fbpx

Giro d’Italia: Dumoulin volt az osztó a 18. szakaszon

A 16. után papíron talán a mai szakasz volt a legnehezebb a 100. Giro d’Italia-n, így ismét azt várta mindenki Vincenzo Nibalitól (Bahrain-Merida) és Nairo Quintanától (Movistar), hogy próbáljon meg időt hozni a rózsaszínű trikós Tom Dumoulinon (Sunweb). Nem így történt.

giro_d_italia_2017_stage_18_profile_670

A 18. szakasz nem volt hosszú, mindössze 138 kilométer, ellenben a Dolomitokban egy métert sem ment a mezőny sík úton, három nagy hegy után egy hosszú lejtmenet közbeiktatva egy kisebb emelkedővel, majd hegyi befutó Val Gardenában. A kék trikó végleges bebiztosításáért és a szakaszgyőzelemért elég hamar bejelentkezett Mikel Landa (Sky), aki csapattársai vezetésével végigrobogott a hegyeken a nap szökevénycsoportja élén, levadászva a hegyi hajrákért járó pontokat. Az utolsó hegyen aztán az amerikai Tejay Van Garderen (BMC) társaságában léptek meg, és előnyük kitartott a célig a favoritokkal szemben. Landa azonban ugyanúgy “elbénázta” a hajrát, mint két napja Nibali ellen: korán indított, majd belső íven beengedte Van Garderent, aki köszönte szépen és behúzta a szakaszgyőzelmet.

giro1

Az esélyesek csoportjában eközben a szokásos forgatókönyv zajlott, a Movistar és a Bahrain-Merida elfogyasztotta Dumoulin segítőit, de a rózsaszínű trikós így is felvette a kesztyűt. Quintana, majd Nibali is támadott már az utolsó előtti hegyen, el is szakadtak, de Dumoulin kontrollált tempóval felért a hegytetőig. Az utolsó emelkedőn aztán Quintana ismét próbálkozott, de nem volt meg benne az erő egy sikeres akcióhoz. Nibaliban sem, és ezt Dumoulin könyörtelenül kihasználta. Miután elfogytak ellenfelei segítői, a rózsaszínű trikós szétzilálta a csoportot és hagyta elszakadni Thibaut Pinot-t (FDJ), Domenico Pozzovivo-t (Ag2R), majd Ilnur Zakarint (Katusha) is. Aztán mindenkit, Mollemát, Kruijswijket, s magára maradt macska-egér játékot játszani Quintanával és Nibalival.

giro2

Dumoulin jelezte, hogy ő aztán nem fog menni nekik semmit, érjenek fel Pinot-ra a saját erejükből. Végül a francia majdnem egy percet adott a Dumoulin-Quintana-Nibali triónak, és lőtávolon belülre került az összetettben Zakarin is. Dumouin a célban cinikusan megkérdezte Quintanát: “Miért nem mentetek?”, majd nyilatkozatában jelezte, hogy örülne, ha a Milánói időfutamon Pinot megelőzné Quintanáékat a dobogón. Az összetett állásra nézve a rózsaszínű trikósnak valóban jót tett, hogy sűrűsödött a mezőny, hiszen így az első ötből most már senkinek nem szabad elengedni senkit, így nehezebb lesz bárkinek elszakadni, akciózni. Holnap és szombaton is további hegyi etapok következnek a vasárnapi időfutam előtt.

Giro d’Italia 18. szakasz eredménye:

1 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 3:54:04
2 Mikel Landa (Spa) Team Sky
3 Thibaut Pinot (Fra) FDJ 0:00:08
4 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale
5 Jan Hirt (Cze) CCC Sprandi Polkowice 0:00:11
6 Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin 0:00:24
7 Steven Kruijswijk (Ned) Team LottoNl-Jumbo 0:00:34
8 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo
9 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 0:01:06
10 Nairo Quintana (Col) Movistar Team

Összetett állás:

1 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 80:00:48
2 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:00:31
3 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:01:12
4 Thibaut Pinot (Fra) FDJ 0:01:36
5 Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin 0:01:58
6 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R La Mondiale 0:02:07
7 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 0:03:17
8 Steven Kruijswijk (Ned) Team LottoNl-Jumbo 0:05:48
9 Adam Yates (GBr) Orica-Scott 0:07:06
10 Bob Jungels (Lux) Quick-Step Floors 0:07:24

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo