fbpx

Július 29-én újra Tarján Kupa – képes útvonalleírás

Az Amatőr Kupa idei tizenegyedik fordulójaként ismét Salgótarjánba várják a hazai országúti kerékpáros mezőnyt július 29-én, vasárnap. Az immáron hetedik alkalommal megrendezendő Tarján Kupa a megszokott, 26,7 kilométer hosszú, Salgótarján – Mátraszele – Kazár – Salgótarján körön zajlik majd.

A Salgótarjáni HKE rendezvényén újfent a nógrádi megyeszékhely városközpontja lesz a centrum, a felnőtt férfiaknak és nőknek három, míg az utánpótlás-korosztályoknak és a senior kategóriáknak egy kört kell megtenni a fenti nyomvonalon. Szintén az egy körös futamra várják a szervezők azokat a vállalkozó szellemű hobbi kerékpárosokat is, akik úgy döntenek, kipróbálják magukat a Tarján Kupa pályáján.

Az eseménnyel kapcsolatban túlzás nélkül kijelenthető, hogy aszfaltminőségben a magyar versenyek átlagától jobb minőségű nyomvonalon zajlik majd, az előző évek időeredményei alapján a győztesnek 40 km/h átlagsebességet kell produkálnia. A szervezők az eddigiekben megszokott rendezési színvonalat szeretnék biztosítani a résztvevők számára, így az idei évben is mintegy 100 rendező segíti a verseny sikeres lebonyolítását a rendező egyesület, a rendőrség és a polgárőrség, valamint a kísérő motorosok részéről. A gyors és pontos eredményhirdetés érdekében idén is az eddigiekben hiba nélkül működő elektronikus rendszert élvezhetik a résztvevők, a dobogósok pedig a megszokott ajándékcsomagokkal gazdagodnak majd. A felfrissülésről az eseményen az EthicSport és a Haas gondoskodik, a VII. Tarján Kupa legfőbb támogatója – az előző évekhez hasonlóan – ezúttal is Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A versenyre kedvezményes előnevezési lehetőséget is biztosítanak a szervezők, melyet július 25-ig lehet kihasználni az érdeklődőknek. A verseny kísérőeseményeként a Samsung „Smart Sport a Gyermekekért” kampánya is Salgótarjánba is érkezik, ahol az egészséges, sportolással teli életmódra hívják majd fel a figyelmet és egyben játékra is invitálják majd a résztvevőket. Részletes információk a rendező egyesület honlapján, a www.salgotarjanihke.hu oldalon érhetőek el.

Bemutatjuk a Tarján Kupa nyomvonalát

Július 29-én rendezi a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület a VII. Tarján Kupa országúti kerékpáros mezőnyversenyt, a 2012-es Amatőr Kupa tizenegyedik állomásaként. Az alábbiakban a 26,7 kilométer hosszú, Salgótarján – Mátraszele – Kazár – Salgótarján nyomvonallal, a verseny pályájával lehet megismerkedni:

Rajt Salgótarján városközpontjából, amely két sávon idén is lezárásra kerül. A városközponton csak a szervezők által kiadott matricával rendelkező kísérőautók hajthatnak majd keresztül! (Fotó: Bernard László "Gyurma")<br />A képre kattintva galéria nyílik!

A városból kifelé tartva enyhe emelkedésű nyomvonalra kell számítani, amit a végén egy néhány száz méter hosszú domb zár le (Fotó: Kéri István)

Bár az "emelkedő" jelző enyhe túlzás, itt már a korábbi évekhez hasonlóan várhatóan idén is kiderül, hogy ki is tarthat majd a főmezőnnyel (Fotó: Bernard László "Gyurma")

A gericen való átbukás után jobbra, Mátraszele felé tartunk (Fotó: Kéri István)

A vízválasztói tavak mellőzése mellett már jó tempó várható, a nyomvonal egészen Mátraszeléig szinte folyamatosan enyhén lejt (Fotó: Kéri István)

A bárnai elágazóban újfent tartjuk az egyenes irányt (Fotó: Kéri István)

A tempós szakasz az előző években többször is folyamatos szökési próbálkozásokkal tartkított volt (Fotó: Bernard László "Gyurma")

Mátraszele belterületén jobbra, Kazár (a tábla szerint pedig Kisterenye) irányába tartunk (Fotó: Kéri István)

A település szélén található 100 méteres pukli után tovább folytatódik a lejtőzés (Fotó: Kéri István)

A mizserfai elágazóban is tartjuk az egyenes irányt (Fotó: Kéri István)

Az útvonal legalacsonyabb pontja a rákóczibányai elágazó, amelyben újfent egyenesen haladunk tovább Kazár felé (Fotó: Kéri István)

A gyönyörű palóc településen keresztül haladva már fejben készülhetünk a pálya igazi emelkedőjére (Fotó: Babka Szabolcs)

A híd után közvetlenül Salgótarján felé, jobbra kanyarodunk - itt sajnálatosan az aszfaltra festett jelek, a közlekedési táblákra tett irányító nyilak és a polgárőrök ellenére is van aki nem figyel és egyenesen szeretne tovább haladni (Fotó: Kéri István)

Ha idáig nem, akkor majd itt rostálódik meg igazán a mezőny a 2,5 kilométeres 112 méter szintkülönbségű emelkedőn (Fotó: Bernard László "Gyurma")

A két település közötti aszfaltcsík hibátlan minőségű (Fotó: Babka Szabolcs)

A városba való begurulás a merészebbek számára könnyedén 80 km/h környéki sebességű is lehet, itt azonban majdnem minden évben történik baleset a kanyarokban a sebesség nem megfelelő megválasztásából. Az aszfaltjelek a ti érdeketekben vannak felfestve, vegyétek komolyan a felkiáltójeleket! (Fotó: Kéri István)

Salgótarján városközpontjához érkezve egy jobbossal rákanyarodunk a főúra, ahonnan még 1,2 kilométernyi lehetőség nyílik a taktikázásra a célvonalig (Fotó: Bernard László "Gyurma")

A verseny pályája (mely a lenti képgalériából ismerhető meg részletesen) a salgótarjániak egyik kedvenc edzőköre is egyben, melynek oka a környékbeliekhez képest gyérebb forgalom, valamint az elfogadható minőségű aszfaltozás. Alapjában véve elmondható, hogy a települések közigazgatási határain belül azért érdemes odafigyelni arra, hogy hova tesszük a kereket, a külterületi útszakaszok azonban átlag feletti állapotban vannak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy akár a Hungaroringen is érezhetnénk magunkat, de tapasztalt országúti versenyzőink véleménye alapján összességében a magyar átlag felettinek tekinthető a Tarján Kupa pályája.

A verseny problémamentes megrendezéséről közel száz segítő gondoskodik, a szervezető egyesület, a rendőrség és a polgárőrség, valamint a kísérő motorosok oldaláról. Ha egyetlen személy sem lenne a nyomvonal mentén és az elágazókban, akkor sem tévednének el azonban a résztvevők, mivel minden jelentős útelágazásban a közlekedési táblákra akasztott, valamint az aszfaltra festett nyilak is segítik majd az eligazodásotokat.

A környék látnivalóiról, szálláslehetőségeiről a Salgótarjáni TDM szervezet honlapján, a www.salgotarjan-turizmus.hu oldalon érhető el részletes információ.

Kéri István

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo