fbpx

Hegedűs László: „Fontenoy igazi világklasszis, élvezem vele a közös munkát”

Nagyon ritka manapság a különböző sportágakban, hogy a világklasszisok együtt készüljenek fel egy adott idényre, ezzel akár segítve a legnagyobb riválisukat. A triál magyar zsenije, Hegedűs László – aki jelenleg 7. az aktuális világranglistán a 26 colos kategóriában – nemrég látta vendégül egy közös edzőtáborozásra a világbajnokságon 9. helyen végzett brit Andrei Burtont, aki a tréningek mellett szívesen „lazul” a magyar fővárosban, valamint a 20 colos kategória egyik legjobbját, a világranglista hetedikjét, a szlovák Jan Kocsist.

Hege közös, magyarországi edzőtáborozásra hívta a 26 colosok vb-ezüstérmesét, a világranglista másodikját, a francia Aurelien Fontenoyt is, aki idén a csapattársa lesz. A sportág egyre nagyobb szurkolótáborát is szeretné minél jobban kiszolgálni, így rövidesen elkészül hivatalos oldala is, a www.hegeshow.com.

Tavaly fantasztikus szezont zárt Magyarország legjobb triálosa, Hegedűs László, aki a 2012-es évet a 7. helyen zárta a 125 nevet tartalmazó világranglistán. A 22 éves világklasszis az idén szeretne bekerülni a TOP 5 közé, éppen ezért már december óta tart a felkészülése.

„Életem eddigi legkeményebb felkészülését végzem, hogy teljesíthessem a magam elé kitűzött célt, és továbbra is a világ legjobbjai között tartsanak számon, és előrébb lépjek a világranglistán. A téli időszakban a termi edzések mellett jelentős szerepet kap a kondícionális felkészülés is. Személyre szabott, specifikus gyakorlatokból álló edzésprogrammal készülök a szezonra, ami folyamatosan nagyobb fizikai és mentális teljesítményt követel meg tőlem” – fogalmazott a kerékpáros világban csak Hegeként ismert klasszis.

A triál versenyek nagyon sokat változtak az utóbbi néhány évben. A versenyzőknek egyre magasabb és hosszabb ugrásokat kell végrehajtaniuk, hogy teljesítsék az akadályokat, illetve a pályák is egyre fantáziadúsabb elemekből épülnek, amik a sport látványosságát és népszerűségét szolgálják. Ráadásul a közönség minél jobb kiszolgálása érdekében egyre több Duál Triál versenyt rendeznek, amelyet a maguk a sportolók is kedvelnek.

„A verseny helyszíne két azonos építésű pályából áll, ahol egyszerre két versenyző méri össze tudását. A győztes az lesz, aki a gyorsabban teljesíti az előtte álló akadályt. A tavalyi Belga Világkupán például ebben a szakágban dobogóra is állhattam, hiszen harmadik lettem” – árulta el a 22 éves ceglédi triálos.

A magyar világklasszist megbecsülik világszerte, például már most lekötötték a részvételét egy tavaszi rendezvényre.

„Svájcba hívtak egy pálya megnyitójára, ahol bemutatóznom kell majd a sport szerelmeseinek. A jó formám e téren is nagyon hasznos lesz, ugyanis olyan ugrásokat is megtanultam a felkészülés időszakában, amikkel még látványosabb gyakorlatokat mutathatok be. Mivel tudom, hogy itthon még kevesekhez jutnak el a sportág hírei, és szeretném a szurkolókat a lehető legjobban kiszolgálni, a triált népszerűsíteni, ezért úgy döntöttem, hogy létrehozom a hivatalos bemutató oldalamat is, a www.hegeshow.com portált, amin keresztül mindent megtudhatnak rólam és a sportágról az érdeklődők, látható lesz rajta az összes egyedi show, amelyet a bemutatókon láthatnak tőlem az emberek” – ecsetelte Hegedűs László.

A felkészülés során egyébként nem elég csupán triál edzéseket végezniük a versenyzőknek, egyre inkább szükségük van különböző kiegészítő sportágak, illetve edzőpartnerekre is. Talán sokakat meglep, de a triál legjobbjai nem egyszer keresik fel egymást, hogy közösen készüljenek vagy a teljes szezonra, vagy éppen egy-egy aktuális világversenyre. Nemrég Hegedűs Lászlónak is ilyen vendégei voltak Magyarországon.

„A tavalyi világbajnokságot mögöttem, a kilencedik helyen záró brit Andrei Burton jött el Budapestre, hogy egy kis lazulás mellett közös edzéseket végezzünk. Ugyancsak itt járt a 20 colosok egyik legjobbja, a kategóriájában a világranglista hetedik szlovák Jan Kocsis, akit 2012-ben Poprádon egy nagy csatában sikerült legyőznöm a fináléban. Közös edzőtáborozásra hívtam a vb-ezüstérmes, a jelenlegi világranglistán a második helyen álló francia Aurelien Fontenoyt, aki egy igazi klasszis, élvezem vele a közös munka minden pillanatát. Utóbbival ráadásul idén csapattársak is leszünk, és remélem, rövidesen őt is Budapesten köszönthetem. Ám az sem kizárt, hogy én utazom el hozzá, az egyeztetések most folynak. Úgy érzem, jelenleg nagyon jó formában várom a megközelítőleg egy hónap múlva kezdődő szezont, melyet egy magyar versenyen kezdek el, majd azt követően a németországi Világkupán folytatom” – mondta Hege.

Az idei nemzetközi versenynaptár
1. Világkupa: Németország, Heubach – 2013. 04.20-21
2. Világkupa:  Lengyelország, Walbrzych – 2013. 06. 01-02
3. Világkupa: Franciaország, Pra Loup – 2013. 07. 26-28
4. Világkupa: Franciaország, Meribel – 2013. 08. 16-18
5. Világkupa: Belgium, Antwerpen – 2013. 09. 27-29

Világbajnokság:    Dél Afrika, Pietermaritzburg – 2013. 08.26- 09.01
Európa-bajnokság: Svájc, Bern – 2013. 06. 21-22

A 26 colos kategória világranglistájának első 10 helyezettje:

1. Gilles Coustellier (francia) 895 pont
2. Aurelien Fontenoy (francia) 710 pont
3. Dunand Guilleaume (francia) 624 pont
4. Nicolas Vuillermot (francia) 606 pont
5. Jack Carthy (brit) 587 pont
6. Hannes Herrmann (német) 579 pont
7. Hegedűs László (magyar) 530 pont
8. Iciar Van Den Bergh (belga) 517 pont
9. Rafael Tibau Roura (spanyol) 499 pont
10. Kevin Aglae (francia) 477 pont

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo