fbpx

Karácsony Kupa, avagy OB-teszt az Alpinebike csapata szemszögéből

Nem csak az Ünnep miatt volt különleges a tegnap, Póstelek térségében megrendezett Karácsony Kupa, ugyanis a nyílt verseny a januári cyclocross országos bajnokság, illetve a leendő pálya tesztje is volt egyben. A főpróba Buruczki Szilárdnak sikerült a legjobban, beszámolónkban ezúttal az Alpinbike Team Giant kiválóságai, az ezüstérmet megszerző Búr Zsolt, valamint a hatodik Cser Gábor írják le, hogyan élték meg a versenyt.

Buruczki Szilárdnak sikerült legjobban a főpróba

Közel s távol a legideálisabb napra került a rendezvény, a valamivel több mint két kilométeres pályán a hó, jég már elolvadt, a hideg következtében túl ragadós, sáros sem volt. Az újabb csapadékzóna, valamint a fagyott talajt sártengerré olvasztó meleg léghullám pedig még nem érkezett meg Békésbe.

Délelőtt sikeresen lezajlottak az amatőr futamok és egyben a Karácsony Kupa. Majd 12:20-kor kezdődött az OB-teszt futam, ami még nem a végleges OB-pályán zajlott, de a nehezebb részek már most bele kerültek: 3 föld lépcső, technikás erdei zóna. A rajtnál supercross futamokhoz képest kisebb létszám jelent meg, de a magyar elit krémje itt volt, az elit futamon másfél tucatnyian mérkőztek.

Délelőtti rajt

Búr Zsolt beszámolója:

Mint az elmúlt két évben, idén is tervben volt a békéscsabai Karácsony-Kupa. Most viszont a versenyzési lehetőségen túl, még nagyobb tétje volt a dolognak, mivel január 12-én ugyanezen a pályán rendezik a cyclocross Országos Bajnokságot. A pálya egy nagyon élvezetes, erdei szakaszon halad. Szinte minden cross elem megtalálható benne, a felfutástól kezdve a szűk visszafordítón át, nagyon élvezetes. Egyöntetűen az volt a versenyzők véleménye, hogy egy OB rangjához megfelelő felkészültséget igényel.

Búr Zsolt

A versenyről: Rajtot követően a kör felénél már csak hárman maradtunk Szilárddal és Fejes Gabival, de mögöttünk még látótávolságban Molnár Pisti, Panyi Janó és Dina Marci tekert. A harmadik kör környékén aztán egy kicsit nagyobb tempóra váltottunk, aminek az lett a vége, hogy sajnos Fejes hibázott és bukott. A nyolcadik körig együtt mentünk Buruczkival, aki ekkor robbantott, és sajnos ezt már nem tudtam átvenni, így Szilárd, én, Gábor lett a sorrend.

Köszönjük a Pedáldöngölők SE-nek a versenyzési lehetőséget és hogy az OB-pályát tesztelhettük. Úgy tudom még némi változást eszközölnek a pályán, de az már nem lesz számottevő.

Cser Gábor

Cser Gábor így látta az OB-tesztversenyt:

A pálya igazi cross pálya, látszik, hogy a rendezők kitettek magukért, nagyon készülnek az OB-ra! A versenyen szerencsénk volt az időjárással, mert a talaj javarészt fagyott volt így csak néhány helyen kellett megküzdeni a sárral! A rendezők kiírták az OB-tesztversenyt, így gyakorlatilag mindenki együtt indult: elit, U23, U19 és egyedüli lányként Barbi. A rajt után a szokásos 3-as állt előre Szilárd, Fejes és Buzso, őket követte Molnár Pisti – úgy fest kezd belejönni a crossozásba.

Dina Marcit villatörés, Vígh Zolit láncszakadás állította meg

A versenyen többeknek is technikai problémája akadt, Vigh Zolinak egy láncszakadás nehezítette a feladatát, Dina Marcinak egy villatörés, Pistinek pedig egy defekt! A nagy hármas eközben az élen haladva egymást gyilkolta. Az utolsó két körben húzta meg a tempót Szilárd, aminek következtében leszakadt Buzso és Fejes. Buzsónak a technikás részek jobban feküdtek, mint Fejesnek, igaz Gabi kétszer is hibázott, ami a földdel való közelebbi ismertséget jelenti. Utólag azt mondta, hogy ezt szívességen kihagyta volna!

A pálya szerintem az egyik legjobb, amin idén versenyeztem, de ezt Panyi Janó is megerősítette, akinél szerintem nem találunk autentikusabb személyt ebben a kérdésben, hiszen a sportág bölcsőjében, Belgiumban több, mint 16 versenyen vett részt!

Fotók: Kliszek Antal

Eredmények:

OB teszt Elit
1.Buruczki Szilárd – Merida-Kőbányai Torna Club
2.Búr Zsolt – Alpinbike Team Giant
3.Fejes Gábor – Dr. Bátorfi Agria KTK
4.Pelikán János – Cube Balaton Team (U19-esként)
5.Molnár István – Bianchi Club KE
6.Cser Gábor – Alpinbike Team Giant

Női győztes: Benkó Barbara – Focus MIG

Master 1
1.Szabó László Csaba – Pedáldöngölők HKE
2.Szász István – Pedáldöngölők HKE
3.Bóna Zoltán

Master 2
1.Specziár Viktor – Cube Balaton Team
2.Szabó Tamás – Cube Balaton Team
3.Vovár Zoltán – Pedáldöngölők HKE

U19
1.Balla Dávid – Pedáldöngölők HKE

U15
1.Szabó Áron – Pedáldöngölők HKE
2.Bakonyi Dávid
3.Szabó Ádám – Pedáldöngölők HKE

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo