fbpx

Idén rendezik az utolsó Mátra Maratont?

A Mátra Maraton szervezője, Eisenkrammer Károly egy hosszú facebook bejegyzésben írt arról, hogy milyen kevesen indulnak az idei versenyen, még annak ellenére is, hogy UCI C2-es besorolást kapott a maraton és ez lesz az utolsó verseny a Mátrában, amit megrendeznek és utána “lekapcsolják a villanyt”.

A mtb maraton szakág már egy évtizede mélyrepülésben van Magyarországon, amit a nevezők számának folyamatos csökkenése mutat. Hogy mi okozza ezt, az egy összetett kérdés, amit most nem szeretnénk és nem is tudunk megfejteni, de annyi biztos, hogy a 15 évvel ezelőtti állapotához képest óriási tömegbázist vesztett ez a szakág. A Top Maraton sorozatba tartozó versenyek nagyon megérezték ezt csökkenést, először a Duna Maraton szűnt meg, utána pedig a Szilvásvárad Maraton megrendezése maradt el. Úgy látszik, hogy ezúttal a Mátra Maraton esik áldozatául a népszerűség csökkenésének, ami őszintén szólva megérthető, egy egykor 1200-1500 indulóval rendelkező mtb maratonon idén alig több mint 300 nevező van. Gyakorlatilag erősen veszteséges megrendezni egy ilyen versenyt és senki nem is várhatja el a szervezőktől, hogy a jövőben megtegyék. Eisenkrammer Károly bejegyzését alább olvashatjátok:

“A hétvégén még megteszünk mindent, ami tőlünk telik, aztán lekapcsoljuk a villanyt a Mátrában. 🙁

Tele van minden médiafelület (az én facebook oldalamon is ezt látjátok) a pozitív bringás hírekkel. Nyilávn ez a hivatalos, és nagyon “korrekt” tájékoztatás része. Itt nyertünk, ott megyünk jó, Valter, Vas, Fetter, Dina, Peák… és még néhény név, akiknek szurkoltok, akik egyfajta “védőernyőt” tartanak a sportág felett, hogy úgy tűnjön, minden rendben.
Pedig!
Pedig vannak “kisebb-nagyobb” problémák a rendszerben. Nem szeretném senkire sem kenni, biztosan mi is (én is) hibás vagyok. De azért legalább mondjuk ki: baj van! Mert ha nem mondjuk ki, akkor csak magunkat csapjuk be.
Mennek a “szokásos” mederben a versenyek… De aki kicsit is mögé néz, az azt látja, hogy órásiakat lépünk vissza. Nyilván lehet mondani, hogy Covid van. De nem lehet mindent is a járványra fogni. Eddig is láttam, évek óta próbálom a háttérben (általában nem nyilvánosan) a megfelelő embereknek jelezni, hogy ébredjünk fel, mert rettenetes szakadék felé haladunk, amiből nagyon nehéz lesz kikecmeregni. De eddig azt láttam, hogy sokan még addig sem jutottak el, hogy felismerjék, hogy baj van. Mások versenyein is látom a problémákat, de nem szoktam más versenyéről írni.
Most azonban a sajátom kapcsán már bátrabban nyilatkozom. A hétvégén szervezzük a 19. Mátra Maratont. Szombatra még meghirdettünk egy (lényegében) ingyenes XCC versenyt is. 2002. óta ez lesz a 19. Mátra Maraton. A képen látható, 2008-as versenyen 1400 nevezőnk volt. Most alig van 300 (háromszáz).
Úgy, hogy elvileg nemzetközi (UCI C2-es) verseny vagyunk. Mondom, hogy hány külföldi nevezőnk van: nulla.
Az elmúlt hetekben az összes magyar klubot (akiket elértünk) egyenként felhívtuk telefonon is (nyilván e-mailben is), hogy nevezzenek, jöjjenek! Kedvezményt adunk, mindent adunk, csak jöjjenek! Ennek az eredménye a 300. És még ennek is örülnünk kell. Nagy köszönet nekik, hogy eljönnek! De hol vannak a többiek? Hol vannak a sportágat fenntartó klubok, akik 20-30-40 fővel érkeznek egy MTB maratonra?
Sok éven keresztül ezek a versenyek “tartották a víz felett” a sportágat. A TOP Maratonokon induló 1000-1500 fős mezőnyökről készült képekkel adtuk el, (adták el mások is) a sportágat. Minden MTB-s, minden klub azzal kezdte az évét, hogy benevezett előre a négy TOP Maraton állomásra. Az év nagy indulása mindig Szilvásvárad volt május végén. Ha sár volt akkor azért, ha ha kánikula, akkor azért szerettük.
Tavaly óta (nem a Covid miatt!) már nincs Szilvásvárad Maraton. Évek óta nincs Duna Maraton sem. Jött helyettük a Crosskovácsi és
a Balaton Maraton, de valami úgy tűnik, hogy végleg eltörött.
Mi küzdünk a Mátrában, új, még szebb helyszín (Sípark), új pályák, új kihívások… De ezek szerint ez erre elég: 300 nevező. 🙁
Nem magunkat féltem, mi (Vuelta Sportiroda) eddig is tudtuk finanszírozni a versenyt – ha volt szponzor, ha nem, ha volt támogató, ha nem. Ez a verseny nem a nyereségről szól, hanem mert szeretem. Mert hiszek (eddig hittem) benne, hogy ezzel is a sportágat szolgáljuk. Mert ezek a Maratonok tartják össze a sportágat, itt találkozik egymással a legtöbb csapat, a legtöbb sportoló.
Sokáig kaptuk (még ma is kapjuk) a kritikákat, hogy mennyit nyúlnak le a szervezők. Nyilván, aki ilyet ír vagy mond, az nincs tisztában azzal, hogy mi mibe is kerül, és hogy a végén ki kit finanszíroz. A Duna vagy a Szilvásvárad Maraton bedőlése jól mutatja, amit évek óta jeleztünk: a jelenlegi finanszírozás mellett ezek a versenyek nem működőképesek. Évről évre szóló veszteséget nem tud mindenki finanszírozni. Egy kicsit szerencsésebb vagyok, és a cégem “lendülete” elvisesel néhány milliós veszteséget, főleg ha egy 20 éves Mátra Maratonról van szó.
De nyilván hülye azért nem vagyok. Nem lehet senki sem a saját ellensége – hacsak nem akar öngyilkos lenni. Azért tenni rengeteg pénzt, időt, energiát egy (elvileg) nagyszabású eseménybe, hogy a végén 300-an álljanak a rajtnál…, nos ez hosszútávon nem tartható, sőt, még ennél is rosszabb: értelmetlen. Akkkor már inkább elmegyek egy jót bingázni egyedül vagy néhány barátommal a hegyekbe.
Nyilván sokan egyből látják, hogy mi lenne a megoldás: az élő, drónos TV közvetítéstől a hatnapos, Bakonytól a Zempélnig tartó versenyig sok, igazán frappáns ötletet halottam már… Köszönöm, nem ezekre a “megoldásokra” vágyom.
Azt azonban nem tudom, hogy hol vannak a klubok, akik megtöltötték a csapatsátrakat 20 éven keresztül? És mi lesz veled így MTB sport? Mert nekem nem lesz rosszabb az erőnlétem, ha szervezés helyett bringázok. De ha nem lesz már Mátra Maraton sem, (és más verseny sem) akkor honnan fognak érkezni a következő Valter Attilák és Vas Kata Blankák?

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo