fbpx

Kalandok a francia körversenyen

Vitán felül áll, hogy a világ legjelentősebb kerékpáros sporteseménye a Tour de France, nézettség tekintetében azonban sportágtól függetlenül is az élvonalban található. Hogy miért? Talán erre a választ leginkább a versenyt élőben megtekintve kaphatjuk meg. Erre ezúttal szervezett formában is sort keríthetünk az Altura jóvoltából…

tdf_1

Szenzációs kalandnak lesz részese, aki velünk tart! Mi is ott leszünk, hogy szurkoljunk a királyetapokon a világ legnagyszerűbb országúti kerékpár versenyzőinek. Készítsétek a bringákat, hamarosan indulunk!

Indulás időpontja: 2009. 07. 18.; az utazás ára: 119.000 Ft/fő

Részletes program:

Korán reggel indulunk Budapestről. Ausztrián és Olaszországon utazunk végig, az esti órákban érkezünk meg Courmayeurbe. Elfoglaljuk sátrainkat, majd megbeszéljük az elkövetkezendő napok programját. Kempingünk pazar természeti környezetben fekszik a Mont Blanc olaszországi lábánál.

Másnap reggeli után a kempingünkből indulunk el kerékpárjainkon, hogy felfedezzük a környéket. A Ferret-völgyben kerekezünk, majd a Veni-völgy felé vesszük az irányt. A látvány semmihez nem fogható. Az Alpok legszebb vidékén tekerünk! Körülöttünk alpesi rétek és ég felé törő csúcsok terpeszkednek. Délután érkezünk vissza Courmayeurbe, ahol jól esik a hűsítő fagyi, vagy a frissítő ital, mielőtt hazabiciklizünk kempingünkbe.

tdf_2

Ma, utazásunk 3. napján az Alpok leghíresebb kisvárosába Chamonix-ba látogatunk el. Busszal indulunk Courmayeurből az Alpok legmagasabb csúcsa alatt húzódó -11,6 km hosszú – Mont Blanc alagúton érkezünk meg a városkába. Itt szinte minden a Mont Blanc-ról szól. Miután leparkoltunk, kerékpárjainkra pattanunk, és felfedezzük Chamonix környékét. Körülöttünk óriási csúcsok pompáznak, gleccserek ereszkednek le a völgyekben, a friss alpesi szél az arcunkat simogatja: ez az, amire oly régen vágytunk! Visszautazunk Courmayeurbe. A kerékpározás után bejárjuk a település hangulatos utcáit, elfogyasztunk egy-két finomságot a francia konyha remekeiből, majd a Mont Blanc alagúton keresztül visszakerékpározunk.

Július 21-én nagy napra virradunk, élőben nézhetjük meg a világ leghíresebb kerékpárversenyét. Korán reggel indulunk kempingünkből kerékpárjainkkal, hogy becsatlakozzunk a Tour de France útvonalába. Műúton haladunk Pre-Saint Dedierig, ahol elérjük azt az útszakaszt, amit az idei Tour is használ. Mivel a verseny csak később ér ide, még ott kerékpározhatunk, ahol hamarosan a Tour de France mezőnye teker majd! Buszunk ameddig lehet követ minket, majd egy parkolóban várja meg a mezőny elvonulását. Csapatunk a Kis-Szent Bernát-hágót mássza meg (2188 m), majd várja a kerékpáros karaván érkezését. A feladat nem egyszerű, egy igen kemény emelkedővel kell felvennünk a harcot. A versenyzők érkezése előtt lezárják az útszakaszt, igazi karneváli hangulat veszi kezdetét. Igyekszünk jó pozíciót találni, hogy megfelelően lássuk kedvenc versenyzőinket. A peloton elvonulása után, miután feloldják az útzárakat, megkeressük társainkat, és busszal vagy kerékpárjainkon visszatérünk kempingünkbe.

tdf_3

Július 22-én ismét a Tour-ra látogatunk el. Összepakoljuk felszerelésünket, mert az elkövetkezendő éjszakákat az Annency-tó partján lévő kempingünkben töltjük majd. Ismét átkelünk a Mont Blanc alagúton, érintjük Chamonix városát, majd Clusesbe utazunk, ahol hátrahagyva buszunkat kerékpározni indulunk. A városban becsatlakozunk abba az útszakaszba, amelyet a Tour a mai napon használ. A Col de la Colombiére (1613 m) próbálunk feltekerni a mai napon. A hágó első alkalommal 1960-ban volt a Tour de France útvonalának része, és azóta 18 alkalommal érintette a verseny. Cluses felől indulva Scionizernél kezdődik az emelkedő. Innen 16,3 km hosszú az út, amely alatt 1108 méter szintkülönbséget kell leküzdeni. Bár a hágó nem túl magas, mégis nehéz a kerékpárosok számára. A csúcs közelében elhelyezkedünk, és várjuk a mezőny érkezését. Mivel hajrájához ér itt a verseny, fantasztikus befutó várható! A kordonok feloldása után, legurulunk Clusesbe, majd buszunkkal Franciaország második legnagyobb tavához, az Annancy-tó partjára utazunk. Itt lesz a szállásunk egy tópart közeli kempingben.

Annency-tó – Tour de France egyénenkénti időfutam: Annecy, ez lesz a 23-ai program.
A nap nagy részét Európa egyik legtisztább és legszebb tavának partján töltjük. A tó az Alpokkal koszorúzva, nagyszerű vízisport szolgáltatásokkal, Annecy elbűvölő falujával igen népszerű nyaralóhely. Biciklizünk a tóparton, fürdőzünk a kristálytiszta vízben, és ha kedvünk tartja, sokféle vízisportot kipróbálhatunk. Délelőtt a közeli Annency-be utazunk, ahol megnézzük a Tour egyénenkénti időfutamait. Egy más aspektusból figyelhetjük a Tour küzdelmeit ma, az egyénenkénti időfutamok fontos fordulópontjai lehetnek a versenyeknek. A verseny befejezése után kempingünkbe utazunk.

Július 24-én reggel összepakoljuk felszerelésünket, és elindulunk Magyarország felé. A késő esti órákban érkezünk haza.

Fontos felszerelések:

Kerékpáros sisak, szemüveg, kesztyű, nadrág, dzseki, kulacs (két kulacsot hozz!), lámpa (első, hátsó!), pumpa, kis hátizsák (a napi túrákhoz). Fontos, hogy legyen nálad néhány kerékpáron is kényelmes, de meleg ruhadarab! Az Alpok területén változékony időjárás uralkodik, nyáron is előfordulhatnak hűvös, esetenként hideg napok. Mivel csapadékra is fel kell készülni, vékony, de esőálló kabátra is szükség van! A kempingfelszerelést irodánk biztosítja, de hálózsákról neked kell gondoskodni. Meleg hálózsákot hozz, amelynek a komfort tartománya legalább +5 C! Jó szolgálatot tehet egy távcső, a verseny eseményeinek figyelemmel kísérése során.

tdf_4

Kerékpár:

Mindenki saját kerékpárral vesz részt a túrán, de ha szükséges tudunk bérelt kerékpárt biztosítani. Megbízható, szervizelt kerékpárral gyere az útra! Országúti vagy MTB típusú kerékpárral egyaránt részt vehetsz. Ha hegyikerékpárod van, aszfaltgumit javasolunk, mert a tekerések során bitumenes utakon haladunk. Kérünk, hogy hozz néhány „alapalkatrészt”, amit a kísérőautó szállít a kerékpározás alatt. Az Altura szerszámokat biztosít a kísérőautóban.


Ha nem szeretnél kerékpározni, de szívesen megnéznéd a Tour de France versenyeit:

Előfordulhat, hogy valaki nem szeretne kerékpározni, de drukkolni szeretne kedvencének, vagy kedvesét, családtagját szívesen elkísérné az utazásra. Mivel egy kísérőautó folyamatosan a csapat közelében lesz, ez egyszerűen kivitelezhető. A kísérőautótól a versenyek helyszínei gyalogosan is megközelíthetőek.

További információk: http://altura.hu/

Fotók: Altura, Vasvári Ferenc

(x)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo