fbpx

Garmin Edge 130+ – Könnyű, kompakt, kezelhető

A Garmin Edge 130+ kerékpáros komputer teret nyit az amatőr bringásoknak a fejlődéshez, és új szintekre emeli a sportban elengedhetetlen adatelemzést. Tudomány 33 grammba sűrítve.

A vállalatról

A Garmin egy 1989-es, amerikai alapítású vállalat, amely kifejezetten a sport termékek gyártása specializálódott, az utóbbi időben azonban bővítették termékportfóliójukat, így már a mindennapi életben is jelen vannak. A vállalati célok közé tartozik a növekedés, a mára már alapértékké vált fenntarthatóság, és a fogyasztók kiszolgálása igényeiknek kielégítése újabb és újabb, egyre fejlettebb és innovatívabb termékeikkel. A Garmin a legtöbb sportágban képviselteti magát, földön, vízen és levegőben egyaránt hasznát lehet venni termékeiknek. Mi most maradjunk a földön, és térjünk rá a kerékpározás világára. A Garmin komputerei mindenben a segítségünkre vannak, olyan kényelmi és biztonsági funkciókat építettek bele a fejlesztők egy-egy órába, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna.

Az Edge 130+

Kezdjük alapvetően azzal, hogy elhelyezzük az órát a szolgáltató egyéb termékeihez viszonyítva. A Garmin honlapját böngészve azt láthatjuk, hogy a termék az alacsonyabb árkategóriába esik a maga 75 000 forintos fogyasztói árával. Ennél fogva a komputer nem is tud annyit, mint drágább testvérei. A kérdés itt azonban nem az, hogy miben kevesebb az Edge 130+, hanem az, hogy mi mit nyerünk vele, ha ebbe a termékbe ruházunk be. Milyen funkciókkal rendelkezik a komputer? Milyen kiegészítő termékeket kínál a Garmin? Hogyan működik az óra tekerés közben? Milyen előnyei és hátrányai vannak az Edge 130 plusznak? Ezekre a kérdésekre keressük a választ termékbemutatónkban, és megpróbálunk betekintést nyerni a fejlesztők gondolataiba is.

Tetris-challenge

Technikai paraméterek

Az Edge 130+ folyamatos üzemeltetését egy lítium-ion akkumulátor biztosítja. A fentebb leírt áreltérések egyik alappontja az akkumulátor üzemideje: maximális takarékosság mellett (közepes fényerő, 0 értesítés fogadás, útvonal funkció kikapcsolása) nagyjából 12 óra alatt leheli ki lelkét a komputer, és szorul egy kis energiára, amelyet a tartozékként adott USB-csatlakozóval lehet neki beadagolni. Ez egyébként azt is jelenti, hogy ha valaki egy maratoni tekerést szeretne megörökíteni az elejétől a végéig, nem hátrány, ha van nála például egy powerbank. (Még ha ez nem egyáltalán nem is tartozik a szokványos bringás kiegészítők közé.) A feltöltésről szólva egyébként elmondható, hogy kb. 5-6 óra szükséges, ha 0%-ról 100%-ra szeretnénk feltölteni készülékünket. Egy nagyon egyszerű, alap órához képest annyiban előnyös, hogy nem kell mindig elemet cserélnünk benne, hanem csak felrakjuk a töltőre, amely lehet akár a számítógépünk is. Amit a vezetéknélküli kapcsolatokról még érdemes hozzátenni: ANT+ és Bluetooth rendszeren keresztül is kompatibilis bármely eszközzel, és gond nélkül szolgáltatja a főbb adatokat. A memória összesen 100 órányi edzést bír, azonban ezeket szinkronizálás után akár törölhetjük is, hiszen az applikációban mindezek megmaradnak.

A Garmin Edge 130+ tökéletes útitárs

További technika paraméter a kijelző: az Edge 130+ komputer apró szenzorait egy monokróm (egyszínű) üveglap fedi, képátlója 45 mm. Ez először, hallás alapján kicsinek tűnik, másodszorra, látás alapján pedig még kisebbnek, főleg olyasvalakinek, aki eddig a telefonját helyezte ebbe a szerepkörbe. Azonban ahogy a legtöbb dologhoz, úgy ehhez is hozzá lehet szokni, és egy bizonyos idő elteltével már elég nagy lesz a kijelző. A komputerről egyébként tökéletesen le lehet olvasni minden adatot, legyen az nagyobb mérettel megjelenített adat, vagy kisebb betűmérettel beérkező értesítés. A fejlesztők gondoltak a fényviszonyokra is, és ugyan a komputer nem alkalmazkodik saját maga által a napsugárzás változó fokához, ezt manuálisan be tudjuk állítani alacsonyra, közepesre, vagy éppen magasra, ha nagyon erősen tűzne a nap. Itt természetesen visszakanyarodhatunk az előző pontban leírtakhoz: ha hét ágra süt a nap, és ezért felvesszük a fényerőt, akkor akkumulátorunk üzemideje csökkenni fog.

Az óra vízállósági besorolása a legalacsonyabb kategóriába esik, de ez nem azt jelenti, hogy esőben vagy hóban ne lehetne használni: csupán a vízbe eséstől kell megkímélni. Erre azonban fokozottan figyeljünk, hiszen valószínűleg már mindenkinek van olyan története, amikor egy drágább készülékét kezdte ki a négy őselem egyike. A termék előnye, hogy három helymeghatározó rendszer is elérhető kínálatában. Ezáltal tudjuk használni az amerikai fejlesztésű GPS-t, az orosz tulajdon alatt álló GLONASS rendszert, illetve a néhány éve az Európai Unió által kifejlesztett Galileo-t, amely egy méternél kisebb hibával becsüli meg pontos földrajzi pozíciónkat. (Ezáltal pontosabb, mint két másik társa.)

A navigáció az alappillére a készüléknek, ráadásul három helymeghatározó is elérhető

Mérjük, ami mérhető!

A komputer sokat emlegetett feladata az adataink mérése, ezek továbbítása telefonunkra, vagy számítógépünkre, hogy aztán elemezni tudjuk őket. Természetesen, a navigálás, az útvonalak követése is fontos elemét képezi az ellátandó feladatoknak. No de lássuk, mit is mér pontosan az óra, és hogyan teszi mindezt. Azokat az alapadatokat, mint az idő, a távolság, és ezek függvényében a sebesség, senkinek sem kell bemutatni. Mivel a Garmin óráiban beépített GPS működik, ezért vezeték nélkül, a koordináták alapján határozza meg a távolságot. Természetesen a Garmin-nak is van kerékfordulatmérő szenzora, amellyel pontosabb adatot kaphatunk, mint a GPS esetében. Menet közben a fent említett adatok mellett láthatjuk a navigációt is, azt, hogy éppen merre haladunk, illetve hogy milyen magasan tekerünk éppen. Emellett az komputer folyamatosan számolja nekünk az szintemelkedést, így figyelemmel követhetjük, hogy mennyit kell még felfele menni kitűzött célunkhoz, ha például hegyi edzést végzünk. Még egy fontos eleme van a készüléknek, ez pedig a beépített útvonal: telefonunkon saját magunknak tudunk létrehozni egy-egy pályát, amelyet át kell küldenünk az eszközre. Ha ezen az útvonalon tekerünk végig, a komputer készít számunkra egy szintrajzot, így láthatjuk, hogy egy emelkedő során még hány méterünk van vissza, ez hány százalékot jelent, és hol érjük el a “csúcsot”. A funkció neve ClimbPro, hasznosságát pedig főleg a versenyzők esetében figyelhetjük meg, de amatőr kerékpárosok számára is jól jöhet, hiszen segít beosztani maradék energiánkat. Manuálisan lehetőségünk van köridők mérésére, amely sprintek gyakorlása, vagy intervallum edzés során válik hasznunkra.

8 különböző kerékpározási mód áll rendelkezésünkre

A Garmin Edge 130+ beállításairól szólva gyorsan mondjuk el, hogy összesen 8 különböző kerékpározási mód eredményeit tudjuk mérhetővé tenni általa. A teljesség igénye nélkül ezek a következők: országút, monti, városi bringázás (“ingázás”), gravel, cyclocross, eBike, EMountain, illetve az indoor, azaz beltéri edzésfunkció is elérhető. Ez esetben az okosgörgőnket kell párosítani ANT+ vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül párosítani a komputerünkkel. A hegyikerékpározás esetében például olyan plusz funkció is van, amely az ugrások számát, távolságát és a levegőben töltött időt is megméri számunkra. Tekerésünk végén, a mentést követően pedig minden adatot megtekinthetünk, amit a komputer kiszámolt, egy gyors (néhány másodperces) szinkronizálást követően pedig a telefonunkon nagyban is láthatjuk őket, diagramokkal együtt. A regenerálódási tanácsadó segítségével pedig képet kapunk róla, hogy erőfeszítéseink után mennyi időre van szüksége szervezetünknek a teljes feltöltődéshez. Vannak azonban olyan funkciók, amelyek csak kiegészítő termékekkel együtt működnek. Nézzük, melyek ezek!

Edzés végén összesíti az adatokat

Láthatatlan költségek – a kiegészítő termékek dilemmája

Alapesetben három, az edzésekhez kapcsolódó elengedhetetlen adatról szeretnék itt szólni, amelyeket magasabb szinten folyamatosan monitoroznak. Az egyik ilyen a szívritmus, amelyet nem szükséges bemutatni senkinek, méréséhez azonban külön mellkaspántra van szükségünk, olyanra, amely kompatibilis (ANT+ és Bluetooth) az Edge 130+-szal. Hasonlóan kell eljárnunk, ha a teljesítményt szeretnénk detektálni. A méréshez egy wattmérőre van szükségünk, amely egyébként szintén beszerezhető a Garmintól. (A wattmérők esetében szintén igaz, hogy bármely márka megfelel, amely Bluetooth vagy ANT+ kapcsolatokon keresztül párosítható óránkkal.) A két adat alapján kalkulálja számunkra a rendszer a VO2 max értékét.

A fent említett három kiegészítő termék mellett van három további szenzor, amely alapján pontosabb képet kaphatunk teljesítményünkről. Az egyik ilyen a sebességmérő szenzor, amely nem a GPS adatokból, hanem a kerékfordulatból méri a sebességet. A pedálfordulat mérése szintén fontos eleme a teljesítményelemzésnek, így e célra is érdemes lehet beszerezni egy kiegészítőt. A radar pedig a láthatóságot biztosítja, amelyen akár az életünk is múlhat, ha éjszaka, vagy ködös időben indulunk tekerni. A Garmin szintén biztosít számunkra olyan radarokat, amely párosítható telefonos alkalmazásunkkal, de akár az Edge 130+-al is.

A kényelem és a biztonság is fontos

A Garmin Connect applikációban lehetőségünk van kihívások teljesítésére, saját célok kitűzésére, vagy edzéstervek letöltésére, amellyel hatékonyabban készülhetünk például versenyekre. A naptár funkció pedig mind eltárolja nekünk az eseményeket, tudjuk, így napi bontásban is láthatjuk, hogy ma épp mennyit kell futni, tekerni célunk eléréséhez. A rendszer hatékonyságáról szólva kiemelném, hogy összeköthető más alkalmazásokkal is, így a sokak által használt Strava-val, vagy a TrainingPeaks-szel. A komputert azonban egy sor egyéb adatmezővel is párosítani tudjuk; ezeket a ConnectIQ alkalmazásból tölthetjük le. Az ár-érték arányról szólva nem szabad figyelmen kívül hagyni a biztonsági funkciókat sem: kontakt hozzáadásával egy baleset esetén a komputer értesítést küld sms-ben, és emailen is az adott személy számára. A  Livetrack funkció pedig lehetővé teszi másoknak, hogy nyomon kövessék mozgásunkat akár otthonról is. A kényelmi szolgáltatások közé tartozik a telefonunkkal való összekötés, így a bejövő hívásokat, üzeneteket, értesítéseket tekerés közben is láthatjuk – internetkapcsolat függvényében. Az óránkénti időjárás előrejelzése szintén láthatóvá válik a kijelzőn.

Az időjárást is jelzi készülékünk

Saját tapasztalatok

A Garmin Edge 130+ komputere kapcsán kizárólag pozitív tapasztalatokról tudok beszámolni. A címben nem véletlenül került feltüntetésre három egyszerű szó, hiszen ezek jellemzik legjobban a komputert. Minden funkció, legyen az teljesítménymérő, kényelmi, vagy biztonsági, teljesen megbízhatóan működik. Személy szerint eddig telefont használtam, ezt váltotta fel most az Edge 130+. Hasonlóságként tudnám említeni a navigációs funkciót, amely legalább annyira megbízhatóan működött a komputer esetében is. A különbséget egyrészt a súlyban, a könnyebb kezelhetőségben, és a több adatmezőben látom, így ezeken a területeken újdonság volt számomra az Edge 130+. Az üzemidő pedig szintén eltér a két esetben: a Garmin komputerei (akár félnapos üzemidő) meghaladják a telefonok képességeit e tekintetben. A komputer jól vizsgázott a rögzíthetőség területén is, mivel meg sem mozdult tekerés közben. Az edzés utáni adatátvitel szintén zökkenőmentesen hajtható végre, mindössze szinkronizálni kell az Edge 130+-t telefonunkkal, ami pillanatok alatt megtörténik. A három kulcsszó kiegészíthető egy negyedikkel: gyorsaság.

Összefoglalás

Alapesetben elmondható, hogy a teljesítmény elemzés a professzionális kerékpárosok számára a legfontosabb, szó szerint elengedhetetlen, hiszen az edzők ez által látják kinek mi az erőssége, és mely területeket lehetne még fejlődnie a sportolónak. Az adatoknak különös figyelmet szentelnek tehát a profik, de az amatőr versenyzők között is egyre nagyobb az igény ezek számszerűsítésére. Persze egy ingyenesen letölthető telefonos applikációval is elérheti a célját az, aki a legfontosabb adatokra (távolság, idő, sebesség, szint) kíváncsi. A kerékpáros komputerek előnye ezekkel szemben leginkább a tömeg, a pontosság, illetve a rögzíthetőség: a telefon könnyebben kieshet tartójából, a Garmin komputerei azonban megfelelően vannak rögzítve a kormányszárhoz. Hátránya természetesen a kisebb kijelző, illetve, hogy képtelenség az összes adatot egyszerre látni rajta, ahhoz már szükség van két kezünkre is, amellyel a gombokat nyomogatjuk. Manuálisan egyébként be lehet állítani, hogy hány adatmezőt szeretnénk látni (maximálisan 8 szerepelhet a kijelzőn, utána már görgetni kell) és azt is, hogy melyek legyenek ezek. Ezekkel a termékekkel szemben (általában) elvárás, hogy a lehető legtöbb adatmennyiséget legyen képes befogadni, illetve az is, hogy minél több paramétert lehessen mérni. Ár-érték arányban a termék ellentételezi a ráfordított kiadást, és jelentősen megkönnyíti életünket több területen is, mivel lényegében minden mérhető adatot egy applikációba sűrít. Ahhoz, hogy ki tudjuk használni a készülék előnyeit, további termékek beszerzésére is szükség lehet – ilyen a mellkaspánt, vagy esetleg egy radar. Összességében ajánlanám a terméket minden kedves olvasóimnak, amennyiben még nem rendelkeznek kerékpáros komputerrel, vagy csak egy magasabb kategóriás komputerre szeretnének váltani. Az Edge 130+ közelebb hoz minket a kerékpározás profi világához, ahol a tekerés nemcsak az edzésből, hanem tervezésből, majd elemzésből áll. A Connect applikációnak köszönhetően – korábbiaknál vélhetően jobban – oda tudunk figyelni magunkra, erőnléti állapotunkra, egészségünkre. Hiszen az egészséges életmód is egy szolgáltatás, amely be van csempészve a kijelző mögé.

A telefonos értesítések is megjelennek a kijelzőn – itt épp a lépésszámláló adatai láthatóak

Technikai paraméterek, tulajdonságok

Méret (Szél. X Mag. X Mélys.): 4,1 x 6,3 x 1,6 cm
Kijelző méret: 27 x 36 mm; 45 mm képátló
Kijelző típus: monokróm kijelző
Súly: 33 g
Akkumulátor/működési idő: lítium-ion / akár 12 óra
Vízállóság: IPX7
GPS vevő típusa: GPS/GLONASS/Galileo
Beépített memória/memóriakártya: 100 órányi edzés
Felbontás: 303 x 230 képpont
Útpontok/Kedvencek/helyszínek: 100
Útvonalak/Nyomvonalak: 30 pálya / 100 órányi nyomvonal
Barometrikus magasságmérő: Igen
Vezeték nélküli technológiák: Bluetooth/ANT+
Connect IQ kompatibilis: Adatmezők
Okostelefonos értesítések: Igen
Gyorsulásmérő: Igen
Személyre szabható adatmezők: Igen
Személyre szabható tevékenységi profilok: Igen
Auto Pause: Igen
Auto Lap: Igen
Kézi körváltás (Manual Lap): Igen
Letölthető edzéstervek: Igen
Virtuális edzőpartner: Igen
Személyre szabható riasztások: Igen
VO2 max becslés: Igen
Korábbi tevékenység elleni verseny: Igen
Szegmensek (Live, Garmin): Igen
Livetrack: Igen
Regenerálódási tanácsadó: Igen
STRAVA szegmensek: Igen
POWER meter kompatibilis: Igen
Egyéb adatok: Segítségkérés funkció (telefonon keresztül), MTB funkciók,

 

További információkért keresd a hazai forgalmazó honlapját.

A cikk megjelenését a Garmin magyarországi forgalmazója támogatta.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo