fbpx

Eisenkrammer Károly, MKSz elnökségi tag jelölt nyílt levele

Mivel jelölés érkezett rám az MKSz elnökségébe, szükségesnek érzem, hogy néhány mondatban leírjam, milyen terveim vannak az elkövetkező 6-7 hónapra. Amint azt sokan tudják, a most hétvégén megválasztásra kerülő elnökség mandátuma az olimpia utáni közgyűlésig (várhatóan 2012. október-novemberéig) tart.

 

Eisenkrammer Károly

Előrebocsátom, hogy kizárólag erre a rövid időre vállalok funkciót, és célom, hogy az elnökség többi tagjával közösen ez év őszére olyan helyzetbe hozzuk az MKSz-t, amely vonzó lehet olyan, a gazdaság, a média vagy akár a politika vezetői számára is, akik a kerékpársportban látnak fantáziát. Ehhez azonban először is meg kell menteni az MKSz-t az összeomlástól, ami sajnos egy reális forgatókönyv (egyetlen egy dolgot írok ide: az MKSz a közgyűlési meghívókat nem tudta kipostázni, mert jelenleg bélyegre sincs pénz a kasszában).

Feladatomnak tekintem az alábbiakat:

Stabilitás

  • Az MKSz pénzügyi stabilitásának megteremtése az első számú feladat. Ennek egyik része lehet, hogy hatékonyabbá tesszük a működést, például egy helyre költöztetjük az irodákat, megszüntetjük a párhuzamosságokat (pl. egyszerűsítjük a licenc kiadás rendszerét).

Átláthatóság

  • Biztosítani kell az átláthatóságot, a nyilvánosságot. Minden, a szövetséghez kapcsolódó forintnak követhetőnek kell lennie a tagegyesületek számára.  

Egységes MKSz honlap

  • Fontos, hogy kifelé a sportág egységes képet sugározzon magáról, ezért létre kell hozni egy egységes, a XXI. századnak megfelelő színvonalú, szövetségi honlapot, ahol minden szakág megjelenik.

Önállóan működő szakágak

  • Szükségesnek tartom a szövetségi struktúra átalakítását, hogy az egyes szakágak (nem csak a szakági szövetségek) önállóan működhessenek. Legyen önálló, saját felelőse és jogköre, bizottsága minden szakágnak, a trialtól, a cyclo-crosson át a terem vagy a lejtős szakágakig; a pályának, az országútnak, a BMX-nek, mountain bike cross-countrynak, és – már csak a sporttörvény által is megjelölt területeken, valamint az UCI mintájára, külön kell foglalkozni a szabadidős kerékpározással és a para-kerékpározással is. Véleményem szerint a szakágak szakmai önállósága ez egyik feltétele az eddig hátra sorolt vagy mellékesen kezelt „kis” szakágak fejlődésének

A szabályok következetes betartatása

  • A szakmai önállóság meghagyása mellett az MKSz feladata, hogy folyamatosan ellenőrizze a szakágak törvényes és szabályos működését, az eddigieknél határozottabban, következetesen betartsa és betartassa a szabályokat. A sporttörvény és az alapszabály rendelkezései alapján az MKSz-nek élnie kell a lehetőségeivel. Szabályzataival, és a szabályok betartatásával biztosítania kell a sportolók biztonságát, határozottan fel kell lépnie a sportág imázsát romboló kezdeményezések ellen. Többek között meg kell követelnie a versenyszervezési minimumok betartását (például legyen mentő minden versenyen, legyen meghatározva a szervezési minimum, és más hasonlók).

Utánpótlás – együttműködés az iskolákkal

  • Van már több (sajnos elszigetelt) példa arra, hogy a kerékpározást, a kerékpársportot eljutassuk az iskolákba. Több egyesület is próbálkozik ezzel. Ezeket az ötleteket összegyúrva kidolgozzuk az egységes utánpótlás koncepciót, amely az iskolákra támaszkodik, és ezzel jelentősen kiszélesíthetjük a sportág utánpótlás bázist.

Összességében nem csak a sportolók és a benne dolgozók, hanem a kívülállók a szponzorok, támogatók számára is vonzóvá kell tenni a kerékpársportot, és ezzel együtt a kerékpáros szövetséget is. Mindannyian tudjuk, hogy kerékpársportban rejlő lehetőségek nagyságrendekkel nagyobbak, mint amit ma kihasználunk. De sem a szponzorok, sem a média vagy a politika felé nem várhatunk áttörést, ha mi magunk nem teszünk rendet a saját portánkon

Ha megválasztanak elnökségi tagnak az MKSz közgyűlésen, akkor a fenti célok elérésén fogok dolgozni. Mivel a szabadidőm véges, ezért lemondtam az mountain bike szövetség alelnöki posztjáról, hogy a saját munkám mellett az MKSz elnökségi feladatira tudjak koncentrálni a következő hat hónapban. A fent felsorolt célok komolyabb anyagi erőforrások nélkül is megvalósíthatók, „csupán” akarat és összefogás kell hozzá.

Előre is köszönöm a jelölést és a sportegyesületek támogatását!

Bízom abban, hogy a jelenlegi jelöltek közül összeáll az MKSz elnökségben az a csapat, amellyel közösen meg tudjuk valósítani a fentieket (vagy akár még ennél is többet) és minden elnökségi tag a maga területén hozzá tud tenni a sportág fejlődéséhez. Ennek érdekében az alábbi jelöltek támogatását kérem a klubok vezetőitől. Ők azok, akikkel szívesen dolgoznék együtt az Elnökségben a következő 6-7 hónapban a szövetség megújításán:

  • Madarász Gábor,
  • Katona Kálmán,
  • Kocsis Sándor,
  • Somogyi Miklós,
  • Veszelovszki Zsolt és természetesen jómagam. 

Köszönettel:

Eisenkrammer Károly

2012. április 20.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo