fbpx

Giro d’Italia 2018: Chris Froome utolérhetetlen volt a Monte Zoncolanon

Chris Froome (Team Sky) a legendás Monte Zoncolanon hozta vissza magát az összetett top 10-be. Egyedül csak a rózsaszín trikós Simon Yates (Mitchelton-Scott) tudott lépést tartani vele, igaz ő is csak tisztes távolságból követve a négyszeres Tour de France győztest. 

186 kilométer hosszú volt a 13. szakasz San Vito al Tagliamento és a Monte Zoncolan között. Az 1. kategóriás hegyi befutó előtt azonban még összességében három 3. és egy 2. kategóriás emelkedő várt a mezőnyre. Volt hét szökevényünk is: Matteo Montaguti (AG2R), Enrico Barbin (Bardiani CSF), Laurent Didier és Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Valerio Conti (UAE Team Emirates), Francesco Gavazzi (Androni Giocatolli Sidermec), valamint Jacopo Mosca (Willier Triestina-Selle Italia). Pedersen és Mosca a Passo Duron emelkedőjén szakadt le, a többiek egysége az utolsó előtti hegyen, a Sella Valcaldén tört meg. Legtovább Conti bírta, őt már a Monte Zoncolanon fogták meg.

Ahogyan elkezdődött a hegy,  Igor Anton (Dimension Data) indult meg. Ő már egyszer, 2011-ben nyert itt, most a főmezőny is engedte, helyzete az összetett szempontjából nem volt érdekes (a szakasz előtt 154. volt több mint két óra hátránnyal). Ekkor egyébként a Bahrain-Merida és az Astana ügyködött a peloton élén, Miguel Angel Lopez, illetve Domenico Pozzovivo érdekében. Igor Anton előbb Enrico Barbint, majd Valerio Contit is beérte, de nem sokkal utána megérkeztek a hátuk mögé a fő esélyesek. Ekkor még 6,7 kilométer volt hátra a szakaszból.

Legközelebbi próbálkozó Michael Woods (Team  EF Education First Drapac) volt, de ő nem jutott tovább annál, minthogy a főmezőny előtt tekerjen pár méterrel (ahogyan előtte csapattársa, Hugh Carthy is kísérletezett), igaz azt egész sokáig bírta. Ekkor már Wout Poels (Team Sky) vitte az esélyesek csoportját, mögötte pedig ott tekert csapattársa, Chris Froome. Közben top 10-es versenyzők is elkezdtek leszakadozni, úgy tűnt, Tom Dumoulin (Team Sunweb) sem bírja, Richard Carapaz (Movistar) is elvesztette a kapcsolatot, valamint az összetettben hátrébb helyezkedő Fabio Aru (UAE Team Emirates) és David Formolo (Bora-Hansgrohe) is. Legelöl Wout Poels, Chris Froome, Simon Yates, Domenico Pozzovivo, Miguel Angel Lopez és a két Groupama FDJ-s, Thibaut Pinot és segítője, Sebastien Reichenbach tekertek.

Chris Froome 4,3 kilométerrel a cél előtt indult meg, s csak Yates, Pozzovivo és Lopez tudott tisztes távolból lépést tartani vele. Dumoulin közben közel járt a felzárkózáshoz, később mögé csatlakozott be Pinot, s szinte majdnem a célig utazott is rajta. Az összetettbeli második helyét csak nagy erőfeszítések által megtartani képes címvédő az utolsó pár száz méteren rátett még egy lapáttal és leszakította az összetett negyedik franciát.

Froome már a célban, Yates ennyire jött mögötte

3,1 kilométernél hagyta ott aztán Yates Pozzovivót és Lopezt, s nagyjából ki is alakult a szakasz végeredménye, a kérdés csak annyi volt, ki hány másodpercet (esetleg percet) nyer vagy veszít. Yates a hátralévő útszakaszon rendre 10-12 másodperces hátrányban tekert Froome mögött, csupán az utolsó kilométeren belül kezdett ez a különbség csökkenni, olyannyira, hogy fél kilométerrel a cél előtt egészen biztosan sokan fogadtak volna arra, hogy a rózsaszín trikós utoléri és le is előzi honfitársát. Végül Yates 6 másodperccel később ért célba Froome-hoz képest.

Chris Froome mai teljesítményével feljött összetettben az 5. helyre, s jelenleg úgy tűnik, Simon Yates is jól járt a második hellyel, hiszen növelni volt képes előnyét közvetlen üldözőivel szemben.

Top 10 a szakaszon

1 Chris Froome (GBr) Team Sky 5:25:31
2 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 0:00:06
3 Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida 0:00:23
4 Miguel Angel Lopez (Col) Astana Pro Team 0:00:25
5 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 0:00:37
6 Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ 0:00:42
7 Wout Poels (Ned) Team Sky 0:01:07
8 Sébastien Reichenbach (Swi) Groupama-FDJ 0:01:19
9 Pello Bilbao (Spa) Astana Pro Team 0:01:35
10 Michael Woods (Can) EF Education First-Drapac p/b Cannondale 0:01:43

Összetett top 10

1 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 61:19:51
2 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 0:01:24
3 Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida 0:01:37
4 Thibaut Pinot (Fra) Groupama-FDJ 0:01:46
5 Chris Froome (GBr) Team Sky 0:03:10
6 Miguel Angel Lopez (Col) Astana Pro Team 0:03:42
7 Richard Carapaz (Ecu) Movistar Team 0:03:56
8 George Bennett (NZl) LottoNL-Jumbo 0:04:04
9 Pello Bilbao (Spa) Astana Pro Team 0:04:29
10 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe 0:04:43

(képek forrása)

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo