fbpx

Generációváltás a cyclocross országos bajnokságon – Vas testvérek az elit dobogó tetején

Január 13-án a II. Decathlon Borsodcross részeként rendezték meg a cyclocross országos bajnokságot, ahol 13 korosztályban hirdettek magyar bajnokot. Elit kategóriákban egy testvérpár győzött, a férfiaknál Vas Balázs, a nőknél Vas Kata Blanka húzhatta magára a magyar bajnoki mezt.

Havas pálya fogadta a II. Decathlon Borsodcross indulóit, ami a technikás nyomvonallal kombinálva megalapozta, hogy izgalmas, országos bajnoksághoz méltó versenyt láthassanak a nézők. Délelőtt 10 óra 45 perckor az U15, U17-es fiatalok futamával kezdődött a verseny, ahol az U17-es Lőrincz Benedek volt a leggyorsabb, az U15-ösöknél Majoros Dávid szerezte meg az aranyérmet, míg a lányoknál WU17-ben Bukovácz Anna, WU15-ben pedig Buchner Regina szerezte meg a bajnoki címet.

11.30-kor a felnőtt nők, a master2 és U19-es férfiak futamára került sor, ahol nem várt eredmény született. Vas Kata Blanka szárnyalt és nem csak Benkó Barbarát, a többszörös cyclocross magyar bajnokot győzte le magabiztosan, hanem a férfiakat elverve a futamot is megnyerte, master2-ben Szabó András Balázs, U19-ben Lőrincz Bendegúz győzedelmeskedett. Vas Kata Blanka így értékelte a bajnoki címét: Az elején sikerült jól elkapnom a rajtot és elmenni egy kicsit. Az első pár körben tudtam növelni az előnyöm, utána meg sikerült megtartani. Nagyon boldog vagyok, nem gondoltam volna, hogy sikerül nyerni főleg így egy hét betegség után.

A legkisebbek futamával folytatódott a II. Decathlon Borsodcross, az U11-esek és az U13-asok küzdöttek meg a bajnoki címekért. U13-ban Kovács Áron lett az első, U11-ben pedig a Móri Márton volt a leggyorsabb, a lányoknál WU13-ben Fenyő Anna szerezte meg az aranyérmet,  WU11-ben pedig Kárpáti Míra állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A hobbi futam után 14 órakor a várva várt elit, master1 férfiak versenye következett. Vas Balázs már az első körben élre állt és a kört pár másodperces előnnyel fejezte be Búr Zsolt előtt. A második körben viszont többször hibázott az olvadó, csúszós pályán és technikai problémák is lassították, így visszacsúszott a 3. helyre a címvédő, Búr Zsolt és Szöllősi Ferenc mögé. A harmadik körben Búr Zsoltnak is problémái akadtak, Vas Balázs viszont ráérzett a pálya ritmusára és a leggyorsabb körét teljesítette, mellyel újra az élen tekerhetett. Az előnyét ezután tudta tartani, sőt körről körre még kicsit növelte is a 2. helyen bringázó Szöllősi Ferenccel szemben, ezzel elsőéves U23-asként megszerezve élete első elit országos bajnoki címét. Master1 kategóriában Kusz Mátyás szerzett aranyérmet, míg U23-ban a futam abszolút 2. helyezettje, Szöllősi Ferenc volt a legjobb.
Blankát és Balázst legközelebb a cyclocross vb-n láthatjuk versenyezni.

Az országos bajnokok:
U11: Móri Márton (Superior MTB Team)
WU11: Kárpáti Mira (Kőbányai Torna Club)
U13: Kovács Áron (Focus Team Hungary)
WU13: Fenyő Anna (Tamási Bringasport Egyesület)
U15: Majoros Dávid (Kőbányai Torna Club)
WU15: Bruchner Regina (Femat-ZKSE)
U17 fiú: Lőrincz Benedek (Crosskovácsi Bikeschool)
WU17: Bukovácz Anna (Pilis Cross-Country Club)
U19: Lőrincz Bendegúz (Crosskovácsi Bikeschool)
Master 1: Kusz Mátyás (Femat-ZKSE)
Master 2: Szabó András Balázs (Speed-Way Team)
Master 3: Eke Zoltán (Kisvárda Bringások KSE)
Hobbi férfi: Molnár Péter (HOTE SE)
Hobbi nő: Márkus Melinda (Superior MTB Team)
U23: Szöllősi Ferenc (575 Team)
WU23: Kubik Csenge (Superior MTB Team)
Női elit: Vas Kata Blanka (Merida Maraton Team-CST)
Férfi elit: Vas Balázs (Merida Maraton Team-CST)

Részletes eredmények: https://versenyzek.hu/HU/5/Rajtlistak-Eredmenyek/83/II-DECATHLON-Borsodcross-Cyclocross-OB

Fotógaléria:

Fotók: Farkas Milán – (www.milanphoto.hu)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo