fbpx

Karácsonyi ajándék Heras számára: a spanyol legfelsőbb bíróság visszaadta Vuelta-győzelmét!

Hét évvel 2005-ös győzelmét követően született bírósági ítélet Roberto Heras Vuelta-sikerét illetően, és a spanyol hegyimenő a Castilla y León-i legfelsőbb bíróság dönténének értelmében visszakaphatja az akkor még aranysárga színű trikót.

A Liberty Seguros csapat színeiben – akkor már háromszoros győztesként – a vékonydongájú Heras emlékezetes, 55 km/h-s átlagú hosszú időfutamot hajtott a 2005-ös verseny végén, s ezzel szoros küzdelemben megelőzte az orosz Gyenyisz Mencsovot. A verseny után a doppingteszten EPO használatát mutatták ki, amit a spanyol soha nem ismert el.

Miután doppingvétségre hivatkozva (EPO) fosztották meg az első helytől, először megszokott utat választotta a jogorvoslatért, a lausanne-i Sport Döntőbírósághoz fordult, amely elutasította fellebbezését. A spanyol kerékpáros tovább ment, a Castilla y León-i legfelsőbb polgári bíróságon próbálkozott. A spanyol a doppingteszt-minták szabálytalan kezelésére alapozta a pert.

Állításai szerint illetéktelen személyek szállították a laborba a mintákat, a szabályok szerint maximált 24 óra helyett 40 óráig tartott, míg a minták a laborba kerültek, és az előírt hűtés helyett szobahőmérsékleten tárolták azokat. Heras jogászai azt is kifogásolták, hogy információik szerint az „A” és „B” mintákat ugyanaz a személy analizálta, holott ez a tudomásukra sem juthatott volna, lévén az ellenőrzésnek anonímnak kellene lennie.

A legfelsőbb bíróság tavaly júniusban helyt adott Heras kifogásainak, a spanyol szövetség (RFEC) és az államügyész azonban fellebbezett. Tegnap azonban elutasították ezt a fellebbezést, kimondva, hogy Roberto Heras a 2005-ös Vuelta a Espana győztese. Az ügy precedens értékű, hiszen alapjaiban forgathatja fel a doppingügyek fellebbezési metódusát, hiszen eddig általában a lausanne-i Sport Döntőbíróság volt a legutolsó állomás.

A 38 éves kerékpáros így kommentálta az esetet:

„Egy pillanatra sem éreztem úgy, hogy ne én lennék a 2005-ös Vuelta a Espana győztese, ami hatalmas élmény volt és amit senki nem vehet el tőlem. Nagy örömmel fogadtam a hírt, vártam ezt a döntést, hiszen 2011 júniusában már nagyot léptünk előre, de mégsem voltam biztos az ügy végkimenetelében. Ez a döntés nagyon fontos nekem, negyon elégedett vagyok, hiszen visszakaptam a 2005-ös Vueltát. Meg fogom ünnepelni ezt a családommal és a barátaimmal.

A címfosztás első két évét nagyon rosszul éltem meg, de aztán előre tekintettem a barátok és a családom segítségével. Továbbra is sportoltam, öt éven keresztül egész jó eredményekkel mountain bike versenyeken is indultam. A doppingteszttel kapcsolatban az elejétől kezdve felhívtuk a figyelmet a szabálytalanságora, s hogy nem törhetik derékba így a pályafutásomat.

Harag nincs bennem, mindössze szeretném, ha ez a döntés a sportolók védelmére szolgálna. Az EPO-t nem egy érték alapján mutatják ki, hanem következtetnek a használatára, és az ily módon kapott eredmény elveszítheti a hitelességét.” – olvasható a spanyol Laotraliga.net oldalon.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo