fbpx

Gunn-Rita, a mountain bike nagyasszonya kilencedik vb-címéről

40 éves korában sem látszik fáradni a norvég Gunn-Rita Dahle Flesja, a Multivan Merida Biking Team norvég versenyzőnője az ausztriai Kirchbergben kilencedik vb-aranyát nyerte, ami egyben az ötödik maraton világbajnoki címe.

rita1

Az Ausztriában rendezett maraton világbajnokságon a hölgyeknek 85 kilométert kellett teljesíteni, eközben 3700 méter szintkülönbséget megmászva, június végéhez képest igencsak zord időben. A norvég csapat összedolgozott, Kristin Aamodt és Borghild Loevset készítették elő a terepet Gunn-Ritának, már az első kilométerektől kezdve kemény tempót diktálva, a Multivan-Merida versenyzője pedig az első hegyen magára is hagyta ellenfeleit.

A taktikánk egyértelmű volt: döntő támadást akartam indítani már az első, hét kilométer hosszú emelkedőn Choralpe felé, mivel a maraton specialistáknak általában több idő kell, hogy rátaláljanak a ritmusra. Az elképzelés tökéletesen bevált, el tudtam szakadni egyedül, és vezető pozícióból kontrolláltam tovább a versenyt – mondta a célban Dahle Flesja, aki közel két perc előnnyel érte el Choralpét legközelebbi üldözőjével, a brit Sally Bigham-mel szemben.

rita2Ez az előny néha fél perc közelébe is csökkent, a norvég hölgynek keményen kellett hajtani.

A pálya extrém volt, a meredek emelkedők és lejtők igazán kimerítőek, az egész verseny sziklamászáshoz hasonlított. De tudtam, hogy az ellenfelek ugyanúgy szenvednek, így az energiapótlásra koncentráltam, hogy ne éhezzem el a hidegben.

Az utolsó lejtőn Gunn-Rita mindent beleadott, és a Merida Big Nine kerékpár nyergében az előnye közel négy percre nőtt a négy és fél órás versenyen.

Az ötödik maraton-világbajnoki cím megszerzése az egyik legfőbb célom volt a szezonban, kihagytam a cross-country Európa-bajnokságot is, hogy a lehető legjobb formában érkezzem ide – mondta Dahle Flesja a verseny után. – Amikor láttam, hogy a 40-es rajtszámot kaptam, úgy gondoltam, ez jó kabala lehet. Néhány éve kitűztem egy célt, hogy az első nő legyek, aki 40 évesen is világbajnoki címet tud szerezni. Hihetetlen, hogy sikerült ezt megvalósítani.

Gunn-Rita Dahle Flesja tavaly szintén rekordot állított be: Julie Furtado 90-es években elért szakállas csúcsát, a 28 világkupa-győzelmet sikerült kiegyenlítenie.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo