fbpx

Hogyan szállítsuk a gyerekeket kerékpáron? – Polisport gyerekülések

 

Amíg a gyerekek nem elég nagyok az mindig egy fontos kérdés, hogy hogyan szállítsuk őket kerékpáron, akár napi közlekedésről van szó, akár hétvégi túrákról a gyerekeknek is el kell jutni valahogy A-ból B-be és ha mi bringával vagyunk akkor őket is valahogyan hozzá kell “kötni”. A Polisport a kerékpáros gyerekszállítás egyik specialistája, aki többféle gyerekülést gyárt mindenféle rögzítési móddal, gyakorlatilag nagyon nehéz olyan kerékpárt találni, amire nem kínálnak gyerekülést.

A cikket egy saját történettel kezdeném, ugyanis az emlékeimben máig megmaradt az a gyerekülés, amiben kiskoromban utaztam. Minden nap apukám kerékpárral vitt az óvodába és egy acélból és bőrből készült, a kerékpár elejére felszerelhető, orosz gyártmányú ülésben utaztam, egyszerűen imádtam benne ülni, kényelmes volt és óriási sebességgel száguldottunk a forgalomban (lehetett vagy 15 km/h, de az egy kisgyereknek elég nagy sebesség), pedig magát az óvodát nagyon utáltam 🙂 .

A rövid történetem lényege, hogy a gyerekeket sem szabad kihagyni a kerékpározás élményéből, egész életre meghatározó lehet a gyerekülésben eltöltött idő, persze az is fontos, hogy minél hamarabb futóbringára tegyük őket, de egy gyereküléses száguldás (főleg ha elöl van az ülés) egy egész életre feledhetetlen élmény lehet.

A portugál Polisport cégcsoport a minőségi műanyaggyártásban a világszínvonalat képviseli és leginkább a biztonsági kerékpáros gyereküléseiről ismerhetjük Magyarországon. Sikerük záloga az európai gyártás, ami miatt képesek a legújabb trendekhez a versenytársaknál gyorsabban alkalmazkodni, és a már több, mint 40 évre visszanyúló gyártási tapasztalat, melyet a tervezéstől kezdve az összeszerelésen át, egészen a minőség ellenőrzésig ők maguk végeznek.

A Polisport termékek fókuszában a kerékpáros gyerekülések állnak, melyeket gyakran láthatunk is a mai utakon. Léteznek első vagy hátsó gyerekülések, amik már akkortól használhatók, amikor a kicsik önállóan képesek ülni (6-9 hónapos kor), egészen akár 35 kg súlyig. Érdemes első gyerekülésre beruházni, mert nagyon élvezik az apróságok a “vezető ülésből” az utat. A hátsó gyerekülésekből léteznek, vázra vagy csomagtartóra szerelhető, akár dönthető verziók is. Ezek a legtöbb kerékpárral, e-bike-kal kompatibilisek. Többféle modell, rengeteg felszerelési lehetőség és szín közül lehet választani.

Fontos kihangsúlyozni, hogy minden Polisport gyerekülés fejvédő kompatibilis, azaz az ülésben nem lesz zavaró a fejvédő viselése (aminek egyébként alapvetőnek kéne lennie minden gyártónál). És a legfontosabb dolog gyerekülés témában, hogy mindig (még ha áll a kerékpár akkor is) legyen fejvédő a gyerekeken a gyerekülésben, mert a fejük védtelen az ülésben, elég csak arra gondolni, hogy a testüket megtartja a biztonsági öv, de a fejük magatehetetlenül nekicsapódhat az aszfaltnak, maradandó károkat elszenvedve. Sisak ráad, gyerekülésbe betesz, mindig ez legyen a sorrend!

Előre szerelhető gyerekülés

Bilby Junior

Amikor a gyerek már önállóan képes ülni onnantól egy kerékpáros gyerekülésbe is beülhet. Érdemes ezt minél hamarabb megtenni, mert így nagyon hamar megszeretheti a bringázást. A Bilby Junior a legkisebbeknek készült, amit a kerékpár elejére, tudunk felszerelni, mellyel a gyerekek is átélhetik a száguldás élményét és nem csak a szülő hátát tudják nézni. Kétféle rögzítés létezik belőle, az egyiknél a fejcsőre rögzíthetjük a gyerekülést, a másiknál pedig a nyeregvázcsőre és onnan nyúlik előre. A Bilby Juniorban 3 pontos biztonsági öv található, ami megakadályozza, hogy a kisgyerek kiessen az ülésből, a könnyen állítható lábtámasznak köszönhetően pedig nem fog ide-oda járni a gyerek lába bringázás közben. A menetszél miatt aggódók pedig gyári védőplexit is felszerelhetnek. 9-15 kg-os gyerekek számára ajánlja a Polisport a Bilby Juniort.

Hátulra szerelhető gyerekülések

A legelterjedtebb megoldás a gyerekülések hátulra szerelése, ami nem egy annyira meglepő dolog, hiszen csak a legkisebbek férnek el a kormány és a kerékpáros között, ezért kézenfekvő, hogy hátulra szereljük fel a gyerekülést. Ebből kétféle megoldás létezik, az egyik, hogy a nyeregvázcsőhöz (vázhoz) rögzítjük a gyerekülést, a másik pedig az, hogy a csomagtartóhoz. A vázra rögzítésnél is többféle lehetőség létezik, annak függvényében, hogy milyen kerékpárt használunk (értelemszerűen egy kisméretű vázhoz más konzol kell, mint egy XXL-eshez).

Érdemes megemlíteni még, hogy bizonyos gyerekülések (Bilby, Groovy, Guppy) egész nagy szögben (0-20 fok között) dönthetőek, ami azért lehet fontos, hogyha a gyerek elalszik az ülésben akkor hátradöntött állapotban a feje nem fog előre billenni. Bár itt meg kell jegyezni, hogy ez nem minden gyereknél működik, amennyi ember annyiféle anatómia létezik.

 

Joy

Pénztárcabarát gyerekülés amiben biztonságban utazhatnak a gyerekek. A Joy-t felszerelhetjük a csomagtartóra vagy a vázra egyaránt (attól függően hogy melyik adapterrel vesszük), kapható 29-es vagy extra kicsi vázhoz való változatban is. A lyuggatott támla nem csak a szellőzést javítja, hanem ha nem ül a gyerek az ülésben akkor a levegő könnyebben átáramlik az ülésen, ezáltal kevésbé akadályoz minket a haladásban. A biztonságért a két magasságban állítható 3 pontos biztonsági öv felel, ezenfelül 4 fokozatban állítható a Joy lábtámasza, ami biztosan a helyén fogja tartani a gyerekek lábát. A gyártó 9-22 kg tömegű gyerekek alá ajánlja ezt a gyerekülést.

Groovy

Gyors fel- és leszerelhetőség jellemzi a Polisport Groovy gyerekülést, gyakorlatilag egy gomb megnyomásával leold a vázról így nem kell mindig magunkkal cipelni ha éppen nincs nálunk gyerek. Csomagtartóra felszerelhető változat is létezik belőle akárcsak a többi hátulra szerelhető Polisport gyerekülésből. Extraként egy vízálló párnázást kapunk a Groovyhoz, mely kényelmesebbé teszi a gyerekek számára az utazást. 3 pontos biztonsági öv tartja a helyén a gyerekeket, a lábukat pedig egy 4 pozícióban állítható lábtámasz fogja biztosan. A Groovy 3 pozícióban állítható előre-hátra, mellyel könnyen megtalálható az ülés optimális helyzete. A Polisport a Groovyt is 9-22 kg tömegű gyerekek alá ajánlja.

Bilby

A Bilby még egy lépés feljebb a Polisport gyerekülések világában. A biztonságért már egy 5 pontos biztonsági felel, melyet 2 pozícióba tudunk állítani a gyerek magasságától függően. Ezenfelül teljesen szerszámmentes a Bilby felszerelése, így nem kell bajlódnunk semmivel, és levenni is gyakorlatilag egy mozdulat a kerékpárról, így ténylegesen nem kell cipelnünk magunkkal sehova feleslegesen. A lábtámasza 12 fokozatban állítható, mellyel bátran kijelenthető, hogy nincs az a gyerek, akihez nem állítható be tökéletesen ez a gyerekülés. 3 pozícióban állítható vízszintesen, ami kifejezetten jól jön az ülés optimális helyének megkereséskor. A terhelhetősége szintén 9-22 kg.

Guppy

A Guppy az egyik legkényelmesebb gyerekülés a Polisport kínálatában. Ezt a gyerekülést úgy tervezték meg, hogy a kényelem mellett a maximális védelmet nyújtsa a benne utazó számára, a sikerét jól mutatja, hogy díjat is kapott érte. A védelemért egy két pozícióban állítható 5 pontos biztonsági öv felel, mely nem engedi kiesni a masszív kerettel rendelkező ülésből a gyerekeket. A lábtámasz 4 pozícióban állítható, mely többnyire megfelel minden gyerek számára. A Groovy-hoz és a Bilby-hez hasonlóan 3 fokozatban állítható előre-hátra, mellyel biztosan megtaláljuk az ülés optimális helyét mögöttünk. A kényelemről sem szabad megfeledkezni, ha a Guppy kerül szóba, hiszen rengeteg (könnyen tisztítható) vízálló párna található az ülésben, melyek tényleg komfortossá teszik a benne lévő utazást. A Guppy is pillanatok alatt levehető a kerékpárról, ezért nem kell feleslegesen cipelnünk, ha éppen nem akarunk gyereket szállítani. A súlylimit megegyezik a többi ülésével, 9-22 kg közé ajánlja a gyártó.

Guppy Junior

Ha a gyerekek kinőtték már a fenti üléseket akkor is kínál alternatívát a Polisport, a Guppy Juniort már nagyobbacska gyerekeknek ajánlja, ugyanis ennek a gyerekülésnek a terhelhetősége 35 kg. A Guppy Juniort a csomagtartóra lehet felszerelni (figyelni kell az adott csomagtartó terhelhetőségére) és a (gyerek) mérete miatt lábtámaszok már nem az ülésbe vannak beépítve, hanem nagyon okos módon külön szerelhetőek fel a támvillára. Az ekkora gyerekek lábát már nem kell beszíjazni, ugyanis van annyi eszük, hogy ne lóbálják össze-vissza ha van nekik támasz. Biztonsági öv is tartozik a Guppy Juniorhoz, bár már nem egy űrhajós övét kapjuk, mint a kisebb gyerekeknek szánt modelleknél, de ez is meg fogja akadályozni azt, hogy a gyerek elrepüljön hátulról. A komfort sem maradhatott el a gyerekülés tervezése közben, könnyen tisztítható párnák teszik kényelmessé az utat.

Amit még fontos megemlíteni, hogyha másik kerékpárt veszünk vagy másik kerékpáron szeretnénk szállítani a gyerekeket, akkor sem kell új ülést vennünk, mert lehet hozzájuk más rögzítési módhoz használható adaptereket kapni.

További információkért keressétek a forgalmazó honlapját.

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo