kvalifikációs pontokkal is gazdagodnak.

Az idén 90 esztendős kerékpárverseny országos sajtótájékoztatóját csütörtökön a Várkert Bazárban tartották meg, nem véletlenül: augusztus 9-én itt, a Várkert Bazár előtti sétányon ér majd célba a karaván.


A sajtótájékoztatót L. Simon László miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára nyitotta meg, kiemelve, hogy a Várkert Bazár életében a kultúra után a sport is megjelenik a rangos kerékpárversennyel. A miniszterhelyettes megjegyezte, maga is nagy szerelmese a kerékpársportnak, gyakran ül a nyeregbe, nemrég pedig élőben láthatta a világ egyik legnagyobb sporteseményét, a Tour de France versenyét. Az ott tapasztaltak alapján kijelentette: Magyarországnak is szüksége van a nemzeti körversenyre, s a kormányzat minden segítséget megad ahhoz, hogy a magyar viadal megfelelően fejlődhessen.

L. Simon László (fotó: TdH / Vanik Zoltán)

„Megérdemli a támogatást egy olyan sportági szövetség, amelynek tagjai egyfelé tekernek, és egy olyan színvonalas nemzetközi verseny, amely az ország imázsának javításához is hozzájárulhat” – fűzte hozzá L. Simon László.

Kevesebb mint három hónappal ezelőtt Polony István, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke jelentette be a jó hírt, miszerint hét év szünet után újra lesz Tour de Hongrie, amely zászlóshajója lehet a megújuló magyar kerékpársportnak. Az elnök a csütörtöki sajtótájékoztatón megerősítette: megkezdődött a sportág megújulása, amelynek első és legfontosabb feltétele a kusza szervezeti rendszer felszámolása volt. Polony István nagy reményeket fűz a Tour de Hongrie fejlődéséhez, megítélése szerint a Magyar körverseny idővel az országhatárokat is átlépheti, és összekötheti a Kárpát-medencében élő magyarságot – a határok átlépése a sportszakmai szempontok alapján is előnyös lehetne, hiszen így több, komoly hegyi szakasz is a Tour de Hongrie programjába kerülhetne.

Polony István (fotó: TdH / Vanik Zoltán)

Dr. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kerékpársport bekerült a 16 kiemelt sportág közé, 2020-ig 2,8 milliárd forintos támogatásban részesül, ami komoly fejlesztésekre ad lehetőséget, a Tour de Hongrie megrendezését 20 millió forintos célzott támogatással segíti a magyar kormány. Az államtitkár reményét fejezte ki az iránt, hogy a körverseny sikeres megrendezésével a kerékpár megerősíti helyét a kiemelt sportágak között.

Eisenkrammer Károly (fotó: TdH / Vanik Zoltán)

Eisenkrammer Károly főszervező mutatta be az idei Tour de Hongrie útvonalát: a nemzetközi mezőny hazánk valamennyi régióját érintve hat nap alatt 700 kilométert tesz meg, a Szombathely–Keszthely–Balatonföldvár–Kecskemét–Abony–Karcag–Kékestető–Gyöngyös–Budapest útvonalon.

A program

Tour de Hongrie magyar országúti kerékpáros körverseny – 2015. augusztus 4-9.

2015. augusztus 4., kedd, 17:00
Prológ, Szombathely
Egyéni időfutam
Táv: 1,2 km

2015. augusztus 5., szerda, 15:30
1. szakasz, Szombathely-Keszthely
Mezőnyverseny
Táv: 112 km

2015. augusztus 6. csütörtök, 13:30
2. szakasz, Balatonföldvár-Kecskemét
Mezőnyverseny
Táv: 200 km

2015. augusztus 7. péntek, 14:00
3. szakasz, Abony-Karcag
Mezőnyverseny
Táv: 136 km

2015. augusztus 8. szombat, 11:40
4. szakasz, Karcag-Kékestető
Mezőnyverseny
Táv: 146 km
Szintemelkedés: 1280 m

2015. augusztus 9. vasárnap, 10:30
5. szakasz, Gyöngyös-Budapest
Mezőnyverseny
Táv: 105 km

 

A sajtótájékoztatón bemutatták a Tour de Hongrie megkülönböztető mezeit is. Ezeket a mezeket világszerte nagy becsben tartják a kerékpárosok, hiszen ilyeneket viselnek a nagy körversenyek legjobbjai, ezek a mezek jelzik a közönségnek, no és a verseny résztvevőinek, hogy mely kerékpárosokra kell igazán figyelni a mezőnyből.

Az idei Tour de Hongrie során – akárcsak a Tour de France-on – az összetett legjobbja viseli majd a sárga trikót, amelyen a Magyar Kerékpáros Szövetség márkája, a Bringasport logója szerepel. A fehér trikót a legjobb 23 évnél fiatalabb versenyző viselheti majd, ezt a mezt az OTP Bank logója díszíti. A verseny egyik kiemelt főtámogatója a legjobb magyar fiatalnak félmilliós különdíjat is felajánlott.

A zöld mezt a gyorsasági pontverseny legjobbja viselheti majd. A Tour de Hongrie egy igen fontos ügyet karol fel az idén: a kerékpározás meghatározó szerepet tölt be a fenntartható közlekedésben. Mint minden kerékpárosnak, így a Tour szervezőinek is fontos a bolygó jövője, a főszervező Eisenkrammer Károly például már-már mások idegeire megy a műanyag palackok és más újrahasznosítható csomagolóanyagok szelektálásával. Éppen ezért a szervezők örömmel álltak bele a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésébe. A Tour de Hongrie zöld trikója awww.szelektalok.hu honlapot, és ezzel az újrahasznosítást népszerűsíti.

Pirosban lesz a hegyek királya. A legjobb hegyi versenyző piros meze a verseny egyik kiemelt főtámogatóját, a Kunságszesz Zrt-t hirdeti, amely cég évek óta támogatója a Vuelta Sportiroda eseményeinek. A cég több munkatársa, sőt, a vezetője, Nagy László is elszánt bringás.

A Tour de Hongrie során Kusztor Péter viselheti majd az egyes rajtszámot, az osztrák BMC-Amplatz profija elmondta, győzelmi reményekkel áll majd rajthoz, de egy kerékpárversenyen bármi megtörténhet, a résztvevők nem tudhatják előre, melyik szakaszon dől majd el az összetett első helyének a sorsa.

Kusztor Péter (fotó: TdH / Vanik Zoltán)

Szilasi László versenyigazgató a mezőnyt mutatta be: a 96 induló 25 országot képvisel majd, a 11 külföldi együttes mellett öt magyar csapatot láthatnak a nézők, de az osztrák BMC-Amplatz (Kusztor Péter), a luxemburgi Differdange-Losch (Lovassy Krisztián) és a paraguayi Start-Massi (Dér Zsolt) első embere is magyar kerékpáros lesz. A 2015-ös Tour de Hongrie versenyére öt hazai csapat kapott meghívást, közöttük lesz az idei felnőtt és U23-as országúti magyar bajnokot soraiban tudó szegedi Mugen Race, a pécsi Veloki Team, a debreceni DKSI csapata, illetve a hegyikerékpárosokból álló Cube-Csömör sora és hazánk egyetlen kontinentális kerékpáros csapata az Utensilnord is.

A résztvevő csapatok:
Dukla Trencin (szlovák)
Team Forman Cinelli (cseh)
West Frisia (holland)
Team Fixit.no (norvég)
Stölting (német)
Differdange-Losch (luxemburgi)
BMC-Amplatz (osztrák)
For Galilee Cycles (izraeli)
Equipe CMI (amerikai)
Start-Massi CT (paraguayi)
Szerbia válogatottja
Utensilnord (magyar)
Veloki Team (magyar)
Mugen Race (magyar)
DKSI (magyar)
Cube-Csömör (magyar)

A Tour de Hongrie versenyéről helyszíni bejelentkezéseket, napi összefoglalókat láthatnak augusztus 4. és 9. között az M4 sportcsatornán.

Forrás: Bringasport.hu, fotó: Tdh.hu/Vanik Zoltán

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo