fbpx

Párizs-Nizza: a fiatal Talansky napja az esőben, újabb trikócsere – videó

Az eső, és 20 kilométerrel a cél előtt egy 2. kategóriás emelkedő, illetve a lejtő tette izgalmassá a Párizs-Nizza harmadik szakaszát. Ismét gazdát cserélt a sárga trikó, s először feszül olyan versenyző vállán, akinek már valóban van esélye egy szép összetett eredményre is.

parizs-nizza_3

Châtel-Guyon és Brioude között 170 kilométert kellett megtenni, és az említett emelkedőhöz együtt érkezett a mezőny, a Team Sky vezetésével. A Cannondale csapatának nem volt szerencséje, ugyanis Ivan Basso defektet kapott pont a mászás előtt, a sárga trikós Elia Viviani pedig hamar leszakadt. Basso saját tempóját nyomva hiába kerülgette sorra a lemaradókat, felérni már nem volt esélye a spiccre, csak a gruppettót hízlalta maga mögött, ahová Viviani is csatlakozott.

Az élen a Sky tempóját meg-megtörve a kazah Maxim Iglinszkij (Asztana) készített elő csapattársának, az ukrán Andrij Grivkónak, aki a dombtetőn támadott is. A Sky új szerzeménye, a fehérorosz Vaszil Kirijenka ugrott fel rá, majd ketten tempóztak elöl a csúszós úton. Sajnos Kirijenka a nedves aszfalt áldozata lett, elcsúszva egy kanyarban, s megtörve ezzel Grivko lendületét is.

Az ukrán azonban nem adta fel, s jól tette, mert a  főre apadó főmezőnyből néhány bátrabb bringással – Andrew Talansky (Garmin-Sharp), Davide Malacarne (Europcar), Gorka Izagirre (Euskaltel), Richie Porte és David López (Sky),Romain Bardet (Ag2R) társaságában – ismét sikerült elszakadni, és az utolsó 10-15 kilométert ez a csoport végig 5-10 másodperces előnyt tartva tette meg a célig.

Videón az utolsó másfél kilométer:

A hajrára heten érkeztek, s hiába voltak ketten a Sky-ból, sem Porte, sem Lopez nem jó sprinter, a győzelmet a 24 éves amerikai tehetség, Talansky szerezte meg, és a bónuszmásodperceknek köszönhetően az összetettben is átvette a vezetést. Bár Talansky eddig nem nyert nagy versenyt, nyugodtan kijelenthetjük, hogy akár az idei Nizza meglepetésembere is lehet, hiszen tavaly jó helyezésekkel bizonyított már különböző körversenyeken.

Az összetettben esélyesek és a nagyobb nevek közül Basso végül 3 percet kapott, de a szűk főmezőnyhöz képest 1 perc késéssel érkezett a holland Robert Gesink (Blanco Team), a dán Jakob Fuglsang (Asztana) és az orosz Gyenyisz Mencsov (Katyusa) is.

Párizs-Nizza 3. szakasz eredménye:

1. Andrew Talansky (USA) Garmin Sharp 4:06:15
2. Davide Malacarne (Ita) Team Europcar
3. Gorka Izaguirre Insausti (Spa) Euskaltel-Euskadi
4. David Lopez Garcia (Spa) Sky Procycling
5. Richie Porte (Aus) Sky Procycling
6. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale
7. Andriy Grivko (Ukr) Astana Pro Team
8. Jonathan Hivert (Fra) Sojasun 0:00:07
9. Enrico Gasparotto (Ita) Astana Pro Team
10. Maxime Bouet (Fra) AG2R La Mondiale

 

Az összetett állás:

1. Andrew Talansky (USA) Garmin Sharp 14:39:36
2. Andriy Grivko (Ukr) Astana Pro Team 0:00:03
3. Davide Malacarne (Ita) Team Europcar
4. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team 0:00:04
5. Gorka Izaguirre Insausti (Spa) Euskaltel-Euskadi 0:00:05
6. Lieuwe Westra (Ned) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:00:06
7. Richie Porte (Aus) Sky Procycling 0:00:07
8. Peter Velits (Svk) Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team 0:00:08
9. David Lopez Garcia (Spa) Sky Procycling 0:00:09
10. Jonathan Hivert (Fra) Sojasun 0:00:12

 

Párizs-Nizza – 2. szakasz

Párizs-Nizza – 1. szakasz

Párizs-Nizza – prológ, előzetes információk

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo