fbpx

A Shimano tavaly ünnepelte az SPD cipőkínálat fennállásának 25. évfordulóját. Ennek apropóján több trendmutató modell látott napvilágot, mindazonáltal az idei évre is marad a jelentős fejlesztésekből. A most bemutatott Shimano ME5 cipő az ME7 tesóval „kézen fogva” az MTB-trail kerékpárosok számára biztosít ideális viseletet.

A Shimano ME-sorozat az új „Mountain Enduro” kategória rövidítése

Az olvasó számára meglepő meglepő lehet, hogy a Shimano már-már átláthatatlanul széles cipőkínálatában maradt még fehér folt. A magyarázat kézenfekvő: az MTB sportág dinamikus fejlődése, az új stílusok keresése, a kerékpártípusok folyamatos fejlesztése újabb és újabb igényeket hoz létre a felszerelés terén. A ma még két tagból álló Shimano ME-sorozat az új „Mountain Enduro” kategória rövidítése, a manapság legnépszerűbb enduro stílus felé kacsintgat, az egész napos önfeledt MTB kalandok számra nyújt ideális lábbeliviseletet. Átmenetet képez az XC és az AM sorozatok, pontosabban a cross country és az all mountain stílus között, eme köztes mezsgyét a legtöbben MTB-trail felhasználásnak nevezik.

A talpanyag a Shimano saját fejlesztése, magas szintű tapadás és allenállóképesség jellemzi, a sarokrész pedig hatékony védelmet kap…

A Shimano ME5 azok számára készül, akik nem teljesítmény-centrikus montizásban gondolkodnak, könnyű, fokozott védelmet nyújtó, kényelmes, mindazonáltal hatékony hajtást is biztosító cipőt igényelnek. Egyértelműen az egész napos kerékpáros kalandok számára készül az ME-sorozat, az 5-ös számú változat kissé egyszerűbb kialakítást kap, mindazonáltal az új irányvonal fő technikai jellemzőivel rendelkezik. A felhasználás-orientált kialakítás mellett az ME5 fő vonzereje a karbonmegerősítést alkalmazó TORBAL talpszerkezet. Ez a hajtás során rendkívül merev szerkezetet alkot, viszont torzionális rugalmasságot is biztosít, így a gyaloglás relatíve kényelmes, illetve a nehéz terepen tapasztalt rázkódások csillapítása is megoldott. Tehát a TORBAL a kiváló energiaátvitel mellett kíméli a lábízületeket, a fejlett technológiának köszönhetően a „sziklakertekben” kisebb a véletlen kioldás esélye.

Új irányt mutató TORBAL talpszerkezet

Új irányt mutató TORBAL talpszerkezet

Az új irányt mutató talpszerkezet mellett az ME5 számos egyéb fejlett technikai megoldást is kínál. A megerősített orr- és sarokkialakítás egyben kiemelkedő rázkódáselnyelő képességet is lehetővé tesz, illetve a gyaloglást is megkönnyíti. A fokozott bokavédelem érdekében az ME5 enyhén megemelt szárat kap. Az ME7 itt hálós záródással rendelkezik, az egyszerűbb 5-ös modell ezt elhagyja a fokozott szellőzés és a hagyományos lezser viselet érdekében.

A ME-sorozat a fejlett TORBAL talpszerkezet alatt a felhasználás igényeit figyelembe vevő járófelületet alkalmaz. A 7-es modellhez a Michelin szállítja a „talpalávalót”, míg itt egy hasonlóan fejlett Shimano technológia teljesít szolgálatot. A kétkomponensű és eltérő sűrűségű gumikeverék minden időjárási és terepviszony közt optimális tapadást tesz lehetővé, strapabíró, mintázata pedig kellően agresszív. A terepen történő hosszabb gyalogláshoz is bőven megfelel.

Strapabíró, fokozott védelmez nyújtó kialakítás...

Strapabíró, fokozott védelmez nyújtó kialakítás…

[divider scroll_text=””]
A könnyű, többrétegű mikroszálas felsőrész ellenáll az időjárás viszontagságainak, a láb hatékony védelme mellett a kényelmet is fokozza. És még itt sincs vége a fejlett megoldások sorának: a Shimano az ME-sorozat esetében a záródást is újragondolta, az ME7 „Speedlace” borított fűzős, míg a most bemutatott ME5 kétirányú Cross X-Strap tépőzárat alkalmaz, egy újszerű csatkialakítással kiegészítve. A csatmechanika nem a cipőre, hanem a pántra kerül, a „fordított” rendszer kevésbé sérülékeny, így keményebb felhasználás mellett is megbízható. Végezetül a talpbetét érdemel még említést , amely a hagyományos MTB cipőkhöz képest vastagabb, és hatékony EVA habcsillapítással rendelkezik.

A Shimano cipőkínálata az ME-sorozattal még szélesebb lett, a 2017-es szezonra több igényt és felhasználási típust fed le. Az ME5 ideális ötvözete a teljesítmény-centrikus MTB XC és a fokozott védelmet biztosító enduro versenyzésre hangolt cipőtípusnak. Mindkét „műfaj” meghatározó technológiáit átveszi, ideális kompromisszumot képez a hatékony hajtás, az alacsony tömeg és a lábvédelem között. Ráadásul ára sem eget verő. Megjelenése nem feltétlenül versenyspecifikus, így akár mindennapi használatra is alkalmas.

Megrősített orr-rész, amely egyben a lábnak is kiváló védelmet biztosít...

Megrősített orr-rész, amely egyben a lábnak is kiváló védelmet biztosít…

Jellemzők:

  • megerősített felépítésű MTB cipő trail és enduro felhasználásra
  • átmenetet képez az XC és az AM cipősorozat közt
  • új 2017-es modell
  • trail és „szelídebb” enduro használatra optimalizált
  • TORBAL karbonmegerősített talpszerkezet
  • hatékony hajtás, fokozott kényelem mind gyalogláskor, mind bicajozáskor
  • enyhén megemelt szármagasság, többlet védelem
  • alacsony profilos csat
  • kétirányú Cross X-Strap tépőzár
  • tágabb intervallumban állítható stoplifelfogatás
  • többlet tapadást biztosító, kétkomponensű járófelület
  • megerősített sarok- és orrkialakítás
  • speciális rezgéselnyelő talpbetét
  • 37-49 méretben
  • 385 gramm/db

Mért tömeg: 890 gramm/pár 43-as méretben.

Ajánlott fogyasztó ár: 45 990 Ft.

További információ a gyártó honlapján, illetve a Shimano partnerüzletekben.

Aszimmetrikus tépőzár

Aszimmetrikus tépőzár

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo