fbpx

Gumiteszt: akkor jó ha rendesen ki van verve!

Itt a tél, végre idén hó is van és ezzel együtt jönnek a jeges útviszonyok. Bevetettük hát a Rubena szöges kerékpárgumijait, hogy kiderüljön úri huncutság-e vagy valóban használhatóak a karbid szögekkel ellátott külsők!

rubena_gripper_ice_froster_szoges_gumi_teszt 14

Szöges gumikat tesztelni nem olyan egyszerű. Alapvetően kell hozzá hó vagy jég, ami hazánkban elég hektikus megjelenésű. Volt azonban decemberben ónos eső, amit sem az autósok sem a magasabban fekvő erdők nem fogadtak örömmel. A december vége és a január eleje is bőséges havazást hozott, ami ideálissá tette a terepet a szöges gumik kipróbálására.

Háromféle modell vendégeskedett nálunk. A 272 szöggel ellátott Gripper Ice, ugyanennek a 136 szöges verziója, és a 120 szöggel ellátott Froster. Ezekről a modellekről részletesen beszámoltunk már Shopping Guide rovatunkban, így most csak a menettulajdonságokkal foglalkozom.


Rubena Gripper Ice 136

rubena_gripper_ice_froster_szoges_gumi_teszt

Jeges aszfalton is kiváló!

A 42-622-es méretben kapható külső nem csak trekking bringára, hanem cyclocrossra vagy 29”-os montira is felszerelhető. Én a cx brinágmra pattintottam fel, mert egy 130 mm-t mozgó 29-esen elég furán nézett volna ki a 2.2” helyett a 42 mm széles gumi, és mostanában úgyis ezzel edzek, közlekedem. Ennek a guminak óriási előnye, hogy 4 bar nyomás fölé pumpálva nem érnek le az aszfaltra a szögek így tudsz vele közlekedni akkor is amikor nem havasak, jegesek az utak. Ha leengeded testsúlytól függően olyan 2 bar körüli értékre, akkor pedig élvezheted a szögek nyújtotta plusz biztonságot. Nem csak jégen volt hasznos hanem a letaposott, lejárt havas utakon is, mivel azok is durván tudnak csúszni.

rubena_gripper_ice_froster_szoges_gumi_teszt 16

Egyre többen használják a bringájukat télen is munkába járásra, és ilyenkor jó, ha van egy mindenes gumi a bringához, amit a havas/jeges hetekben, hónapokban nem kell napi szinten cserélgetni, hanem fent maradhat. Erre a modellre még senki se tekintsen teljes értékű szöges gumiként, de leírhatatlanul biztonságosabb vele a lefagyott úton tekerni, kanyarodni mint a hagyományos gumikkal. Még az első féket is lehetett nagyon finoman használni vele, és a kanyarokba is be lehetett enyhén dőlni, így aki télen is meg akarja tenni a szokásos edzőköreit a hegyek között, annak is tökéletes választás. Főleg azért mert 884 grammos súlyával lesz mit beforgatni.


Rubena Gripper Ice 272

rubena_gripper_ice_froster_szoges_gumi_teszt 38

Na ezzel már nincsen lehetetlen. A 272 db alumínium tokozású karbid tüske brutálisan kapaszkodik a jeges útfelületbe, és akár kiállva is lehet vele tekerni ha nem túl meredek az út. A fékezhetősége is kiváló, nagyon komoly fékerőt lehet átvinni vele az első keréken is. Kanyarban rendesen dönteni is tudod a bringát. Pont ez a nagy hátránya is. Úgy érzed az első kilométerek után, mintha nem lenne jeges az út, és ez tud meglepetést okozni ha elbízod magadat. A jégen vagy letaposott havon való bringázásnál a tapadásnak pillanatok alatt vége van még szöges gumival is. Kanyarban nem érzed, hogy na most kicsit csúszik, hanem egyszer csak a földön vagy. Mintázata annyira magas, hogy a hóban is harap, így nem kell a letaposott jeges utakra kárhoztatni. Friss hóban jó lett volna ha ballonosabb, de trekkinggel úgysem a Pilis havas ösvényein fogsz tekerni, városban viszont előnyösebb hogy bevág a hóba és leér a talajra.


Rubena Froster 120

rubena 1

A Froster kifejezetten hegyikerékpárokra tervezett szöges gumi 47-559-es azaz 26×1,75-ös méretben. Ugyan 16 darab szöggel kevesebb van benne, mint a Gripper Ice 136-ban, de ezt menet közben nem érezni. Érzetre is hasonló volt, talán mérete miatt kicsit jobban csillapított, de nagyjából ugyanazt tapasztaltam menet közben. 2 bar körül (90 kg mellett) már nagyon jól lehetett használni a pilisi jegesre rallyezott erdészeti utakon is. Sőt létezik 240 szöges kivitele is a hardkór montizáshoz!

rubena_gripper_ice_froster_szoges_gumi_teszt 29

Összességében nekem a 272 szöges Ice volt a „must have thing” azaz ami nem hiányozhat a háztartásból. Ehhez persze hozzátartozik, hogy a Pilisben lakom, így maximum 100 m-t kell mennem a havas utakig, ösvényekig. Ha imádod a havas bringázásokat és vállalod azt a kompromisszumot, hogy elviszed a hegyig a gépedet kocsival, akkor ezt vedd! Minden más esetben a Froster vagy a 136 szöges Ice jöhet csak szóba.

Nagyon jó kérdés hogy városi, munkába járós bringára érdemes-e ilyet beszerezni a hazai téli viszonyok között? Ha nagyvárosban laksz, akkor szerintem nem, mert Budapesten alig 1-2 nap van az évben amikor szükség lenne rá. Ellenben vidéken is van élet, és ott sokszor hetekig megmarad az úton a hó. Nyugat-Magyarország ebből a szempontból ideális terep a Rubena szöges gumijainak.

 

Ajánlott bruttó fogyasztói árak:

Gripper Ice 42 – 622 136 szöggel (+APS, +Reflex Stripe): 11.490,-

Gripper Ice 42 – 622 272 szöggel (+APS, +Reflex Stripe): 18.490,-

Froster 47 – 559 120 szöggel (+APS, +Reflex Stripe): 10.490,-

Froster 47 – 559 240 szöggel (+APS, +Reflex Stripe): 17.990,-

További információ a forgalmazó honlapján

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo