fbpx

Interjú: Alberto Contador visszatért!

Alberto Contador visszatért a mezőnybe, a héten zajló WorldTour viadal, az Eneco Tour, vagy másnéven BeNeLux Körverseny első szakaszán a mezőnyben érkezett, a 106. helyen a győztes Marcel Kittel mögött. Vasárnap sajtótájékoztatón válaszolt a kérdésekre, hogyan teltek az elmúlt hónapok, miközben eltiltását töltötte.

A spanyol GT-menő a 2010-es Tour de France-on bukott meg klenbuterollal, de csak idén februárban tiltották el, s törölték eredményeit visszamenőleg a 2010-es, megnyert Tour de France-ig. Miután lejárt a büntetés Contador szeretné megméretni magát az év harmadik nagy körversenyén, a Vueltán is. A vasárnapi sajtótájékoztatón így nyilatkozott terveiről a kétszeres Tour-győztes, 29 éves bringás:

– Megkönnyebbültél, hogy versenyezhetsz?

– Nem tudom, hogy a megkönnyebbülés a megfelelő szó, de nagy kedvvel versenyzek, ezt szeretem csinálni.

– Követted a Tourt a tv-ben?

– Amikor nem edzettem, igen, de nagyon más volt, mint a korábbi években.

– Hogyan élted meg ezt a hat hónapot és melyek most a legfőbb céljaid?

– Nagyon nehéz hat hónap volt, amire mindig is emlékezni fogok. Nem akartam befásulni, mindig változtattam az edzések helyszínét, volt amikor motiváltabb voltam, máskor kevésbé, de ugyanolyan fáradt vagyok, mint máskor az évnek ebben a szakában, mert sokat dolgoztam, hogy jó formában legyek. Mindenkinek szeretnék köszönetet mondani, aki segített, az országúton, vagy a hétköznapi életben, minden szempontból, segítettek, hogy nap mint nap legyen erőm edzeni.

– Hogyan változtatott meg emberileg ez az időszak?

– Ezt nehéz megmondani, de az biztos, hogy nem maradtak bennem illúziók, a korábban profiként eltöltött nyolc évhez képest. Továbbra is úgy tekintek a kerékpársportra, mint ami az életem része, de nem úgy, hogy csak ez az életem. Megtanított, hogy szembe tudjak nézni nehéz helyzetekkel, amikor óriási nyomás nehezedik rám.

– Úgy érzed, hogy revansot kell venned, vagy bizonyítani valamit?

– Abszolút nem, csak élvezni akarom. Nagyon szeretek edzeni, megszakadni, hogy csúcsformába kerüljek, és remélem, hogy ennek a gyümölcse megmutatkozik majd az eredményekben.

– Mit vársz, hogy fogadnak majd a mezőnyben?

– Ugyanazt, amit a Vuelta a Algarve idején, 2011-ben kaptam, és az azt követő versenyeken: tiszteletet, barátságot.

– Mi volt a legnehezebb ebben az időszakban, kértél valakitől segítséget?

– A teljes két év volt nehéz, mert mindent mondtak rám, átlépve minden határt. Szerencsére itt a családom és a barátaim. Nekik köszönhetően nem szorultam más segítségre, például pszichológusra, tőlük minden támogatást megkaptam.

– Három és fél éves szerződést kötöttél a Saxo Bank-Tinkoff Bank-kal, de a csapatnak csak 2013-ig van szponzori szerződése. Kaptál valamilyen különleges ígéretet Riis-től? Mik a terveid a jövőre nézve?

– Számomra nem volt kérdés, hogy ebben a csapatban folytatom. Persze köszönöm mindenkinek, aki hívott, és amiért tiszteletben tartották a döntésemet, mert amit a Saxo Bank tett értem – Riis-szel az élen – felbecsülhetetlen értékű. Az adósuk vagyok, egy pillanatra sem éreztem úgy, hogy ne lennék a csapat tagja. A célokat évről-évre kell majd tervezni.

– Mit vársz az Eneco Tour-on?

– Főképpen élvezni szeretném a versenyzést, felvenni a ritmust, ennyi kihagyás után, mert az edzés sosem ugyanaz. Szeretnék jól szerepelni.

Contador, miután túl van az első szakaszon, így foglalta össze benyomásait:

Elég jó formában éreztem magam, annak ellenére, hogy nem a legjobb nap volt a visszatérésre, több mint 200 kilométer, eső, szél, csak síkon, talán 100 méter szint sem volt a szakaszon. A csapattársaim végig védtek, azt hiszem az első napokban nagyon fontos a munkájuk, hogy felvegyem a ritmust a Vueltáig. Szerettük volna elkerülni a bukásokat, és elöl helyezkedni. Ennek érdekében komoly erőket kellett mozgósítani, pedig holnap időfutam, de a legfontosabb az volt, hogy ne bukjunk, mert a valódi célunk előrébb van.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo