fbpx

GoPro HD Hero 3 Silver – Legyél hős minden nap!

Ez a lejtmenet most nagyon kiadta! Évek óta először sikerült kitekernem az emelkedőt, ami a legnagyobb, még teljesíthető kihívást jelenti számomra. Milyen jót stéhereztem a 7-es busz mögött, csak az a satufék nem kellett volna 50-nél, necces volt … Ilyen és ehhez hasonló mondatok gyakran hangzanak el bringás körökben. Vannak, akik elismerően helyeselnek, vannak, akik kételkednek a történetek hitelességében és vannak olyanok – jellemzően szülők, nagyszülők, barátnők – akik megkérdőjelezik épelméjűségünket. Ha rendelkezünk akciókamerával, mint amilyen a  GoPro HD Hero 3 Silver, a felvétellel az eseményekről minden más megvilágításba kerül, mi leszünk a HD filmek főszereplői, hősök vagy a heti kabaré „fail” rovatának aktuális szereplői.

A kalifornai GoPro  cég a kétezres évek óta kínál kamerákat az extrémsportok szerelmeseinek. A márkanév napjainkra tulajdonképpen egybeforrt a minőségi akciókamerával, a könnyű kezelhetőség, a minőségi felbontás és a rengeteg felszerelési variáció közkedveltté tette az adrenailnfüggők körében.

A három generáció

A három generáció

2012 végén jelent meg a HD Hero 3-as szériája, három különböző modellel. A White kedvezőbb árszintet képvisel, az általunk is használt Silver a középkategória, míg a Black akár profi filmezéshez is elegendő 4K (3840X2160 képpont) felbontással rendelkezik.

Hero 3 Silver

Hero 3 Silver

A kamera leginkább egy ultrakompakt fényképezőgéphez hasonlít, az elején, az objektív mellett találhatunk két visszajelző fényt, illetve egy monokróm kijelzőt. Utóbbin a beállításokat tudjuk megnézni, illetve az aktuálisan készítendő videóról vagy fényképekről találunk információt. Oldalt egy levehető takarólap mögött micro HDMI és mini USB csatlakozók kaptak helyet, valamint ide kell behelyeznünk a külön megvásárolandó microSD memóriakártyát is. Class 4-től Class 10-ig különféle típusokat támogat a készülék akár 64 Gb tárolókapacitásig, HD videókhoz érdemes a nagyobb adatátviteli sebességűt választani. A hátlapon egy kis „ajtó „mögött találjuk a 1050 mAh kapacitású Li-Ion akkumulátort, ami tapasztalataim szerint közel 2 óra videó elkészítéséhez elegendő energiát biztosít a kis kamerának. A töltés történhet USB kábelen keresztül számítógépről vagy az opcionális asztali vagy szivargyújtó töltőről.

A kis műanyaglap alatt ilyen csatlakozókat és kártyahelyet találunk

A kis műanyaglap alatt ilyen csatlakozókat és kártyahelyet találunk

Szerves része a szettnek a masszív műanyag ház, ami ütés, por és 60m-ig vízálló. A kinyitási mechanizmus elsőre kicsit furcsa, de könnyen meg lehet szokni és tényleg olyan érzésünk van a kezünkbe fogva, hogy ha ez eltörik egy esésnél, akkor mi valószínűleg kórházban kötünk ki.

A ház valószínűleg a csernobili katasztrófát is kibírta volna

A ház valószínűleg a csernobili katasztrófát is kibírta volna

A kezelés pofon egyszerű, két gombbal állítjuk be a kívánt videó vagy fénykép minőségét és a szerkezet csipogással jelzi, ha elindítottuk a felvételt, betelt a memóriakártya vagy esetleg lemerült az akkumulátor. A harmadik gomb a beépített Wi-Fi bekapcsolását szolgálja. Ezáltal egy külön megvásárolható távirányítóról vagy Android és iOS operációs rendszerrel rendelkező okostelefonra ingyenesen letölthető applikációval tudjuk vezérelni a kamerát. Igen hasznos akkor, ha például a sisakra rögzítettük az egységet…

Az ezüst verzió esetén videóinkat 4 különböző felbontásban tudjuk rögzíteni. FullHD (1080p) módban 30 vagy 24 képkocát tud rögzíteni az eszköz másodpercenként, a gyors mozgások során így sem esik szét a kép, annak ellenére, hogy tűéles és jól látható lesz minden részlet. Ezen kívül állítható a fehéregyensúly és a látószög nagysága is. Kiegészítőként kapható érintőképernyős kijelző is a készülékhez, amin azt látjuk, amit az objektív. Bónuszként a kamera használata is egyszerűsödik alkalmazásával.

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a kiegészítőket, csatlakozókat. Gyakorlatilag bármilyen sporteszközre tudjuk rögzíteni a kamerát. Síbot, szörfdeszka, kerékpár kormánya, bukósisak, autó, kenu, egyik se jelenthet akadályt… Az alap csomaghoz pár kiegészítő jár, ha valaki speciális rögzítőkre vágyik, ki tudja választani a sportjának megfelelő egyedi rögzítési módot és nem kell feleslegesen egyéb konzolokra költenie a pénzét. Én sisakra és nyeregcsőre rögzítve használtam, végig stabil volt, a minőségi csatlakozóknak köszönhetően. Például a csavarok nem műanyag menetbe szorulnak, hanem fém anya biztosítja a kötést.  Amit bringán különösen érdekesnek tartok, az a mellheveder, mert egyrészt látszik a kéz mozgása valamint maga az ösvény is amin tekerünk.

set

Összességében, aki egy ilyen kamerába invesztál, feldobhatja önmaga és környezete mindennapjait remek felvételekkel. Mivel rendkívül sokoldalúan használható, alkalmas a család minden tagjának, sőt nagy fesztiválokon is egyre több ilyen szerkezetet látni. A GoPro a profi sportban is jelen van, Nino Schurter is egy Hero 3-at használt az idei Cape Epic során.

Bővebb információ elérhető a forgalmazó oldalán, IDE KATTINTVA!

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo