fbpx

Gepida Legio Alfine 8 – A gepidák fegyverzete

Mint tudott, a magyar Gepida kerékpárok nevének eredete a 3-6. század körül a Kárpát-medence keleti részét uraló gepidáktól ered. Germán eredetű törzsként fegyverzetük nehéz, kétélű kardokból, dudros pajzsokból és lándzsákból állt főképp, és épp annyira voltak robosztus felépítésűek, mint a Gepida Legio Alfine 8 pedelec kerékpár.

Erre a pedelecre ránézve meg kell állapítani, hogy a gyártó nagyon szép arányokkal, technikai megoldásokkal és dizájnnal dolgozott, impozáns a megjelenése, nem sablonos, ha a kéket visszafogták volna, még Batman is eljárna vele. De tényleg nem vicceltek, a Bosch Performance Line CX motor 75Nm-es csúcsnyomatékára majdhogynem ráaggatható aszfaltszaggató jelző. A névleges teljesítménye 250W, a maximális rásegítés aránya 300%, mely 25 km/h-ig képes segíteni gyorsulásunkat. A rendszer történéseit a minimalista Purion kijelzőn kísérhetjük figyelemmel.

A nagy nyomatékú motor, ha autós hasonlattal élünk, elég “szomjas”, vagyis a teljesítménynek az az ára, hogy kevesebb kilométert tehetünk meg vele, mint a Bosch paletta szerényebb tudású tagjaival, ám jóval dinamikusabban. Ezért örvendetes, hogy 500Wh akkumulátorral látták el a járgányt, ami stabil 70-80km megtételét teszi lehetővé átlagos felhasználás mellett.

Az urban ebike kategóriába tartozó bringa egy igazi romboló: 27,5″ x 2,4″ külső gumijai rusztikus állapotú és változó padkamagasságú utainkkal is könnyen megbirkóznak, miközben mintájuknak köszönhetően tempós haladást tesznek lehetővé.

A váltásról a Shimano Alfine 8 sebességes agyváltója gondoskodik, megspékelve egy rapidfire stílusú karral. Valószínűleg a gyakorlottabb bringások tetszését is elnyeri ez a megoldás, a 8 sebesség több mint elég, akár egy túra igényeit is ki tudja elégíteni.

 

A váza igényes kidolgozású, a Gepida által kedvelt 6061-es alu ötvözetből készül hydroforming eljárással és a kábelezés rejtett elvezetését is megoldották. Garancia ugyanúgy örök élet vonatkozik rá, mint hagyományos társaira. Sárvédői is különleges darabok alu-műanyag-alu szendvicsprofilból állnak, extrém ellenállóak és könnyűek.

 

A villa szintén saját tervezés, anyaga alumínium, nyaka emelt és tapered kialakítású, tengelyrögzítése átütős megoldást kapott. Minden esély megvan rá, hogy a bringa élettartamát kiszolgálja, de lehet, hogy a következőbe is átmenthetjük. Fékeiről különösebben nem érdemes szót ejteni, a Shimano Acera szintű M395-ös darabok egyszerűek, tartósak és kiválóan működnek.

 

Tökéletes választás lehet mindennapi városi feladataink ellátásához, munkába járáshoz környezettudatos módon, de alkalmanként túrák megtétele sem lehetetlen vele. Hátul elő van készítve csomagtartó fogadására, de az első sárvédőszemek is használhatóak erre a célra. Pedelec mércével az ára sem elvetemült, legalábbis a fenti pozitívumokhoz mérten. 2019-től elérhető belőle Legio Pro néven integrált akkumulátoros verzió is, aki a legmodernebb trendeknek szeretne megfelelni.

A Gepida Legio gyártói weboldala ide kattintva érhető el.

Ajánlott fogyasztói ár: 909 900 Forint

Specifikációk:

További képek:

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo